Τηλεδιάσκεψη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 με 23 φεμινιστικές οργανώσεις για το ζήτημα της Συνεπιμέλειας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Ιαν, 2021

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με γυναίκες που εκπροσωπούν 23 φεμινιστικές οργανώσεις (Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών, Μωβ κ.α.) και συνθέτουν την «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια», παρουσία της Βουλεύτριας Α’ Αθήνας του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου, του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξη Σμυρλή, του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και της Μαρίας Καρακίτσου και Πάτης Βαρδάμη (Συντονίστρια του Τομεα Ισοτητας) από τον Τομέα Ισότητας, Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το ζήτημα της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας και το σχέδιο νόμου του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί επακριβώς, αλλά η Κυβέρνηση διαρρέει διαρκώς διάφορα άκρως ανησυχητικά θέματα τα οποία θα ρυθμίσει μέσω αυτού. Οι οργανώσεις επισήμαναν ότι η Κυβέρνηση ουσιαστικά πάει να αλλάξει τον νόμο προς το χειρότερο και ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για συνεπιμέλεια στο νόμο. Ανέφεραν μάλιστα, πως η Κυβέρνηση εστιάζει σε αυτό αντί για άλλα ζητήματα που πραγματικά θα βοηθούσαν το οικογενειακό δίκαιο της χώρας και την επίλυση τέτοιων διαφορών, όπως θα ήταν και τα οικογενειακά δικαστήρια.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του επισήμανε ότι ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία και ότι οι όποιες οριζόντιες τέτοιες αλλαγές, δεν βοηθούν ούτε τους γονείς, ούτε και τα παιδιά. Χρειάζεται να υπάρχει εξατομικευμένη κρίση των όποιων υποθέσεων, όπως σε μεγάλο βαθμό υφίσταται και με το υπάρχον νομικό καθεστώς και το δικαστήριο να αποφασίζει κατά περίπτωση τι θα ισχύει, χωρίς ο νόμος να επιβάλλει γενικές μηχανιστικές λογικές. Παράλληλα ο Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύτηκε το ΜέΡΑ25 να ξαναδεί στενά το ζήτημα, όταν πλέον γίνει γνωστό επακριβώς το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Χρειάζονται πραγματικά βήματα μπροστά στις σχέσεις των γονέων και τον τρόπο με τον οποίο τα δικαστήρια θα αποφασίζουν για το μέλλον και το συμφέρον του παιδιού, χρειάζεται να υπάρξει μια πραγματική αξιοπρεπής οικονομική στήριξη των γονέων που έχουν την επιμέλεια και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν χρειάζεται όμως ένα νομοσχέδιο και ρυθμίσεις που θα συνιστούν ένα ακόμα βήμα προς την ήδη υπάρχουσα πατριαρχία της κοινωνίας μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο