Το ΜέΡΑ25 δίπλα στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης: Να ανοίξει το «Λοιμωδών» τώρα—στελεχωμένο και εξοπλισμένο!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Απρ, 2022

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης ρώτησε: Ανοίγουμε το Λοιμωδών;

Και την Τετάρτη η πόλη απάντησε δυναμικά και ξεκάθαρα: ΝΑΙ!

Πλήθος κόσμου σε συνέχεια της απεργιακής κινητοποίησης της 6 Απρίλη κατευθύνθηκε προς το νοσοκομείο «Λοιμωδών» και συμμετείχε στη συμβολική κατάληψη του χώρου, διεκδικώντας ένα δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλους και όλες και απαιτώντας να ανοίξει το «Λοιμωδών» τώρα—στελεχωμένο και εξοπλισμένο!

Μάλιστα, η ΒΙΟΜΕ μετέφερε την καθιερωμένη της συνέλευση στον χώρο και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος και άλλων καλλιτεχνών.

Το ΜέΡΑ25 ήταν εκεί στηρίζοντας από την αρχή τις διεκδικήσεις του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και των λοιπών φορέων και οργανώσεων της πόλης για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου — ενός νοσοκομείου που έκλεισε στα πρώτα χρόνια των μνημονίων ο τότε Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά πως δεν ήθελε να του κλέψει τη δόξα η τρόικα.

Σήμερα, το ιστορικό Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων – Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη παραμένει σφραγισμένο εδώ και 9 χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχει παραχωρηθεί από το ιταλικό κράτος στο ελληνικό δημόσιο με ελάχιστο μίσθωμα (74 ευρώ ετησίως) και υπό τον όρο να λειτουργεί ως δομή υγείας. Το αίσχος αποψίλωσης της δημόσιας υγείας στην πόλη συνεχίστηκε και από την δήθεν προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από τη σημερινή κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. που ακόμα και εν μέσω πανδημίας επιλέγει να μη στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μια προσπάθεια λεηλασίας και ιδιωτικοποίησης του.

Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη και με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, υγειονομικοί, πολίτες, φορείς και συλλογικότητες συγκεντρώνονται έξω από το εγκαταλειμμένο κτίριο-αποθήκη εδώ και μήνες και απαιτούν να σταματήσει τώρα αυτό το τεράστιο έγκλημα κατά της λογικής και της δημόσιας υγείας και να οριστεί από την κυβέρνηση η ημερομηνία επαναλειτουργίας του νοσοκομείου «Λοιμωδών».

Με τη λήξη της συμβολικής κατάληψης την Πέμπτη 7 Απρίλη (Παγκόσμια Ημέρα Υγείας) και σε στήριξη αυτών των διεκδικήσεων κατατέθηκε και κοινοβουλευτική ερώτηση από το ΜέΡΑ25 και τη βουλεύτρια Φωτεινή Μπακαδήμα προς τον Υπουργό Υγείας ρωτώντας:

  • Βρίσκεται η άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την εξυπηρέτηση των παραμελημένων αναγκών υγείας της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας;
  • Προτίθεται να ανακοινώσει άμεσα την ημερομηνία επαναλειτουργίας του;

Το νοσοκομείο «Λοιμωδών» πρέπει να ανοίξει τώρα! Στελεχωμένο και εξοπλισμένο!

Ο αγώνας αυτός μας χρειάζεται όλες και όλους!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο