Τηλεδιάσκεψη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών

Συνεντεύξεις - videos
07 Δεκ, 2020

Συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποίησε την Δευτέρα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσία του εκπροσώπου Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη, του Συντονιστή Τομέα Οικονομίας Γιάννη Λεβεντίδη και της Ιωάννας Λιούτα μέλους του Τομέα Οικονομίας του κόμματος, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ κ. Βασίλης Καμπάνης ανέφερε πως οι φοροτεχνικοί, οι λογιστές είναι αυτή τη στιγμή ο “αναπνευστήρας” της οικονομίας και έκανε λόγο για έναν κλάδο που αντιμετωπίζει πλέον κρούσματα κορωνοϊού, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου δεν μπορούν ούτε να αρρωστήσουν αφήνοντας πίσω τους, τους πελάτες τους και την απειλή υπέρογκων προστίμων από το κράτος. Μάλιστα, χαρακτηριστικά συμπλήρωσε ο κ. Καμπάνης πως αυτό το διάστημα θα μπορούσαν να μην εφαρμόζονται τα τόσο αυστηρά φορολογικά πρόστιμα για προφανείς λόγους ανωτέρας βίας.

Οι φοροτεχνικοί ακόμα έθιξαν το ζήτημα των επιχειρήσεων με τζίρο έως 50.000 που μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις χωρίς λογιστή, το θέμα των προστίμων επί των τροποποιητικών δηλώσεων και γενικότερα το ζήτημα του κράτους της “προστιμολαγνείας”. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στο πρόβλημα με τις εφορίες που παραλόγως δεν αρκούνται στην ηλεκτρονική διασύνδεση-εξουσιοδότηση του πελάτη τους με αυτούς και απαιτούνται περαιτέρω γραφειοκρατικά έντυπα, καθώς και στην ανάγκη ύπαρξης ενδεικτικών αμοιβών -όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους- αλλά και το σημαντικό ζήτημα της κατοχύρωσης του επαγγέλματος και του παραπέρα δικαιώματος του στην ανεξαρτησία του λογιστή.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25, ο Γραμματέας του κόμματος επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών με ένα χρεοκοπημένο κράτος που θεσπίζει διαρκώς νέους κανόνες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό έρχονται και έτοιμοι έξωθεν. Τους κανόνες αυτούς καλούνται να εφαρμόσουν οι φοροτεχνικοί – λογιστές εκμεταλλευόμενοι από ένα κράτος που τους χρησιμοποιεί ουσιαστικά δωρεάν, για να κάνουν αυτή τη δουλειά για λογαριασμό του και όχι μόνο για λογαριασμό των επιχειρήσεων. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε ακόμα στα στοιχεία του φορολογικού λογισμικού που μετά την επέλαση της τρόικας βρίσκονται πλέον σε άγνωστους σέρβερ στον κόσμο και έκανε λόγο για “ψηφιακούς μαυραγορίτες” που εφαρμόζουν μια τακτική δημιουργικής λογιστικής στο λογισμικό του κράτους.

Τέλος, υπήρξε μια συζήτηση για το ψηφιακό χρήμα που πλέον αρχίζει δειλά-δειλά να κάνει την εμφάνιση του στον κόσμο, παρακάμπτοντας τις εμπορικές τράπεζες. και στον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί αυτό από την ΕΕ. Ενώ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δεσμεύτηκε ότι το κόμμα θα αναδείξει στη Βουλή τα διάφορα αυτά ζητήματα που αφορούν τον λογιστικό κόσμο της χώρας και ενδεχομένως να γίνει και μία επανακατάθεση μιας τροπολογίας που αφορά αυτά τα προβλήματα και για τυπικούς λόγους είχε απορρίψει ο κ. Σταϊκούρας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο