Το ΜέΡΑ25 στο πλευρό των Δημοσιογράφων ενάντια στο Τυποκτόνο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Συνεντεύξεις - videos
09 Δεκ, 2020

Ενημέρωση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη από τις ενώσεις συντακτών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη παρουσία του εκπροσώπου Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη, του Υπεύθυνου Τύπου Νίκου Καραμπάση και του Συντονιστή του Τομέα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Κόμματος, Σπύρου Δερβενιώτη.

Οι εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου μετέφεραν στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 τα αιτήματα του κλάδου για άμεση απόσυρση του άρθρου 41 του νομοσχεδίου του κ. Πέτσα και ευρύτερα του αντεργατικού αυτού νομοσχεδίου που ανατρέπει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων στον τύπο. Τόνισαν ότι πρόκειται για ένα αντεργατικό και αντιδημοσιογραφικό σχέδιο νόμου, που πλήττει και τον ασφαλιστικό τους φορέα παρά την πρόσφατη νίκη που πέτυχαν στα δικαστήρια επί του θέματος, ενώ αποδεικνύει πως η πανδημία είναι ένα εργαλείο στα χέρια της Κυβέρνησης για να στηρίξει τους καναλάρχες έναντι των εργαζομένων.

Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις σχέσεις εργασίας, είναι γεμάτο αντεργατικές ρυθμίσεις για το εργασιακό κεκτημένο σε διάφορα επίπεδα και δεν αναφέρεται καν στο ζήτημα των περιφερειακών μέσων και την εκκρεμότητα της αδειοδότησης των περιφερειακών σταθμών και ραδιοφώνων -αφήνοντας τα έρμαιο της εκάστοτε Υπουργικής βούλησης και των αντίστοιχων σκοπιμοτήτων-. Ένα νομοσχέδιο που πηγαίνει ακόμα και πέρα από τις “επιταγές της τρόικας “-όπως με το ζήτημα των διακηρύξεων- και που έρχεται να προαναγγείλει και να συμπληρώσει την αντεργατική λαίλαπα του νομοσχεδίου του κ. Βρούτση.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 ο Γραμματέας του Κόμματος εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο του τύπου. Τόνισε πως και το ΜέΡΑ25 ζητάει την απόσυρση και του άρθρου 41 και γενικότερα του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων και του ίδιου του νομοσχεδίου του κ. Πέτσα. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανταποδοτικότητας των επικουρικών ταμείων ως ένα πάγιο αίτημα του ΔΝΤ και επεσήμανε πως: “ο κ. Πέτσας χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει ότι θέλουν οι ολιγάρχες των ΜΜΕ, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι και θύματα και μιας τεχνολογικής δυναμικής που υποβαθμίζει ποιότητες και κατ’ επέκταση και τους εργαζόμενους στα μέσα“. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέφερε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την φορολόγηση του 4% στα FANGS και έκανε παραπέρα λόγο και για την απόδοση ενός μέρους των κερδών των FANGS από την χρήση της δουλειάς των δημοσιογράφων σε αυτούς, κάτι που πρέπει να γίνει και σε εγχώριο επίπεδο με τα μεγάλα ενημερωτικά σαιτ που κάνουν κάτι αντίστοιχο στα διάσπαρτα μικρά.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε ακόμα στις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της απάνθρωπης κράτησης και προσπάθειας εξόντωσης του Τζούλιαν Ασάνζ, θέμα που ενδιαφέρει πολύ στενά τις δημοσιογραφικές ενώσεις μια και ο Ασάνζ είναι μέλος της δημοσιογραφικής οικογένειας. Τέλος εξέφρασε το παράπονο του ΜέΡΑ25 για τον τρόπο με τον οποίο και δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΑ είχαν συμμετάσχει στη μαύρη προπαγάνδα της Κυβέρνησης και στην προσπάθεια της να λασπολογήσει το Κόμμα μας και τον Γραμματέα του, όπως έγινε και με το περιστατικό της Αίγινας δυστυχώς, όπου η ΕΣΗΕΑ δεν έβγαλε κάποια σχετική ανακοίνωση για την συγκεκριμένη οργανωμένη επίθεση. Σε κάθε περίπτωση εμείς στηρίζουμε τον αγώνα των δημοσιογράφων χωρίς όρους και αστερίσκους και συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα τους, δεσμευόμενοι μάλιστα να τα φέρουμε και στη Βουλή.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο