Το μέλλον απαιτεί άμεσο τερματισμό της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Μάι, 2020

Η συμφωνία για συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου με το Ισραήλ αποκλείοντας την Τουρκία δίνει το δικαίωμα στον Ερντογάν να παρουσιάζει την Ελλάδα στον τουρκικό λαό ως εχθρό του, ενισχύοντας έτσι την ένταση στο Αιγαίο. Το ΜέΡΑ25 θεωρεί παράλογο κι επικίνδυνο το δέσιμο της χώρας στο άρμα του Ισραήλ και των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίου, αφήνοντας παράλληλα την Τουρκία, και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έξω από τις συμφωνίες συνεκμετάλλευσης στα ανοικτά της Μεσογείου – κάτι που πυροδοτεί την ένταση.

Επιπλέον, το ΜέΡΑ25 κρίνει ότι, ακόμα κι αν υπάρχουν ικανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η εξόρυξή τους θα ζημιώσει την Ελλάδα πολλαπλώς: (α) θα μεγιστοποιήσει τις εντάσεις στην περιοχή, (β) θα δημιουργήσει πεδίον δόξης λαμπρόν για την ελληνική και ξένη ολιγαρχία που θα φροντίσει να διακρατήσει την μερίδα του λέοντος (απ’ ότι δεν αρπάξουν οι αμερικανικές πολυεθνικές), (γ) θα ανοίξει την όρεξη στους δανειστές οι οποίοι θα απαιτήσουν την άμεση «αποπληρωμή» των δανείων τους, και (δ) θα έχει δεινές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην καθυστέρηση της απεξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα – μια απεξάρτηση που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος Πράσινης Μετάβασης του ΜέΡΑ25 .

Το ΜέΡΑ25 τίθεται κατά της εξόρυξης και συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στο Κρητικό ή στο Ιόνιο Πέλαγος. Το μέλλον απαιτεί άμεσο τερματισμό της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα ενώ η συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων με προβληματικά καθεστώτα θα αύξανε τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Το ΜέΡΑ25 προσανατολίζεται στην ανάπτυξη μέσα από πράσινες τεχνολογίες και καινοτομίες στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών σε συνεργασία με όλους τους λαούς της περιοχής.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο