Συνάντηση του ΜέΡΑ25 με σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Νοέ, 2022

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Βουλή μεταξύ εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και της βουλεύτριας Μαρίας Απατζίδη καθώς και μελών του πολιτικού σχεδιασμού του ΜέΡΑ25. Τα σωματεία που εκπροσωπήθηκαν ήταν τα εξής:

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)

Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ

Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ

Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μας ενημέρωσαν αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με το ουσιαστικό κλείσιμο και το εν εξελίξει ξεπούλημα και την απαξίωση της επιχείρησης.

Ειδικότερα από τα σωματεία τονίστηκαν τα εξής:

• Το σχέδιο ¨εξυγίανσης¨ όπως έχει εξελιχθεί τα τρία τελευταία χρόνια έχει αποτύχει πλήρως, με την παραγωγή της εταιρείας να έχει σταματήσει, την εταιρεία και την αξία της να καταρρέει παρά την εκταμίευση από την κυβέρνηση €100εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικό της εγκατάλειψης της εταιρείας είναι το γεγονός πως ήδη από 7/10/2022 έχει λήξει η θητεία του εκκαθαριστή της επιχείρησης χωρίς να έχει ανανεωθεί από το δημόσιο.
• Αποδεικνύεται διαρκώς ότι η επιβαλλόμενη από την κυβέρνηση ¨εξυγίανση¨ δεν ήταν ποτέ μονόδρομος. Οι εργαζόμενοι διαθέτουν όλα τα τεκμηριωμένα στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχε η δυνατότητα να λειτουργήσει η επιχείρηση σωστά και με γνώμονα το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, των τοπικών κοινωνιών και των ιδίων και μάλιστα υπό κρατικό έλεγχο, μέσω της μετοχοποίησης των χρεών της εταιρείας. Αυτό όμως δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του συνόλου των μνημονιακών κυβερνήσεων.
• Τέλος, είναι αποδεδειγμένα τεράστια η αξία και η μοναδικότητα των μεταλλευμάτων που, ενώ αποτελούν δυνητικά δημόσιο πλούτο προς αξιοποίηση, απαξιώνονται πλήρως με το κλείσιμο της επιχείρησης, είτε προσφέρονται, ουσιαστικά, δωρεάν στους ιδιώτες “επενδυτές” (με βάση τις οικονομικές προσφορές των επενδυτικών σχημάτων που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς).

Οι εκπρόσωποι του ΜέΡΑ25 δήλωσαν τη συμπαράσταση του κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων και όπως επανειλημμένα έχει δεσμευτεί θα παλέψει για τη προώθηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Η ΛΑΡΚΟ για το ΜέΡΑ25 είναι μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, η ουσιαστική εξυγίανση και επαναλειτουργία της οποίας, αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της γενικότερης βαριάς βιομηχανίας της χώρας , χρήσιμη και απαραίτητη για την πράσινη βιομηχανική μετάβαση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο