Συνάντηση του ΜέΡΑ25 με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Δεκ, 2021

Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών είχαν οι βουλευτές του ΜεΡΑ25 Μ. Απατζίδη, Κ. Αρσένης και Κ. Γρηγοριάδης στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή στις 09.12.2021.

Στη συνάντηση το συνδικάτο έθεσε τα ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του σιδηροδρόμου, τον οποίο έχουν ξεπουλήσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις και που σήμερα τον έχουν αφήσει σε πλήρη εγκατάλειψη.

Αναφέρθηκε η τεράστια έλλειψη σε προσωπικό -καθώς έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2004- η σοβαρή υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και των κανόνων ασφαλείας που επιφέρει η εντατικοποίηση στο ελάχιστο πλέον διαθέσιμο προσωπικό, καθώς και ο κίνδυνος να προσληφθούν άτομα με παροχή υπηρεσιών. Αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον κινδύνους στην ασφάλεια της λειτουργίας του μέσου. Επισημάνθηκε ότι παρά τις εξαγγελίες για νέες γραμμές το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό και δεν υπάρχει σχέδιο συντήρησης και αναβάθμισης του δικτύου θα οδηγήσει σύντομα στην κατάρρευση του σιδηροδρόμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό του 2022 προβλέπονται μονο 50εκ. ευρώ για την συντήρηση όλου του εθνικού δικτύου, ενώ οι 120 περίπου προσλήψεις που έχουν αναγγελθεί, αφορούν θέσεις που αντικαθιστούν μόνο όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και θα είναι διαθέσιμες το συντομότερο σε 2 χρόνια, όταν δηλαδή θα έχουν ήδη βγει στη σύνταξη εκατοντάδες υπάλληλοι. Ταυτόχρονα ο ΟΣΕ παραμένει χωρίς οργανισμό εδώ και 3 χρόνια και δεν διαφαίνεται να δρομολογείται η ολοκλήρωσή του άμεσα.

Οι βουλευτές δήλωσαν την πλήρη στήριξή τους στα αιτήματα και ζητούν

α. άμεσες προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες

β. την κατεύθυνση εθνικών (μέσω ΠΔΕ) και ευρωπαϊκών πόρων για τη συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου λαμβάνοντας όλες τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του δικτύου.

Το MέΡΑ25 αναγνωρίζει ότι η στήριξη και ανάπτυξη του σιδηροδρόμου είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, καθώς ένα αναπτυγμένο δίκτυο σιδηροδρόμου τόσο στον τομέα των επιβατικών όσο και στον τομέα εμπορικών μεταφορών αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και μετάβασης σε ένα βιώσιμο μοντέλο μεταφορών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο