Σταθμός Βενιζέλου: Η Ιστορία δεν θάβεται από τους εργολάβους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Δεκ, 2019

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε διατεταγμένη υπηρεσία, με την πλειοψηφία των μελών του να μην έχει ποτέ επισκεφτεί επί τόπου τον σταθμό της Βενιζέλου ώστε να έχουν προσωπική άποψη, ακολούθησε και εφάρμοσε πιστά τις εντολές των “αφεντικών” του για δεύτερη φορά. Μετά την απόφαση για το Ελληνικό, γνωμοδότησε ξανά υπέρ των συμφερόντων των εργολάβων και όχι υπέρ της ιστορίας, της παράδοσης, της προστασίας των αρχαιοτήτων και της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Συλλογικότητες, ενεργών πολιτών και αρχαιολόγων, κατέρριψαν επί της ουσίας τα επιχειρήματα των εργολαβικών συμφερόντων. Άντεξαν σαν πραγματικοί αγωνιστές την ορθοστασία και το ξενύχτι για 14 ώρες για να τοποθετηθούν και να σώσουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας, στην πρωτοφανή για την ιστορία του ΚΑΣ συνεδρίαση που ξεκίνησε από τις 6 το απόγευμα της 18. 12. 2019 και έληξε στις 8.30 το πρωί της 19. 12. 2019.

Όμως, η απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένη. Το ΚΑΣ σα να μην άκουσε τίποτα με ψήφους 13 υπέρ και 2 κατά, αποφάσισε την απόσπαση και την μεταφορά των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Δύο δημόσιοι λειτουργοί κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων κόντρα σε Θεούς και Δαίμονες. Οι υπόλοιποι κινήθηκαν συμπλέοντας με τη συστημική προσπάθεια αποδήμησης όλων των προηγούμενων προτάσεων, αποφάσεων και λύσεων για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο χώρο τους. Κόντρα στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί σε προηγούμενα συμβούλια ώστε να παρουσιάσουν ως μοναδική λύση την απόσπαση, τη μεταφορά και την αποθήκευση των αρχαιοτήτων. Στη γραμμή του εργολάβου κινήθηκαν ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος κ. Ζέρβας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ξεδιαντροπιάς και της ωμότητας είναι η τοποθέτηση, ως μέλους του ΚΑΣ του κ. Μιχάλη Τιβέριου που υπήρξε έμμισθος σύμβουλος της Αττικό Μετρό. Ο κ. Τιβέριος προσέβαλε την καθηγήτρια κα. Μελίνα Παϊσίδου της Κίνησης Πολιτών η οποία του ζήτησε να ανακαλέσει και κείνος αναγκάστηκε να το κάνει. Τα προσχήματα δεν έσωσε ούτε η αποχή του κ. Κορρέ από την ψηφοφορία, αδερφού του ιδιοκτήτη της εταιρείας που έχει αναλάβει την απόσπαση των αρχαιοτήτων, ο οποίος παρίσταντο σε όλη τη συνεδρίαση.
Στο ΜέΡΑ25 πιστεύουμε ότι η μόνοι χαμένοι αγώνες είναι εκείνοι που δεν δόθηκαν.

Η σκανδαλώδης απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν βάζει τελεία στην προσπάθεια μας. Η προσπάθεια μας δεν είναι ούτε συγκυριακή, ούτε ψηφοθηρική, ούτε συμπτωματική.

Δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε την Πολιτιστική μας κληρονομιά και την Ιστορία μας.

Θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Θα στηρίξουμε τους αγώνες των αρχαιολόγων και των ενεργών πολιτών.

Η Ιστορία κυρίες και κύριοι δεν θάβεται από τους εργολάβους.

Τομέας Πολιτισμού ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο