Συνάντηση Τομέα Οικονομίας με τον Σύλλογο Λογιστών-Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων και εκπροσώπους από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Δεκ, 2022

Ο Τομέας Οικονομίας του ΜέΡΑ 25 πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Συλλόγου Λογιστών-Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων και εκπροσώπου από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.( δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο Φοροτεχνικών -Λογιστών)με θέματα την ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, απογραφική διαδικασία και τους χειρισμούς του Υπουργείου Εργασίας και την απαξίωση του κλάδου.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ανέφεραν ότι:

-Για την διαδικασία αυτή με την Υ.Α. 49758/26.05.2022 είχε καθοριστεί το διάστημα υποβολής σε δύο μήνες 01/10 – 30/11/22. Με δελτίο τύπου το Υπουργείο Εργασίας στις 23/9/22 μετέτρεψε το διάστημα σε ένα μήνα 01/11-30/11/22

Ο κλάδος από την αρχή ζήτησε το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για διευκρινήσεις επί ιδιαίτερων περιπτώσεων ώστε να ενημερωθούν επιχειρήσεις και λογιστές ,κατατέθηκαν ερωτήματα στο Υπουργείο που δεν απαντήθηκαν και διοργάνωσαν πανελλαδικά σεμινάρια για να καλύψουν το κενό ενημέρωσης από το Υπουργείο.

Οι εκπρόσωποι των Λογιστών-Φοροτεχνικών επισήμαναν ότι το Εργάνη Ι δεν μπορεί να μεταφέρει τα δεδομένα που ήδη έχει στο Εργάνη ΙΙ και το Υπουργείο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία από τις επιχειρήσεις -λογιστές τους Η διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ επιβάρυνε επιχειρήσεις και λογιστές χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση για την διαδικασία και χωρίς καμία διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη.Και ενώ η προθεσμία έληγε στις 30-11-22 το Υπουργείο με Δελτίο τύπου τρεις μέρες πριν λήξει η προθεσμία ενημέρωσε ότι: «αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, Επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

Την τελευταία ημέρα του αρχικού χρόνου υποβολής 30/11/2022 – με τον λογιστικό κλάδο να έχει υποστεί βαρύτατη επιφόρτιση – ο Υπουργός κος Χατζηδάκης ανακοινώνει στις 19:30 την παράταση του χρόνου υποβολής κατά 20 ημέρες. Αλλά δεν αρκείται μόνο σε αυτό, λοιδορεί τον κλάδο παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία της πορείας των υποβολών.

Το Μέρα 25 και η βουλεύτρια Σοφία Σακοράφα κατέθεσε την 15-12-22 σχετική αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετά την από 07/12/2022 Επιστολή Διαμαρτυρίας των αναφερομένων σε αυτήν δέκα (10) Συλλόγων Λογιστών – Φοροτεχνικών, από διάφορες περιοχές της χώρας, η οποία αφορά κυρίως στην αλόγιστη επιφόρτιση του κλάδου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο