Γιάνης Βαρουφάκης: Τέλος στο Ναι σε Όλα!

Βασικά Κείμενα του site το 2019
21 Ιούλ, 2019

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ποτέ, από τη θλιβερή περίοδο της Αποστασίας, η Βουλή των Ελλήνων δεν πληγώθηκε όπως στα χρόνια των Μνημονίων. Ιδίως την τελευταία τετραετία, από τον Ιούλιο του 2015 έως τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι πολίτες παρακολουθούν μια φαρσοκωμωδία: Οι βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερψηφίζουν Μνημονιακά νομοσχέδια με τα οποία διαφωνούσαν, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ τα καταψήφιζαν παρά το γεγονός ότι συμφωνούσαν.

Πρόκειται για έναν πρωτόγνωρο εξευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ρίχνει τη σκιά του και στη σημερινή Βουλή. Ποιες είναι οι προοπτικές αυτής της Βουλής να θέσει τέλος στον εξευτελισμό της Δημοκρατίας μας;

Ακούγοντας κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού διακρίνει μια ευθυγράμμιση ιδεολογίας και πολιτικών. Πράγματι, ο χείμαρρος νομοσχεδίων που ετοιμάζετε μοιάζουν να συνάδουν με τις πεποιθήσεις σας. Μπορεί. Αυτό που όμως είναι σίγουρο είναι πως δεν συνάδουν με τις εξαγγελίες σας. Γιατί; Επειδή οι υποσχέσεις σας απαιτούν τη ρήξη με τους δανειστές που υπόσχεστε ότι δεν θα κάνετε.

Μιλάτε για μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και παράλληλα, τη μείωση ουσιαστικά του αφορολόγητου, ιδιαίτερα των φτωχότερων ανθρώπων. Πριν από αυτό όμως δεσμευτήκατε στο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και αυτά τα δύο φάσκουν και αντιφάσκουν. Δίνετε υποσχέσεις που απαιτούν ρήξη με τους δανειστές, που ταυτόχρονα υπόσχεστε ότι δεν θα κάνετε. Πρόκειται για μια ιδιότυπη και ιδιόρρυθμη μορφή μνημονιακού λαϊκισμού.

Ποιος είναι ο υπ’ αριθμόν ένα καταστροφέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Η 100% προπληρωμή φόρου. Το όνειδος αυτό που βάζει λουκέτα και καταδικάζει τα παιδιά μας στη μετανάστευση είναι απόψε ο Ελέφαντας στο Κοινοβούλιο – η εξαγγελία κατάργησής της που λάμπει διά της απουσίας της από τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού.

Στο ΜέΡΑ25 δεσμευόμαστε να φέρουμε τροπολογία για άμεση κατάργηση της προπληρωμής, που βέβαια εσείς δεν θα κάνετε αποδεκτή όχι γιατί διαφωνείτε αλλά γιατί επιλέξατε να είστε δέσμιοι των δανειστών – όπως ακριβώς και οι προκάτοχοί σας.

Αυτά έχει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, η συμμόρφωση με το 3ο και κατόπιν με το 4ο Μνημόνιο. Αυτά έχει η δέσμευση να «πηγαίνετε συναινετικά» με τους δανειστές: Θα σας αναγκάζει καθημερινά να αυτο-καταργείστε (όπως ακριβώς αυτό-καταργήθηκαν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ). Θα σας αναγκάζει να σερνόσαστε σε αναποτελεσματικές, ολοένα αντι-λαϊκότερες και αυταρχικότερες πολιτικές.

Ο κ. Πρωθυπουργός ονειρεύεται ότι οι δανειστές θα τον εκτιμήσουν περισσότερο από τους προκατόχους του, τους οποίους εξευτέλιζαν κατ’ εξακολούθηση. Υπόσχεται ότι θα τους κερδίσει με την αξιοπιστία του ώστε να του μειώσουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος.

Έχω νέα για σας, κ. Μητσοτάκη: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ. Όσο και να προσπαθήσετε, όσο κατακλυσμική κι αν είναι η λαίλαπα νομοσχεδίων των πρώτων σας 100 ημερών, οι Μέρκελ, Σολτζ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Σια θα παραμείνουν πιο εντυπωσιασμένοι από την αποτελεσματικότητα με την οποία ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το ΕΚΑΣ, παρήγαγε υπερ-πλεονάσματα, χάρισε τα αεροδρόμια, τα τραίνα.

Στην καλύτερη, για εσάς, περίπτωση να σας θεωρήσουν άξιο συνεχιστή του κ. Τσίπρα. Πιο αξιόπιστο από εκείνον, ποτέ! Όπερ μεθερμηνευόμενον, τα ματωμένα πλεονάσματα που επέβαλαν στον κ. Τσίπρα θα παραμείνουν, εγγυητές της αναπαραγωγής της Χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς – βασικός λόγος να φύγουν κι άλλα από τα παιδιά μας που δεν έφυγαν ακόμα.

Η επίσπευση της ερημοποίησης και το ψήλωμα των τοίχων της φυλακής του χρέους στην οποία είναι έγκλειστοι οι περισσότεροι διαφαίνεται και από τις ίδιες τις εξαγγελίες σας.

Πάρτε τα κόκκινα δάνεια. Τι προτείνετε; Αντί να μεταφερθούν, όπως προτείνει το ΜέΡΑ25, σε μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων (ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος πώλησης σε αρπακτικά ταμεία στο 8% της ονομαστικής τους αξίας, εξώσεων και πλειστηριασμών που συμπιέζουν τις τιμές των διπλανών ακινήτων με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν κι άλλα δάνεια την ώρα που οξύνονται οι κοινωνικές εντάσεις και ανισότητες), προτείνετε επίσπευση των πωλήσεών τους στα αρπακτικά ταμεία, επίσπευση των εξώσεων και των πλειστηριασμών, επιτάχυνση του φαύλου κύκλου, αύξηση της πίεσης για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με νέα δάνεια της τρόικας από το μαξιλαράκι που σας άφησε ο κ. Τσίπρας. Προτείνετε, με άλλα λόγια, μεγέθυνση της χρεοκοπίας τόσο των νοικοκυριών όσο και του κράτους.

Προτείνετε ενίσχυση της Χρεοδουλοπαροικίας με μόνους κερδισμένους τα αρπακτικά ταμεία και τους εγχώριους ατζέντηδές τους που, εύλογα, ζητωκραυγάζουν τη νίκη της ΝΔ.

Πάρτε το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά, τις θεσμικές αλλαγές. Τι προτείνετε;

  • Ιδιωτικές επικουρικές συντάξεις, δηλαδή ενίσχυση του ολιγοπωλίου ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και ουσιαστική κατάργηση των επικουρικών για τους γέροντες – καθώς οι νέοι δεν θα συνεισφέρουν στα δημόσια ταμεία.
  • Αντί για τη μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείου σε Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως προτείνει το ΜέΡΑ25, που θα χρησιμοποιούσε τη δημόσια περιούσια ως εχέγγυο για να δημιουργεί επενδυτικές ροές, και με τις μετοχές της Αναπτυξιακής Τράπεζας να περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να αποζημιωθούν μερικώς για την καταστροφή του PSI, προτείνετε περαιτέρω ξεπούλημα – όπως αυτό εκείνο του Ελληνικού, υπέρ της προσοδοφορίας ημετέρων ολιγαρχών και κατά της κοινωνίας.
  • Αντί να αντισταθμιστεί, όπως προτείνει το ΜέΡΑ25:

o   μια γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό

o   με την κατάργηση της προπληρωμής του φόρου επιχειρήσεων και την μείωση του συντελεστή των μικρών επιχειρήσεων στο 15%, με τις ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις – π.χ. supermarket – στο 26%

  • Μαζί με τον ΣΕΒ ονειρεύεστε μισθούς ακόμα «ανταγωνιστικότερους», κωδικός της μεγαλύτερης εξαθλίωσης. Και, για να μην υπάρξει αμφιβολία για τον ακόμα σκοτεινότερο εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται, καταργήσατε ήδη την Επιθεώρηση Εργασίας – αρνούμενοι να κατανοήσετε πως στο βωμό της ενίσχυσης της εργοδοσίας η περαιτέρω εξαθλίωση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα συμπιέζει την ενεργό ζήτηση, τους τζίρους, τα δημόσια έσοδα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αναρωτιέμαι αν αντιλαμβάνεστε ότι είστε ο τυχερότερος πρωθυπουργός της Μνημονιακής Ελλάδας.

Θυμάμαι την έκδηλη ανακούφιση του καλού συναδέλφου κ. Σταϊκούρα όταν, με τον κ. Χαρδούβελη, μου παρέδιδαν το άδειο ταμείο από το οποίο μόνο το 2015 έπρεπε να αποπληρώσω στους δανειστές το εξωφρενικό ποσό των 22 δις. Αντίθετα με τότε, αντίθετα με την κατάσταση που ανέλαβε ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Παπανδρέου, αντίθετα από κάθε άλλη κυβέρνηση της «Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς», αν και η χώρα σήμερα είναι πιο πτωχευμένη από ποτέ, εσείς αναλαμβάνετε χωρίς καμία αγωνία για το πώς θα αποπληρώνετε τους δανειστές τα επόμενα δέκα χρόνια.

Αυτό το χρωστάτε στον κ. Τσίπρα, στον κ. Δραγασάκη, στον κ. Τσακαλώτο. Όχι μόνο ανέσυραν την ΝΔ από τον πάτο μιας τεράστιας ήττας το βράδυ του δημοψηφίσματος, ζητώντας την ψήφο σας για να ανατρέψετε από κοινού το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, αλλά δυο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2018, υπό την αριστουργηματική προπαγάνδα της δήθεν εξόδου από τα Μνημόνια, υπέγραψαν το 4ο Μνημόνιο, διάρκειας έως το 2060, που εξασφάλισε νέα δάνεια από τα οποία θα προσποιείστε ότι αποπληρώνετε τους δανειστές μέχρι το 2021 και, το πιο σημαντικό, έσπρωξε 100 δις αποπληρωμών που ήταν να γίνουν την δεκαετία του 20 για μετά το 2032, φυσικά τοκιζόμενα. Κανονικά, θα έπρεπε να κάνετε ένα μικρό εικόνισμα στον κ. Τσίπρα καθώς ποτέ στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας απερχόμενος πρωθυπουργός δεν ευεργέτησε τόσο γενναιόδωρα το διάδοχό του. Δυστυχώς, η προσωπική σας τύχη συμπορεύεται με τη δυστυχία των πολλών.

Παράδοξο 1ον: Το κράτος μας είναι πιο πτωχευμένο από ποτέ αλλά, παράλληλα, όσοι αγοράζουν κρατικά ομόλογα κερδίζουν αστρονομικά για την εποχή ποσοστά κέρδους. Πώς συμβαίνει οι κερδοσκόποι να κερδίζουν από το δημόσιο χρέος όταν το κράτος και η κοινωνία είναι στο καναβάτσο; Η απάντηση απλή. Το 85% του δημόσιου χρέους το κατέχει η τρόικα. Όσο ο Μνημονιακός Δικομματισμός καλά κρατεί, το μικρό ποσοστό ομολόγων που διακινείται στην αγορά εξασφαλίζεται και μοσχοπουλιέται.

Το ίδιο και με το ιδιωτικό χρέος: Κάθε κόκκινο δάνειο που πουλιέται σε ξένο αρπακτικό ταμείο προς 8% της ονομαστικής του αξίας καταστρέφει συμπολίτες μας και μειώνει κι άλλο την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ότι τα όρνια παχαίνουν από το κουφάρι της κοινωνίας μας δεν σημαίνει βέβαια ότι η κοινωνία μας ανακάμπτει. Το αντίθετο σημαίνει.

Αυτό είναι λοιπόν το 1ο Μέγα Παράδοξο στο καιρό του 4ου Μνημονίου: ΠΟΤΕ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΙ ΔΕΝ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΣΟ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΝΟΝΤΑΝ!

Το 2ο Μέγα Παράδοξο, που κι αυτό εύκολα εξηγείται, αφορά την αγαστή συνύπαρξη στην κυβέρνησή σας αυτοαποκαλούμενων φιλελεύθερων και ακροδεξιών. Η εξήγηση απλή. Κάποτε, ο εκ των γκουρού του άκρατου φιλελευθερισμού, ο Friedrich von Hayek, είχε πει μια αλήθεια για εμάς τους αριστερούς που πόναγε. «Το πρόβλημα με τον σοσιαλισμό», είχε πει, «είναι ότι η εφαρμογή του απαιτεί πράξεις που παραβιάζουν τις βασικές αρχές των σοσιαλιστών».

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ: Η εφαρμογή αυτών που θεωρείτε φιλελεύθερες πολιτικές, ιδίως σε συνθήκες 4ου Μνημονίου, απαιτεί πράξεις που παραβιάζουν τις βασικές αρχές του φιλελευθερισμού. Η αντιφιλελεύθερη καταστολή, λοιπόν, που ήδη προετοιμάζετε υπό το αφήγημα του Νόμου και της Τάξης, είναι απαραίτητη ώστε να περάσουν τα νομοθετήματά σας υπέρ της ολιγαρχίας.

Δεδομένης λοιπόν της αποδοχής εκ μέρους σας της μονιμοποιημένης λιτότητας του 4ου Μνημονίου, αυτό που ουσιαστικά υπόσχεστε στον ελληνικό λαό είναι «θεάματα χωρίς άρτο». Καταστολή αντί για ανάκαμψη.

Αυτό το έχετε σηματοδοτήσει ήδη επιλέγοντας ως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τέως υπουργό που θα έπρεπε όχι να υπουργοποιηθεί αλλά να λογοδοτήσει για τη μεγαλύτερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση – τότε, το 2012, που, ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ, δίωξε και διαπόμπευσε οροθετικές γυναίκες. (Το μόνο που αναρωτιέμαι είναι γιατί τον χωρίσατε από το έτερόν του ήμισυ, από τον κ. Λοβέρδο. Κρίμα δεν είναι;)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την 7η Ιουλίου έκλεισε ένα κεφάλαιο της Μνημονιακής Ελλάδας, της Αποικίας Χρέους, της Χρεοδουλοπαροικίας μας και άνοιξε ένα άλλο, ένα σκληρότερο και πολύ φοβάμαι μακροβιότερο που θεμελιώνεται στο 4ου Μνημόνιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπου και να κοιτάξουμε βλέπουμε τη συνέχεια νυν και προηγούμενης διακυβέρνησης.

Το 2015, με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, τον Παναγιώτη Δάνη, επαναφέραμε στο ΣΔΟΕ το καθήκον των ελέγχων της αγοράς, που είναι προαπαιτούμενο για τον υγιή ανταγωνισμό, και ξεκινήσαμε τους αλγοριθμικούς ελέγχους για τη φοροδιαφυγή. Μετά την παραίτησή μου, η τρόικα επέβαλε και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την απορρόφηση του ΣΔΟΕ στην Αρχή Δημοσίων Εσόδων που βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο της τρόικας, της πιστότερης φίλης των εγχώριων μεγαλο-φοροφυγάδων. Με μια μονοκονδυλιά το κράτος έχασε πολλά δις διαφυγόντων εσόδων.

Τώρα, η ΝΔ έρχεται να καταργήσει το ΣΔΟΕ και τύποις. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ίδρωσε το αυτί τους όταν ο Παναγιώτης Δάνης το καλοκαίρι του 2015 κατήγγειλε τη “δολοφονία” του ΣΔΟΕ, τώρα διαμαρτύρονται για την υπογραφή της ληξιαρχικής πράξης θανάτου του ΣΔΟΕ από τη ΝΔ.

Τα ίδια βλέπουμε και στο Μεταναστευτικό. Στο όνομα της Αριστεράς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κανονικοποίησε το κολαστήριο της Μόριας δίνοντας, την ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση να υιοθετήσει πιο εύκολα την τακτική Σαλβίνι, παραδίδοντας το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Προστασίας του Πολίτη, καταργώντας την απόδοση ΑΜΚΑ και συνεπώς την πρόσβαση στις δομές υγείας σε πρόσφυγες, καλλιεργώντας ακόμα πιο εχθρικό κλίμα απέναντι στον ξένο – εκτός κι αν έχει 250 χιλιάδες ευρώ οπότε του χαρίζετε μια Golden Visa ώστε να ζει στο Βερολίνο και να αρμέγει προσόδους από ένα-δυο διαμερίσματα AirBnB στο κέντρο της Αθήνας.

Τα ίδια βλέπουμε και στο Μακεδονικό όπου, αντίθετα με το ΜέΡΑ25, κ. Πρωθυπουργέ, που είχε το σθένος να συναινέσει παρά το πολιτικό κόστος, εσείς εξαπατάτε τους ψηφοφόρους σας αγκαλιάζοντας κυνικά την συμφωνία των Πρεσπών τώρα – μετά την απομάκρυνση από τις κάλπες.

Τέλος, τα ίδια βλέπουμε στο μείζον θέμα της ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής. Ο αναπάντεχος, ακραίος Ατλαντισμός της προηγούμενης κυβέρνησης σας δημιουργεί πρόβλημα καθώς σας είναι αδύνατον να τους υπερβείτε! Έδεσαν τη χώρα στο άρμα των πολυεθνικών πετρελαίων και στο όραμα μιας Ελλάδας που θα τη διαπερνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, με την Ήπειρο σκαμμένη και το υπέδαφός της κατεστραμμένο ώστε να βγαίνουν στην επιφάνεια ορυκτά καύσιμα που πλουτίζουν τους ολιγάρχες με ελάχιστα οφέλη για τους πολλούς. Μια Ελλάδα που, αγκαλιά με τον κ. Νετανιάχου και τις αμερικανικές πολυεθνικές θα νέμονται την Ανατολική Μεσόγειο δίνοντας εξαιρετική ευκαιρία στον τουρκικό επεκτατισμό να πυροδοτεί εντάσεις στο Αιγαίο, ρυπαίνοντας τη Νότια Κρήτη, συνεισφέροντας στην κλιματική καταστροφή παγκοσμίως, ενισχύοντας τα μέγιστα την παρασιτική ολιγαρχία. Το μόνο που έχει να προσθέσει η ΝΔ σε αυτή τη δυστοπία είναι μία Σαλβινικού τύπου ξενοφοβία.

Κάπως έτσι ερχόμαστε στο 3ο Μέγα Παράδοξο της Εποχής μας: Αυτό-παρουσιάζεστε ως ευρωπαϊστές. Κι όμως, έχετε ήδη παραδοθεί στο ιδεολογικό και οικονομικό άρμα που οδηγούν ο Νετανιάχου, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του, ο Πρόεδρος Τραμπ, και τώρα κι ο Σαλβίνι – του οποίου τη φορολογική και ξενοφοβική ατζέντα αναπαράγετε.

Συνειδητοποιείτε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πως οι κύριοι αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί των λαών της Ευρώπης; Οι δυνάμεις που εργάζονται για μια διαλυμένη, διαιρεμένη, αντιδραστική Ευρώπη;

Είστε κυβέρνηση ημερών αλλά προλάβατε ήδη να δείξετε έτοιμοι να υπονομεύσετε τόσο την Ευρώπη όσο και τη χώρα μας κινούμενοι από την αγωνία να ικανοποιήσετε τους ισχυρούς. Ο πρωθυπουργός υπερθεμάτισε λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες επ’ ουδενί δεν πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν με τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό τη συμφωνία του Brexit. Το σκεφτήκατε καλά αυτό πριν το πείτε όταν υποτίθεται ότι ζητάτε από τις Βρυξέλλες την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων;

Σκεφτήκατε καλά, κ. Πρωθυπουργέ, την επιλογή του επόμενου επιτρόπου μας στην Κομισιόν; Επιλέξατε έναν κύριο του οποίου το μόνο κατόρθωμα ήταν δουλικά να αναμασά, ως εκπρόσωπος της Κομισιόν, την προπαγάνδα με την οποία η τρόικα επένδυε ηχητικά το έργο της καταστροφής της πατρίδας μας που, έμμεσα, δρομολόγησε και την αποδόμηση της Ευρώπης. Αδυνατώ να πιστέψω ότι, απ’ όλους τους νεοδημοκράτες πολιτικούς και τεχνοκράτες, προτιμήσατε τον εν λόγω κύριο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το 2019 θα είναι χρονιά νέας επιδείνωσης της ατελείωτης Κρίσης της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασφυκτιά σε μια Ευρώπη που αποδομείται. Κι όσο λαοί όπως ο δικός μας ασφυκτιούν, τόσο περισσότερο η Ευρώπη θα αποδομείται.

Ως το μόνο ενιαίο πανευρωπαϊκό κίνημα, το ΜέΡΑ25 επιφυλάσσεται να επιστρέφει ξανά και ξανά στην υποχρέωση των πραγματικά ευρωπαϊστών να τερματίσουν την ανεύθυνη υπακοή, το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, που ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό πανευρωπαϊκά σκοτώνοντας την ελπίδα μιας κοινής ευημερίας.

Το ΜέΡΑ25 επιφυλάσσεται ακόμα να καταδεικνύει τόσο την τοξικότητα όσο και την ταξικότητα του μη βιώσιμου χρέους που λειτουργεί ως μέσο πειθάρχησης και υποταγής των πολλών. Θα θυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι το 2018 περάσαμε σε μια νέα ακόμα πιο επικίνδυνη φάση της Χρεοδουλοπαροικίας. Έως πέρσι, με εξαίρεση πολύ λίγους ολιγάρχες, όλες οι κοινωνικές τάξεις έχαναν από την κρίση – άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Από το 2018 όμως, το 4ο Μνημόνιο δημιούργησε νέες κερδοσκοπικές ευκαιρίες για νέα παρασιτική τάξη που πλουτίζει την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία βουλιάζει όλο και βαθύτερα στην πτώχευση και την αναξιοπρέπεια.

Για σήμερα θα αρκεστώ σε μια πρόβλεψη: Η τρόικα δεν πρόκειται να σας δώσει, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ούτε τα ελάχιστα που απαιτεί το πρόγραμμά σας για να μην βαθύνει η πτώχευση κράτους, τραπεζών, ανθρώπων, επιχειρήσεων. Δεν ενδιαφέρονται οι δανειστές καν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Όσο Βερολίνο και Παρίσι εμπλέκονται σε τιτάνια διαμάχη η οποία ακυρώνει τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης που ίσως έδιναν μια ευκαιρία στην κοινή ευημερία, το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι η Ελλάδα να μην τους ενοχλεί – να αποσυρθεί στην γωνία της και να αργοπεθαίνει χωρίς φωνές και φασαρίες, με τα παιδιά της να ψηφίζουν με τα πόδια τους, μεταναστεύοντας.

Ε λοιπόν όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εμείς, το ΜέΡΑ25, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε δύο βασικές προτεραιότητες.

Πρώτη βασική προτεραιότητα η απόδραση του λαού μας από την όλο πιο ταξική Χρεοδουλοπαροικία που ερημοποιεί την πατρίδα μας.

Δεύτερη βασική μας προτεραιότητα η κλιματική καταστροφή που απειλεί την ανθρωπότητα και τις επόμενες γενιές. Το ΜέΡΑ25 θεωρεί πως αυτή η Βουλή έχει υποχρέωση να ανακηρύξει ως κύρια προτεραιότητα τη μετάβαση, έως το 2030, σε οικονομία μηδενικής εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, ανατρέποντας τα σχέδια για εξορύξεις στον ελλαδικό χώρο καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο αντιπροτείνοντας πρόγραμμα επενδύσεων σε ηλεκτροκίνηση παντού και σε αποκεντρωμένο, δημόσιο, μη κρατικοδίαιτο σύστημα παραγωγής και διανομής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ΜέΡΑ25 θα κινείται κάθε στιγμή με γνώμονα αυτές τις δύο προτεραιότητες χωρίς τις οποίες ούτε η αποδόμηση της Ευρώπης θα τερματιστεί ούτε η πατρίδα μας θα ανακάμψει, ούτε η Βουλή των Ελλήνων θα καταφέρει να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπρέπεια.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο