Το καρτέλ των τραπεζιτών κάνει ρεκόρ κερδοφορίας στις πλάτες μας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Ιαν, 2024

Ανάκτηση εθνική κυριαρχίας στο τραπεζικό σύστημα η μόνη λύση

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Αlpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, λειτουργούν ως καρτέλ: εναρμονισμένα χαμηλά επιτόκια προς τους καταθέτες – υψηλά επιτόκια προς τους δανειολήπτες.

Απόδειξη είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (SSM). Οι ελληνικές τράπεζες κάνουν ρεκόρ κερδοφορίας, με το 79,25% των λειτουργικών εσόδων τους να προέρχεται από τα “επιτοκιακά κέρδη”, από την ψαλίδα δηλαδή μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 60,56%! Στις δε Γαλλία και Γερμανία, το ποσοστό των επιτοκιακών κερδών διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα – στο 43,46% και 53,90% αντίστοιχα.

Πώς μπορούν και κάνουν αυτό το πάρτι οι τραπεζίτες στην Ελλάδα;

Επειδή οι κυβερνήσεις των κκ. Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα, Τσίπρα και Μητσοτάκη τους χάρισαν €60 δις (€46 δις συν €13,6 δις οι τόκοι) κι επειδή οι μετοχές που έλαβε το Δημόσιο σε αντάλλαγμα αυτών των δισεκατομμυρίων, δεν του έδιναν ψήφο στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, με αποτέλεσμα το Δημόσιο που είχε την πλειοψηφία των μετοχών, να μην έχει λόγο στην διοίκηση – την οποία κράτησαν οι τραπεζίτες που φαλίρισαν τις τράπεζες. Τα κέρδη στους τραπεζίτες, η ζημιά στην κοινωνία.

Κι έτσι έστησαν το καρτέλ που μας δίνει μηδενικό επιτόκιο καταθέσεων αλλά τεράστιο επιτόκιο δανεισμού και μας χρεώνει χαράτσι στις συναλλαγές, είτε μεταφέρουμε χρήματα, είτε απλώς πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας.

Τι πρέπει να γίνει;

Ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας στο τραπεζικό σύστημα και στο σύστημα συναλλαγών. Απαιτείται η δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, που θα σπάσει το καρτέλ.

Στην πράξη, κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Τραπεζικών Συμμετοχών που θα λειτουργεί με μόνο γνώμονα το συμφέρον των πολλών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο