Tο Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν πρέπει να περάσει

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Μαρ, 2024

Καλούμε όλες και όλους, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στην μεγάλη πανελλαδική πανεκπαιδευτική διαδήλωση ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και υπέρ της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης, στα Προπύλαια, στις 12:00.

Τους τελευταίους μήνες φοιτητ(ρι)ές και νεολαία δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση απ’ την κυβέρνηση. Σαν άλλος Δαβίδ, δίνουμε μια δύσκολη και άνιση μάχη απέναντι σε μία εχθρική κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή έχει εναντιωθεί στις ανάγκες, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά μας. Δεν πτοηθήκαμε ποτέ! Καμία καταστολή, καμία τρομοκρατία δεν αφήσαμε να εμποδίσει τον μαζικότατο αγώνα που δίνουμε από την πρώτη στιγμή σε πανελλαδικό επίπεδο φοιτητ(ρι)ές, εκπαιδευτικοί και νεολαία, διεκδικώντας αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλες/ους!

“Μα γιατί σας ανησυχεί τόσο η Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ή Μη-Κρατικών όπως τα κατονομάζει η Κυβέρνηση υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας) ;” Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος εύλογα.

Εξηγούμε: Η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην περαιτέρω απαξίωση των ήδη υποχρηματοδοτημένων και υποστελεχωμένων Δημοσίων ΑΕΙ. Πως;
Ήδη εξαγγέλθηκε απ’ την Κυβέρνηση η συγχώνευση τμημάτων σε επαρχιακά Δημόσια ΑΕΙ, καθώς και η περαιτέρω μείωση στους εισακτέους στα Δημόσια ΑΕΙ. Με βεβαιότητα αναμένουμε πως η περαιτέρω μείωση εισακτέων και τμημάτων Δημοσίων ΑΕΙ θα οδηγήσει σε νέα μείωση της ήδη πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης των Δημοσίων Πανεπιστημίων και άρα σε κίνδυνο επιβολής διδάκτρων για τη φοίτηση σε αυτά. Θα αναγκάζονται, λοιπόν, οι φοιτητ(ρι)ές να λαμβάνουν φοιτητικά δάνεια που θα τους φεσώνουν για χρόνια..

Επιπλέον, η εξίσωση των πτυχίων μας με πτυχία αμφιβόλου ποιότητας Ιδιωτικών Σχολών με μηδαμινά κριτήρια εισαγωγής υποβαθμίζει άμεσα την αξία των πτυχίων των Δημοσίων Πανεπιστημίων εγκαθιστώντας μια μεγάλη αδικία απέναντι στην σκεπτόμενη σπουδάζουσα και ερευνητική νεολαία και προς όφελος του κέρδους κάποιων λίγων ιδιωτών. Η δίχως προηγούμενο αυτή απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση της γνώσης, σε μετατροπή των πτυχίων μας σε στείρους “τίτλους” για μια αγορά εργασίας άκρως ανταγωνιστική με χαμηλόμισθες θέσεις, περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα η οποία θα εξαντλεί τα ψυχικά μας αποθέματα.

Άλλη μια πτυχή της ανάλυσης του Νομοσχεδίου βρίσκεται στις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην ερευνητική δραστηριότητα του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Η έρευνα καθώς και η εν γένει επιστημονική στόχευση του Πανεπιστημίου θα αναγκαστεί να υπακούσει στα ιδιωτικά συμφέροντα με τους όρους που θα προτάσσονται από την αγορά. Θα αναγκάζονται δηλαδή φοιτητ(ρι)ές και νέες/οι επιστήμονες να μελετούν και να ερευνούν περισσότερο προς όφελος του κέρδους λίγων Ιδιωτών και πολύ λιγότερο ανθρωπιστικά.

Το άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο επιχειρεί να παραβιάσει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο, ορίζει ρητά πως η Ανώτατη Εκπαίδευση έχει χαρακτήρα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν ώστε να μην υπάρχει ταξικός φραγμός στην εισαγωγή και φοίτηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να απαγορεύεται η δραστηριοποίηση ιδιωτών με όρους αγοράς-πώλησης πτυχίων και γνώμονα το κέρδος στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό από την «Μητσοτάκης ΑΕ»!

Από ιδιωτικοποιήσεις είδαμε και πονέσαμε. Πονέσαμε το τελευταίο διάστημα βλέποντας τους λογαριασμούς του ρεύματος, πονέσαμε στην πανδημία όταν βλέπαμε το ΕΣΥ να ασφυκτιεί και τους ιδιώτες κλινικάρχες να κρατούν τις ΜΕΘ για λίγους κι εκλεκτούς αλλά και να αδυνατούν να διαχειριστούν δύσκολα περιστατικά στέλνοντάς τα τελικά στο ήδη υπερφορτωμένο δημόσιο, πονέσαμε ακόμα περισσότερο στο έγκλημα των Τεμπών.

Στον αγώνα που δίνουμε ημερομηνία κλειδί είναι η Παρασκευή 8/3, ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου. Το φοιτητικό κίνημα μαζί με σύσσωμη την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία να στηρίξει τον αγώνα μας. Σας θέλουμε στο πλάι μας σ’ αυτόν τον δύσκολο αγώνα που δίνουμε. Ενωθείτε μαζί μας, δώστε μας δύναμη να παλέψουμε πιο μαζικά στους δρόμους, να πιέσουμε ώστε να μην ψηφιστεί το Νομοσχέδιο!

Καλούμε όλες και όλους, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στην μεγάλη πανελλαδική πανεκπαιδευτική διαδήλωση ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και υπέρ της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης, στα Προπύλαια, στις 12:00.

Τίποτα δεν τελείωσε. Τώρα μιλάμε εμείς

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο