Συνάντηση του ΜέΡΑ25 με εκπροσώπους των εργαζομένων στην ύδρευση και τα απόβλητα

Δραστηριότητα
20 Μαρ, 2023

Συνάντηση του ΜέΡΑ25 με εκπροσώπους των εργαζομένων στην ύδρευση και τα απόβλητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, οι Βουλευτές του κόμματος Μαρία Απατζίδη και Κρίτωνας Αρσένης και άλλα στελέχη του κόμματος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, πέρα από τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου, ήταν το επαίσχυντο πολυνομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού που συζητείται αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο και θα ψηφιστεί αύριο: ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού.

Ένα νομοσχέδιο που μόνο σκοπό έχει να παραδώσει το δημόσιο αγαθό του νερού στα ολιγαρχικά συμφέροντα που διαχρονικά υπηρετούνται από τη Νέα Δημοκρατία και έχουν βάλει στο στόχαστρο το νερό για δεκαετίες, με τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης να έχουν ξεκινήσει ήδη από τη διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Έκτοτε, και ειδικά μετά την αρχή της οικονομικής κρίσης, οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν υποστεί την ίδια απαξίωση που μαστίζει τις υπηρεσίες όλης της χώρας, με τους εργαζομένους να έχουν μειωθεί δραματικά και να δουλεύουν με πενιχρές αμοιβές και σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν τους φόβους τους για πιθανό δυστύχημα και στον τομέα της ύδρευσης, καθώς σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης και του σίγουρου χάους που θα ακολουθήσει (όπως έγινε, για παράδειγμα, με τον δηλητηριασμό χιλιάδων πολιτών στις ΗΠΑ) δεν θα υπάρχει υπεύθυνος για την ποιότητα της υπηρεσίας και των υποδομών. Αυτό φυσικά θα έχει και επιπτώσεις για το περιβάλλον, όπως είδαμε και στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρσι, όταν δισεκατομμύρια λίτρα αποβλήτων χύθηκαν στη Μάγχη από τις ιδιωτικές εταιρίες που το διαχειρίζονται, δημιουργώντας μια περιβαλλοντική κρίση με αντίκτυπο ακόμα και στη Γαλλία.

Μέχρι στιγμής οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του εργατικού προσωπικού, καθώς και οι ξεκάθαρες αποφάσεις του ΣτΕ, τα νομικά και πολιτικά πορίσματα επιτροπών και το ισχυρό κίνημα προστασίας του νερού, το οποίο απαρτίζεται από φορείς, συνδικάτα και πολίτες απ’ όλη τη χώρα, έχουν εμποδίσει με επιτυχία τη λεηλασία του πιο βασικού αγαθού από τα αρπακτικά που το περιτριγυρίζουν για χρόνια. Η ιδιωτικοποίηση του θεωρείται, μέχρι και σήμερα, απολύτως παράνομη.

Το ΜέΡΑ25 βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό όλων όσοι μάχονται για το νερό ως φυσικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα. Η ιδιωτικοποίηση του θα μας βρίσκει σθεναρά απέναντι της και σε αυτή τη Βουλή και σε όλες τις μελλοντικές ολομέλειες, απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία δεν λογοδοτεί στην κοινωνία, που σύσσωμη – και ειδικά μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη – τάσσεται κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά στους ολιγάρχες οι οποίοι την πιέζουν να τελειώσει τις εκκρεμότητες της πριν πέσει.

Η ιδιωτικοποίηση είναι εγκληματική και καταστροφική, γι’ αυτό δημιουργούμε ένα κοινό μέτωπο για όλα τα κοινά αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο αγώνας συνεχίζεται!

Συνάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με τα Σωματεία της ΕΥΔΑΠ και την Πρωτοβουλία για το Νερό, Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο