Η υπόθεση SLAPP της Ελληνικός Χρυσός κατά του alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη, είναι γνωστή. Μόλις πρόσφατα βγήκε η απόφαση του Εφετείου, στο οποίο είχε προσφύγει και η δημοσιογράφος, κατά της πρωτόδικης απόφασης, που αβάνταρε εν μέρει το SLAPP.
Την ίδια δικαστική «αβάντα» προσέφερε στην εταιρεία και το Εφετείο. Ας δούμε το σκεπτικό: «αποδεχόμαστε την ύπαρξη έντονου ενδιαφέροντος των κατοίκων της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης για τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρείας με την επωνυμία “Ελληνικός Χρυσός” και τη συνεπεία αυτών ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος καθώς και την τυχόν μόλυνση υδάτων σε κάποιες θέσεις υδροδότησης των οικισμών Στρατωνίου, Νεοχωρίου και Ολυμπιάδας», όμως «κρίνουμε ως μη αναγκαία για την πληροφόρηση του κοινού τη δημοσιοποίηση του ονόματος και της επαγγελματικής ταυτότητας του ενάγοντος». Υπάρχει πρόβλημα λέει το Εφετείο, αλλά όχι υπεύθυνοι για αυτό, με όνοματεπώνυμα και ιδιότητες.
Όπως αναφέρει και το ίδιο το alterthess: Η απόφαση του Εφετείου συνιστά ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το επικίνδυνο προηγούμενο για δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ σχετικά με την παραβατικότητα εταιρειών αλλά και τον έλεγχο δημόσιων προσώπων και οικονομικών συμφερόντων.
Ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε το alterthess και τη Σταυρούλα Πουλημένη, στηρίζουμε κάθε ελεύθερη δημοσιογραφική φωνή, κόντρα στη μαύρη προπαγάνδα και την κατευθυνόμενη ενημέρωση. Άλλωστε στο παρελθόν και κοινοβουλευτικά διεκδικήσαμε τη νομοθέτηση αντιSLAPP διατάξεων, ακριβώς για την προστασία της ανεξαρτησίας τη δημοσιογραφίας. Χωρίς ανεξάρτητη δημοσιογραφία, δεν υφίσταται δημοκρατία.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.