Θάνος Καμήλαλης στο Ράδιο ΜέΡΑ: Σωρεία παρατυπιών στη δίκη των νεαρών προσφύγων για τη φωτιά στη Μόρια

Συνεντεύξεις - videos
16 Ιούν, 2021

Αναρίθμητες παρατυπίες στη δίκη των νεαρών που καταδικάστηκαν τελικά με βαριές ποινές για τις πυρκαγιές στον καταυλισμό της Μόριας το περασμένο φθινόπωρο καταγγέλλει σε παρέμβασή του στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» ο δημοσιογράφος του Press Project, Θάνος Καμήλαλης:

Η φωτιά εκδηλώθηκε στη Μόρια στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, η οποία τελικά κατέστρεψε ολοσχερώς τον καταυλισμό που είχε χαρακτηριστεί και ως «ντροπή της Ευρώπης». Ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας καλείται αυτοβούλως από την Ελληνική Αστυνομία και σύμφωνα με τη δικογραφία δίνει μόνο μικρά ονόματα. Σαν να ερχόταν ένας Έλληνας και ανέφερε το Κώστα, το Θανάση και το Σπύρο. Στη συνέχεια, επιδεικνύονται στο μάρτυρα 5-6 φωτογραφίες και τους αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται τελικά οι συλλήψεις.

Δεν έγινε σεβαστό κανένα τεκμήριο αθωότητας για τους συλληφθέντες, αφού πολύ βιαστικά δύο υπουργοί (Χρυσοχοΐδης και Μηταράκης) βιάστηκαν να δηλώσουν ότι «συνελήφθησαν οι εμπρηστές της Μόριας», χωρίς να διατυπώσουν κάποιες επιφυλάξεις, όπως επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή πριν τη διεξαγωγή της δίκης.

Ένα σημαντικό θέμα πάντως είναι ότι ο μάρτυρας αυτός δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ενώ από τη διαδικασία φάνηκε ότι δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για να εντοπιστεί.

Παράλληλα, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, απορρίφθηκαν αιτήματα παρακολούθησης της δίκης από τοπικά και ξένα ΜΜΕ, καθώς και από παρατηρητές, ειδικά διαπιστευμένους για αυτή τη δίκη από διεθνείς οργανώσεις δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, αποκλείστηκε και δικηγόρος που είχε αποσταλεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συνολικά, υπάρχουν πάρα πολλές παρατυπίες για να θεωρηθούν όλα αυτά συμπτώσεις.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο