Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Κλ. Γρηγοριάδη για την efood – Τι απάντησε το υπουργείο Εργασίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Νοέ, 2021

Σήμερα συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Κλέωνα Γρηγοριάδη προς το Υπουργείο Εργασίας, με θέμα τις συνεχιζόμενες καταχρηστικές εργασιακές πρακτικές από τις ψηφιακές πλατφόρμες delivery.

Συγκεκριμένα η ερώτηση αφορούσε την efood, η οποία μετά τις μαζικές αντιδράσεις και την αρχική αναδίπλωση της, συνεχίζει, πλέον πιο διακριτικά και στοχευμένα, την επίθεση της στους διανομείς. Όπως ανέφερε ο Κλέων Γρηγοριάδης, «η εταιρεία έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε μια ιδιότυπη ομηρία, καλώντας τους να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους, άσχετους με το συμβατικό αντικείμενο της εργασίας τους». Οι εργαζόμενοι λειτουργούν ταυτόχρονα, πέραν από διανομείς, και ως εισπράκτορες και ταμίες για την επιχείρηση, χωρίς καμία εργασιακή θεσμικά κάλυψη για αυτόν τον αφανή τους ρόλο. Σαν να μην έφτανε αυτό, η efood, όπως οι ίδιοι καταγγέλουν, χρησιμοποιεί εκβιαστικά αυτή την κατάσταση, απαιτώντας κάθε μήνα ποσά από τους διανομείς με τρόπο αυθαίρετο, χωρίς να γίνεται εκκαθάριση, ποσά που αν δεν καταβληθούν, οι διανομείς τίθενται εκτός εργασίας, μένουν χωρίς δουλειά, με την εταιρεία να τους κλειδώνει εκτός εφαρμογής μέχρι να καταβάλλουν το αυθαίρετο ποσό που απαιτεί!

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν σαφή:

1. Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο ώστε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται μόνο στα καθήκοντα τα οποία προβλέπει η σύμβασή τους;

2. Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο για να ρυθμίσει το ασύδοτο εργασιακό καθεστώς στις εν λόγω ψηφιακές πλατφόρμες;

Τι απάντησε το Υπουργείο

Ο Υφυπουργός Εργασίας κ.Τσακλόγλου, που εκπροσώπησε το υπουργείο, ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει, διολισθαίνοντας σε έναν δρόμο διαστρέβλωσης και ψεύδους. Αρχικά ο Υφυπουργός μίλησε για θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει τους διανομείς. Σε αυτό ο Κλέων Γρηγοριάδης του απάντησε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για θεσμικό πλαίσιο, όταν οι υπηρεσίες που ελέγχουν την εφαρμογή του, η Επιθεώρηση Εργασίας εν προκειμένω, είναι πλήρως υποστελεχωμένη, πρακτικά ανενεργή και πως οι διανομείς μετατρέπονται σε μπαλάκι μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Επιθεώρησης Εργασίας, από τον Άννα στον Καϊάφα, πετώντας ο ένας φορέας την ευθύνη στον άλλον.

Ο Υφυπουργός κατέληξε, λέγοντας πως δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας από τους διανομείς. Προφανώς το υπόμνημα που κατέθεσαν στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, κ. Στρατινάκη, οι διανομείς την Τρίτη 16 Νοεμβρίου εκθέτοντας το πρόβλημα, δεν έφτασε ποτέ στα υπουργικά γραφεία. Δεν γνώριζε ο Υφυπουργός, δεν μιλάει μάλλον με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου του. Η δε Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αχρηστία εν μέσω μεταβατικού σταδίου μετατροπής της σε Ανεξάρτητη Αρχή, υπάγεται ακόμα στο Υπουργείο Εργασίας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το Υπουργείο. Γνώριζε, είχε δικαιοδοσία να δράσει, αλλά δεν έκανε τίποτα. Στον δε κοινοβουλευτικό έλεγχο απλώς πιάστηκε να ψεύδεται. Ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα, το Υπουργείο Εργασίας να μετονομαστεί σε Υπουργείο Εργοδοτικής Αυθαιρεσίας. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο