Θανάσης Μπαράκας: Μετά την αποτυχία των αναποτελεσματικών lockdown μην πυροβολείτε κύριοι τον κόσμο

Αρθρογραφία
14 Ιούν, 2021

Την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, έδειξαν τα μέτρα που έχουν τεθεί μέχρι τώρα σε εφαρμογή.
Παρά τα απανωτά lockdown το μάρμαρο πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μεσαίων, καθώς και οι εργαζόμενοι που από μια ημέρα στην άλλη, βρέθηκαν σε αναστολή και αναγκάστηκαν να καλύπτουν τις ανάγκες τους με τα 534 ευρώ που έδινε η κυβέρνηση.

Στο όνομα της υγειονομικής κρίσης, οι επιχειρήσεις θυσιάστηκαν. Παρά όμως τις θυσίες επιχειρηματιών και εργαζομένων, η Ρόδος και τα άλλα νησιά του νομού, μπήκαν στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί» του υγειονομικού χάρτη κάτι που είχε συνέπειες στον τουρισμό καθώς οι κρατήσεις πάγωσαν.

Και ενώ συνέβησαν αυτά, κρίθηκε πως θα πρέπει οι περιορισμοί και τα lockdown να αρθούν με αριθμό κρουσμάτων πολύ μεγαλύτερο, από ότι όταν τέθηκαν σε ισχύ από την κυβέρνηση.

Όμως οι άριστοι της κυβέρνησης, μετά τις πομπώδεις εξαγγελίες περί στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, πέρασαν σε άλλο αφήγημα. Γύρισαν τη σελίδα στο αφήγημα της προσωπικής ευθύνης και στην ου σία πέταξαν το μπαλάκι, για τη δική τους αποτυχία στους πολίτες.

Με όσα σχεδόν καθημερινά λέγονται από τα ακριβοπληρωμένα από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ των Αθηνών, η ευθύνη για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων ανήκει στον κόσμο και όχι στους ίδιους.

Η βάση του συγκεκριμένου αφηγήματος ήταν τα self test που καθιέρωσαν εδώ και λίγο καιρό. Η συνέχεια δίνεται τώρα με τα προνόμια που ανακοινώνεται κάθε τρεις και λίγο, ότι θα έχουν οι πολίτες που έκαναν το εμβόλιο. Πάνω στη σπουδή τους να πετύχει το δεύτερο αφήγημα δημιουργούν δηλαδή και ταξικές διαφορές.

Αδυνατούν να κατανοήσουν πως το ορθό ήταν η σωστή ενημέρωση του κόσμου, για τους εμβολιασμούς και η υλοποίηση του προγράμματος από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Το λυπηρό είναι πως οι αυτοδιοικητικοί Α και Β βαθμού της περιοχής μας , το μόνο που έκαναν ήταν να λιβανίζουν την κυβέρνηση και να μην απαιτούν την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη δημιουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Εκ των υστέρων δηλαδή, μετά την έναρξη της τουριστικής σεζόν ανακοίνωσαν διαφημιστική καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των πολιτών την οποία ήρθε να ευλογήσει ο υπουργός Υγείας.

Ότι και να κάνουν ένα είναι βέβαιο. Ότι και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο όχι μόνο απέτυχαν στη διαχείριση της πανδημίας αλλά επιρρίπτουν τις ευθύνες στον κόσμο, γνωρίζοντας ότι ο τουρισμός μπορεί να υποστεί βλάβη και να μην εξελιχθεί τόσο καλά όσο θα περίμεναν όλοι με βάση τις δυνατότητες του προορισμού.

Η ευθύνη για την πορεία του τουρισμού δεν είναι στα χέρια των πολιτών. Ήταν στα δικά σας. Τη αποτυχία σας μην προσπαθείτε να τη χρεώσετε στους πολίτες με κροκοδείλια δάκρυα και επιθετικούς χαρακτηρισμούς.

Θανάσης Μπαράκας, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο