Συνέντευξη Μ. Κριθαρίδη στο Politic: «Η κυβέρνηση λειτουργεί ως τροχονόμος των συμφερόντων της ολιγαρχίας» (vid)

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
23 Απρ, 2022

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην εγχώρια και διεθνή επικαιρότητα, παραχώρησε στο politic.gr ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 κ. Μιχάλης Κριθαρίδης.

Συνέντευξη: Χρίστος Φιλιππούδης

Επιμέλεια βίντεο: Βασίλης Δημόκας

Ο κ. Μιχάλης Κριθαρίδης κάλεσε τον κόσμο σε ριζοσπαστικές λύσεις λέγοντας μάλιστα ότι «η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση για να ανασάνει η κοινωνία».

Αναλυτικά, ανέφερε για συγκεκριμένα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας:

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού δήλωσε: «Aυτό δεν θα έπρεπε καν να είναι απόφαση του πρωθυπουργού, εμείς αυτό το οποίο προτείνουμε είναι ότι θα έπρεπε να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός, μια αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού αλλά και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων γιατί υπάρχει πολύς κόσμος που αυτή τη στιγμή δυστυχώς διαβιεί από διάφορα κοινωνικά επιδόματα» ενώ τόνισε ότι: «η αύξηση έχει ήδη εξαϋλωθεί πριν καν δοθούν στους πολίτες» και επεσήμανε ότι: «η κυβέρνηση από τη μια δανείζεται για να πληρώνει τα διάφορα καρτέλ της ολιγαρχίας και από την άλλη μας λέει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για τις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο».

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τόνισε: «Η κυβέρνηση δεν είναι καν μια κλασικού τύπου δεξιά κυβέρνηση που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα αλλά λειτουργεί με όρους ιδιωτικής – ανώνυμης εταιρείας δηλαδή μιλάμε πολύ απλά για διεκπεραιωτές κατ’ ουσίαν συμφερόντων, για τροχονόμους των διαφόρων συγκρούσεων που υπάρχουν ακόμα και στην εγχώρια και ξένη ολιγαρχία. Αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι σε κάθε κρίση να διανέμει τα οφέλη σε αυτούς, τη στιγμή που τα βάρη και τα κόστη τα πληρώνει η κοινωνία».

Τον χαιρετισμό του μαχητή του τάγματος Αζόφ στην Βουλή, ο κ. Κριθαρίδης χαρακτήρισε όνειδος, που «πρόσβαλλε και τον ίδιο τον ουκρανικό λαό που καθημερινά μάχονται με αυταπάρνηση και αντιστέκονται σε μια βάρβαρη εισβολή την οποία βιώνουν αυτή τη στιγμή στην επικράτειά τους» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι: «αυτό που έκανε ο κ. Ζελένσκι δεν τίμησε όχι απλώς την ελληνική βουλή αλλά πρόσβαλε και τον ελληνικό λαό γιατί είμαστε μια χώρα που έχει ζήσει αντίστοιχους του τάγματος Αζόφ με τα αντίστοιχα ακριβώς εμβλήματα στο Δίστομο, στην Κάνδανο, στα Καλάβρυτα και σε μια σειρά από άλλα μαρτυρικά χωριά και δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο να μπαίνει και να παρεισφρείει στην ελληνική βουλή, τη στιγμή που μάλιστα οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες πριν από μερικά χρόνια έστειλαν τους αντίστοιχους εκπροσώπους της ακροδεξιάς στο σπίτι τους μέσα από τις εκλογές και αφού βεβαίως υπήρξε και η γνωστή απόφαση για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής» ενώ για τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα ανέφερε ότι: «κακώς επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο και δεν προστάτεψε το κοινοβούλιο γι’ αυτό το λόγο αποσύραμε την στήριξή μας στο πρόσωπό του».

Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρθηκε όμως και στην ομιλία Ζελένσκι στην κυπριακή βουλή, όπως ο ίδιος ανέφερε: «Το ίδιο συνέβη την ίδια μέρα και στην κυπριακή βουλή όπου ο κ. Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ζήτημα της κυπριακής εισβολής και κατοχής και μόλις η πρόεδρος της κυπριακής βουλής έθεσε το ζήτημα αυτό «έπεσε» το δίκτυο του κ. Ζελένσκι για τεχνικούς λόγους και ο πρόεδρος ο κ. Αναστασιάδης προς τιμήν του εξέφρασε τα παράπονά του, είπε ωστόσο ότι άλλα περίμενε να ακούσει και άλλα άκουσε από έναν λαό που δέχεται παράνομη εισβολή και κατοχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είδε την αλληλεγγύη την οποία επιδεικνύουν οι κύπριοι και οι έλληνες προς τους ουκρανούς».

Για την άνοδο του Μελανσόν στις γαλλικές εκλογές: «Ήταν ίσως το μόνο θετικό και αισιόδοξο κομμάτι από αυτή την εκλογική διαδικασία στη Γαλλία. Από εκεί και έπειτα αυτό που είδαμε και στη Γαλλία δυστυχώς και φοβόμαστε και στη χώρα μας αλλά το βλέπουμε και γενικά στην Ευρώπη είναι αυτό που εμείς στο ΜέΡΑ25 ονομάζουμε μεταδημοκρατία δηλαδή έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πλέον οι πολίτες δεν επιλέγουν πλέον ποιον θέλουν αλλά ποιον δεν θέλουν».

Για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς«Τα τέρατα της ακροδεξιάς και του φασισμού, θρέφονται, γεννιόνται και προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι» και συμπλήρωσε: «πρέπει να αντιπαλέψουμε αυτές τις ρίζες των πολιτικών που γεννούν και θρέφουν τον φασισμό που δεν είναι άλλες από τις ρίζες της φτωχοποίησης, της λιτότητας που οδηγούν στη Λεπέν, στον Όρμπαν στον Σαλβίνι, Κουρτς» και συνέχισε λέγοντας ότι: «η ακροδεξιά ήταν είναι και θα είναι πάντα ο υποστηλωτής του συστήματος όταν αυτό θα τρίξει και το είδαμε αυτό διαχρονικά και στη χώρα μας στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, που την στήριξαν συγκεκριμένα και μεγάλα συμφέροντα ακόμα και από τον εφοπλιστικό χώρο».

Για την προοδευτική κυβέρνηση που προτείνει ο Α. Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται πίσω από γενικότητες και αοριστολογίες, οι οποίες δεν μπορούν για εμάς να δημιουργήσουν καμία προοπτική συνεργασίας γιατί εμείς μιλάμε καθαρά για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα».

Τέλος για τις αποχωρήσεις στελεχών του ΜέΡΑ25 ο κ. Κριθαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία το ΜέΡΑ25 δυναμώνει περισσότερο διότι ουσιαστικά πάρα πολύς κόσμος όπως είπε «κατάλαβε ότι δεν είμαστε όπως νόμιζαν ορισμένοι ένα ‘αριστερό ποτάμι’ αλλά ότι έχουμε μια σαφή στοχοθεσία, μια σαφή στρατηγική, ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα στο οποίο προφανώς δεν χωράνε ήξεις αφίξεις και πολλοί ενδεχομένως δυσαρεστήθηκαν» ενώ έκανε λόγο και για «προσωπικές φιλοδοξίες». Παράλληλα αναφέρθηκε στο συνέδριο του ΜέΡΑ25, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 12-15 Μαϊου και όπως ανέφερε θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω ενδυνάμωση, ριζοσπαστικοποίηση και συγκεκριμενοποίηση του ιδεολογικού στίγματος καθώς και άλλων ζητημάτων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο