Συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης: Να μπει ένας φραγμός στην εργασιακή γαλέρα της άσκησης, της πρακτικής και της μαθητείας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Ιούλ, 2022

Συνάντηση με τον Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ασκουμένων Γιώργο Σαχπατζίδη της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης είχαν στα γραφεία του ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης και οι Συσυντονιστές της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Ντάσκας και Λίτσα Αλεξάκη.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης έθεσαν στην αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, την τεράστια επισφάλεια και τις συνθήκες και τους όρους εργασίας των ασκουμένων και νέων δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη και στο σύνολο της χώρας σχεδόν, που είναι δυστυχώς πραγματικά αποκαρδιωτικές για την μεγάλη πλειοψηφία των νέων αυτών ανθρώπων.

Τα ζητήματα του ΕΣΠΑ για άσκηση στα δικαστήρια, αλλά πλέον και σε δικηγορικά γραφεία -που είχε θέσει παλαιότερα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 – με την τεράστια ασάφεια που έχει στην εφαρμογή του και κατ’ επέκταση τα “παράθυρα” ασυδοσίας και αυθαιρεσίας που επιτρέπει, το ζήτημα της αμοιβής των ασκουμένων και νέων δικηγόρων, το ζήτημα της ασφάλισης τους, αλλά και τα θέματα των λοιπών εργασιακών δικαιωμάτων τους (άδειες κλπ.), είναι εξαιρετικά σοβαρά.

Δεν μπορούν σήμερα να υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» εργασιακής γαλέρας για ολόκληρους κλάδους νέων απασχολούμενων που συχνά βαφτίζονται ως συνεργάτες και να επιτρέπεται κατ’ ουσίαν η απλήρωτη ή υπαμειβόμενη μισθωτή εργασία που βαφτίζεται ως άσκηση, μαθητεία και πρακτική ή ως «συνεργασία» στη συνέχεια.

Η πολιτεία οφείλει να ρυθμίσει και να καθορίσει το πλαίσιο, τις συνθήκες και τους όρους εργασίας για όλες και όλους και να αποσαφηνίσει όσα ακόμα παραμένουν θολά στην περίπτωση του ΕΣΠΑ. Για το ΜέΡΑ25 δεν νοείται εργαζόμενος/η ο οποίος να αμείβεται με κάτι λιγότερο από τον νόμιμο κατώτατο μισθό και δεν νοείται οι ασκούμενοι δικηγόροι να πληρώνουν μόνοι τους τις εισφορές τους. Οι εισφορές πρέπει να είναι πλήρεις (συμπεριλαμβανομένου και των συνταξιοδοτικών) και να μην επιβαρύνουν τους νέους αυτούς εργαζόμενους/ες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο