Τ. Εξωτερικών και Άμυνας & Τ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Στρατιωτική Θητεία και Κορωνοϊός

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Απρ, 2020

Σ’ αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνει η χώρα μας, κι όλος ο πλανήτης, από έναν πρωτοφανή ιό, απειλείται η υγεία του έμψυχου δυναμικού των ΕΔ και των οικείων τους. Πρέπει άμεσα να ληφθούν, όλα τα αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των στρατευσίμων και του μόνιμου στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού.

Η καθυστέρηση λήψης των απαραίτητων μέτρων είναι ήδη μεγάλη και δεν μπορεί να συνεχίζεται. Ειδικότερα για το στρατεύσιμο προσωπικό πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο συνωστισμός που υπάρχει στις μονάδες κατάταξης αλλά και στις μονάδες θητείας.

Για παράδειγμα η κατάσταση ασφυξίας που παρατηρείται στη Θήβα, στη Ξάνθη και σε άλλα στρατόπεδα ανά τη χώρα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις για την εξάπλωση του κορωνοϊού και όχι μόνο. Στρατεύσιμοι χωρίς σαφή καθήκοντα στις μονάδες είναι η καλύτερη συνταγή για τη δημιουργία αντιθέσεων, εντάσεων και προβλημάτων.

Πολλοί έχουν να βγουν εκτός στρατοπέδου ολόκληρους μήνες με αποτέλεσμα να μην έχουν λεφτά, καθαρά ρούχα, αλλά και τη δύναμη να διαχειριστούν αυτή τη ψυχολογική πίεση. Πρέπει άμεσα, να γίνει αποσυμφόρηση στο στρατεύσιμο προσωπικό, όπως έχει ήδη γίνει για τους μόνιμους, και οι μονάδες για την περίοδο αυτή, να λειτουργούν με το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία της κάθε μονάδας.

Αξιοποιώντας τη συνένωση υπηρεσιών, μπορούν να χορηγούνται άδειες ειδικού σκοπού, λόγω της έκτακτης αυτής κατάστασης, μεγαλύτερης διάρκειας, με πληρωμή των ναύλων μετάβασης και επιστροφής στη μονάδα, ιδιαίτερα για τους στρατεύσιμους που είναι μέλη λαϊκών οικογενειών και αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα της ανεργίας της φτώχειας και των δανείων.

Εννοείται ότι αντίστοιχες και ισότιμες προβλέψεις θα πρέπει να ισχύσουν και για τους υπηρετούντες εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία αντιρρησίες συνείδησης. Επίσης δεν αρκεί να πωλούνται στα ΚΨΜ τα είδη για την ατομική προστασία (γάντια, μάσκα, αντισηπτικά). Είναι αυτονόητο είναι πως αυτά θα πρέπει να διατίθενται δωρεάν σε όλους ανεξαιρέτως τους στρατεύσιμους. Τέλος, καλούμε το Υπουργείο Άμυνας να δώσει πρώτο το παράδειγμα της μαζικής διεξαγωγής προληπτικών εξετάσεων για τον κορωνοϊό στα στρατόπεδα.

Οι στρατεύσιμοι είναι παιδιά όλων μας και δικαιούνται την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

Τομέας Εξωτερικών και Άμυνας ΜέΡΑ25
Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο