Το ΜέΡΑ25 στηρίζει την Πρωτοβουλία για την διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Απρ, 2022

Το ΜέΡΑ25 στέκεται ενάντια στα σχέδια της Μητσοτάκης Α.Ε. και σύσσωμου του μνημονιακού τόξου, που περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν που έβαλε το Νερό στο Υπερταμείο, πράγμα το οποίο στη συνέχεια κρίθηκε και αυτό αντισυνταγματικό. Η δε κυβέρνηση Σαμαρά ήταν η πρώτη μνημονιακή Κυβέρνηση, που προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει το Νερό, όμως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης με το δημοψήφισμά τους και την απόφαση του ΣτΕ μπλόκαραν τα υπονομευτικά της σχέδια.

Η διεθνής εμπειρία είναι σαφής:

Η ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων αποτελεί ανεύθυνη πολιτική πράξη, αφού το κράτος παραιτείται του ελέγχου σε ένα τόσο ζωτικό αγαθό.

Η ιδιωτικοποίηση ενός φυσικού μονοπωλίου, αποκόπτει τον πολίτη από διαφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων, που πλέον λαμβάνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες διοικητικών συμβουλίων Α.Ε.

Η ιδιωτικοποίηση εντάσσει ένα τόσο ζωτικό πόρο στη λογική του κέρδους, κάτι που υπομονεύει το ανθρώπινο δικαίωμα σε καθαρό πόσιμο νερό, αφού με διάφορες δικαιολογίες η εταιρεία δεν θα επενδύσει ή θα επενδύσει ανεπαρκώς, ιδίως στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος.

Οι “επενδυτές” χρεώνουν πολύ περισσότερο για υδροδοτικές υπηρεσίες σε σχέση με τις τοπικές κυβερνήσεις. Σε περιόδους αχαλίνωτου πληθωρισμού, όπως η σημερινή, οι λογαριασμοί αυξάνονται με ρυθμούς πολλαπλάσιους του τιμάριθμου.

Είναι ψευδές και παραπλανητικό ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού θα βελτιώσει την ποιότητα και την αποδοτικότητα της υδροδότησης. Ο πλειοδότης απλώς θα δημιουργήσει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο χωρίς ανταγωνισμό, που θα του αποφέρει υπερκέρδη. Η γενικευμένη διαφθορά και αδιαφάνεια ακολουθούν και μεγεθύνονται. Τραγικό παράδειγμα η περίπτωση της πόλης Flint στην πολιτεία Μίσιγκαν των ΗΠΑ, όπου οι πολίτες έπιναν για χρόνια νερό με υψηλά επίπεδα μολύβδου από ένα πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο δίκτυο.

Το νερό προσφέρει εγγυημένα κέρδη. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις επενδύσεις των πολυεθνικών κολοσσών (Nestle, Coca-Cola, Pepsi κλπ) στα εμφιαλωμένα νερά. Τα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, είναι, ελάχιστα έως ανύπαρκτα!

Το ΜέΡΑ25 από την ίδρυση του, στο πρόγραμμα του, στη Βουλή, στις παρεμβάσεις του τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου, δηλώνει ρητά ότι το Κράτος είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για το νερό και για την διαχείριση του.    

Συμπερασματικά, ο ιός της καπιταλιστικής λεηλασίας επιτίθεται και στο νερό. Η βαριά ασθενής αποχωρούσα κυβέρνηση θα βρει απέναντί της στιβαρά, ανυποχώρητα κινήματα και συλλογικότητες. Κινήματα διαφανή και ασυμπίεστα, όπως το νερό, όπως η Πρωτοβουλία για την διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού.

Τομέας Προστασίας Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου ΜέΡΑ25 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο