Το ΜέΡΑ25 σημειώνει τα εξής:
- Η αρχαία Μακεδονία, προφανώς, ήταν απολύτως και αποκλειστικά ελληνική – όσο ελληνικές ήταν κι η Σπάρτη, η Θήβα, η Αθήνα, η Έφεσος, οι Συρακούσες.
- Η γεωγραφική περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας δεν είναι σήμερα αμιγώς ελληνική, αλλά μοιράζεται μεταξύ τουλάχιστον τριών κρατών (με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει στην Ελλάδα)
- Για αιώνες τώρα, από Βυζαντινών και Οθωμανικών χρόνων, σλαβόφωνοι κάτοικοι της Αρχαίας Μακεδονίας αυτοπροσδιορίζονταν ως Μακεδόνες. (Η μεγάλη πλειοψηφία τους σήμερα κατοικεί στην ΠΓΔΜ.)
- Το 30% περίπου των κατοίκων της ΠΓΔΜ έχουν Αλβανική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, και δεν ομιλούν την σλαβική διάλεκτο της πλειοψηφίας
- Το μόνο που σταμάτησε, και σταματά, έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο εντός της ΠΓΔΜ, ο οποίος θα ήταν επικίνδυνος και για την Ελλάδα, είναι η ιδέα πως αλβανόφωνοι και σλαβόφωνοι έχουν κοινή την μακεδονική ταυτότητα.
- Το δικαίωμα στον αυτο-προσδιορισμό ως «Μακεδόνας» ή «Μακεδονικό» δεν μεταφράζεται σε δικαίωμα να ταυτιστεί ένα κράτος που βρίσκεται σε μικρό μέρος της Αρχαίας Μακεδονίας (η ΠΓΔΜ) με την ευρύτερη Μακεδονία μονοπωλώντας ένα όνομα που είναι ελληνικό.
- Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό «Μακεδόνας» είναι δεδομένο για όσους ζουν στην γεωγραφική περιοχή της Αρχαίας Μακεδονίας αλλά ο αλυτρωτισμός (που οδηγεί στον επεκτατισμό) είναι καταδικαστέος απ’ όπου και να έρχεται.
Το ΜέΡΑ25 επισημαίνει πως η ουσία του ζητήματος δεν ήταν ποτέ το όνομα της γειτονικής χώρας αλλά οι εξεφρασμένες θεσμικά αλυτρωτικές βλέψεις της ΠΓΔΜ, που διαχέονταν στο σώμα της κοινωνίας της γείτονος μέσω της συστηματικής καλλιέργειας μιας ψευδεπίγραφης πολιτισμικής ταυτότητας – με σφετερισμό συμβόλων, ιστορικών προσωπικοτήτων και γεγονότων καθώς και την επίσημη διδαχή μιας αλλοιωμένης ιστορίας.
Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς πληρούνται τα κύρια κριτήρια: η ΠΓΔΜ αφαίρεσε από το Σύνταγμά της κάθε αλυτρωτική αναφορά, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας στα σχολικά εγχειρίδια της χώρας.
Παράλληλα όμως θεωρούμε πως η Συμφωνία ήρθε για τους λάθος λόγους και με απαράδεκτες διαδικασίες. Το κύριο ζητούμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι η διευθέτηση ενός χρονίζοντος ζητήματος που στέκεται τροχοπέδη στην ομαλή συμβίωση δύο γειτονικών λαών αλλά η είσοδος της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα στηλιτεύουμε την fast-track διαδικασία που ακολουθήθηκε πολιτικά και στις δύο χώρες για την κύρωσή της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαδικασίες που ευτελίζουν τη δημοκρατία και εύλογα δημιουργούν ανησυχίες στους πολίτες και των δύο χωρών, που αισθάνονται πως τους επιβάλλεται κάτι άνωθεν χωρίς οι ίδιοι να έχουν λάβει την απαιτούμενη ενημέρωση και να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος δημόσιος διάλογος.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.