Σύνοδος Κορυφής: Απεμπολώντας το βέτο του, ο Πρωθυπουργός εξασφάλισε τον εξευτελισμό του

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Δεκ, 2020

Άλλη μια Σύνοδος Κορυφής, άλλη μια επιβεβαίωση ότι η κα Μέρκελ δεν λογαριάζει χώρες των οποίων η κυβέρνηση φοβούνται να ασκήσουν το βέτο που δικαιούνται.

Στην χτεσινή Σύνοδο οι χυδαίες απαιτήσεις του Ορμπάν, του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, έγιναν πλήρως αποδεκτές επειδή τους το ξεκαθάρισε ότι, διαφορετικά, θα ασκούσε βέτο στον Προϋπολογισμό της ΕΕ ο οποίος περιλαμβάνει και το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ίδια σύνοδος έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις απαιτήσεις του κ. Μητσοτάκη για κυρώσεις και διακοπή παροχής εξοπλισμών στην Τουρκία. Γιατί; Επειδή, αντίθετα με τον Ορμπάν (του οποίου της αυταρχικές, ξενοφοβικές πολιτικές ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί στο ακέραιο εντός της χώρας), η Αθήνα ανακοίνωσε εκ προοιμίου ότι δεν θα ασκήσει βέτο – καθιστώντας τον έλληνα Πρωθυπουργό θλιβερό παρατηρητή της Συνόδου.

Το ΜέΡΑ25 τους προειδοποιούσε από πέρσι: «Το γερμανικό μεγάλο κεφάλαιο έχει τεράστιες επενδύσεις στην Τουρκία. Αν δεν είστε διατεθειμένοι να ασκήσετε βέτο, τότε μην πάτε καν στις Βρυξέλλες.»

Πρόκειται για Στρατηγική Ήττας μιας κυβέρνησης που έχει ενστερνιστεί το μόνιμο Μνημονιακό ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη. Κι όχι μόνο στα εθνικά θέματα.

Την Πέμπτη 9η Απριλίου, λίγες ώρες πριν το μοιραίο Eurogroup που αποφάσισε το θάψιμο του ευρωομόλογου, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να ασκήσει βέτο. Εκείνος απάντησε ότι «δεν θα γίνει Βαρουφάκης», ότι δηλαδή δεν θα ασκούσε βέτο – κάτι που το Βερολίνο εξέλαβε ως αποδοχή του νέου εθνικού χρέους που, μετά την πανδημία, θα φέρει το 5ο Μνημόνιο.

Όπως είχε πει κι ο αλησμόνητος Ανδρέας Παπανδρέου, τους γιέσμεν ποτέ δεν τους εκτίμησαν ούτε εκείνοι που τους χρησιμοποιούν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο