Το παράδειγμα Βαρουφάκη και η αιώνια μήνις των ισχυρών εναντίον του

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Σεπ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Μη γελιόμαστε, αυτό που προσάπτει η τρόικα εσωτερικού στον Γιάνη Βαρουφάκη δεν είναι λανθασμένες προτάσεις, άλλωστε οι ίδιοι είναι που τώρα σκούζουν και θερμοπαρακαλούν για χαμηλότερα πλεονάσματα και λιγότερη λιτότητα.

Αυτό που του προσάπτουν είναι πως τόλμησε να μιλήσει ως ίσος προς ίσον στους δανειστές μας, στον Σόιμπλε, τον Ντάισελμπλουμ, τη Λαγκάρντ. Τόλμησε να απορρίψει, και δη επιχειρηματολογώντας, τις προσταγές της Τρόικας, αντί να υπακούσει τυφλά στις καταστροφικές για τη χώρα απαιτήσεις τους. “Μοιραία και η Τρόικα εξαναγκάστηκε να μας συντρίψει” λένε, δηλαδή να ενορχηστρώσει bank run, να περιορίσει δραστικά τη ρευστότητα στο τραπεζικό μας σύστημα και να την παγώσει πλήρως με την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος, κλείνοντας τις τράπεζες. (Μέχρι και το προσφυγικό χρησιμοποίησαν οι δανειστές εργαλειακά σε αυτή την ανίερη εκστρατεία τους να συντρίψουν ένα λαό, όπως έχει ομολογήσει εμμέσως πλην σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του σε ξένο μέσο).

Το σκεπτικό τους είναι κοινό με το ψευδεπιστημονικό ρεύμα του αναθεωρητισμού στην Ιστορία, ενός ρεύματος που φτάνει να δικαιολογεί μέχρι και τους ναζί φονιάδες του Διστόμου και των Καλαβρύτων: “Φταίει αυτός που αντιδρά […στην καταπίεση και τον παραλογισμό..] για τα αντίποινα και την αντεπίθεση των ισχυρών στην αντίδραση του”. Δεν φταίει ο ισχυρός, αλλά ο αδύναμος που δεν ξέρει τη θέση.

Σε τελική ανάλυση, το παράδειγμα του Βαρουφάκη ήταν και θα είναι για πάντα (για αυτό και η μήνις τους εναντίον του θα είναι διαρκής) ιδιαίτερα βλαπτικό για τα συμφέροντα των ισχυρών. Ο αδύναμος must know his place, όχι να αρνείται να υποταχθεί σε ό,τι προστάζουν οι αφεντάδες…

Αλέξης Σμυρλής – Συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού και Στρατηγικής

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο