Σοφία Σακοράφα: Τι προτίθεται να κάνει ο κ. Θεοδωρικάκος για να αντιμετωπίσει τις παράνομες δράσεις των Ομάδων «Θεματοφυλάκων»;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Ιαν, 2022

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πλειώτας, σε σχέση με τις δραστηριότητες των γνωστών ομάδων που αυτοαποκαλούνται «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», «Ιεροδηλωσίτες» κ.λπ. εξέδωσε την με αριθμό 1/5-1-2022 Εγκύκλιο προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της Χώρας, με την οποία και τους καλεί για την εφαρμογή των Ποινικών Νόμων, με βάση την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί «Εφαρμοσμένο Συνταγματικό Δίκαιο» .

Όπως αποφαίνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επικαλούμενοι με στρεβλό τρόπο το άρθρο 120 του Συντάγματος, και βάσει μόνο την προσωπική τους «άποψη» ότι το Πολίτευμα έχει καταλυθεί, λόγω ιδίως των αντιπανδημικών μέτρων, αποδίδουν στους εαυτούς τους το πλήρες δικαίωμα διαφόρων αυτόβουλων «παρεμβάσεων». Όπως διαπιστώνει η εγκύκλιος, οι ομάδες αυτές προσβάλλουν τη συντεταγμένη έννομη τάξη και οικειοποιούνται την αρμοδιότητα των δικαστηρίων, ενώ επίσης επισημαίνει τον μεγάλο πολιτειακό κίνδυνο από τη δράση αυτών των ομάδων με την απροσχημάτιστη και χωρίς αναστολή απομείωση της ιστορικής καταβολής του δικαιώματος αντίστασης.

Περαιτέρω, λόγω του ότι υπάρχουν πλήθος περιστατικών όπου μέλη τέτοιων ομάδων δεν διστάζουν να αποστέλλουν διάφορα έγγραφα προς Εισαγγελίες, αστυνομικές αρχές και δημόσιους λειτουργούς ( με τίτλους όπως «ιερές δηλώσεις», «διατάγματα επιτάξεως» κλπ.) με τα οποία, πέρα από τις διακηρύξεις των απόψεών τους, καλούν και με απειλή βίας τους ανωτέρω να παραδώσουν σε αυτούς το μέρος της νόμιμης εξουσίας που ασκούν, διατάζει την άμεση προσαγωγή των επ΄ αυτοφώρω καταλαμβανομένων υπαιτίων των πράξεων αυτών, με κίνηση ποινικής δίωξης κατά το άρθρο 417 επ. ΚΠΔ, ως αποτελεσματική αντίδραση της έννομης τάξης κατά φαινομένων που εκτός των άλλων προσβάλλουν βάναυσα το Σύνταγμα στο όνομα, δήθεν, του άρθρου 120.

Η εγκύκλιος αναφέρεται εμπεριστατωμένα σε βαρύτατα αδικήματα οργανώσεων, όπως στην περίπτωση της Κατερίνης (αρπαγή δημόσιου λειτουργού, του διευθυντή του σχολείου, Εγκληματική οργάνωση κ.λπ), που φαίνεται να συγκροτούν την ποινική υπόσταση των άρθρων 187 και 187Α Π.Κ και έχουν μακρά παραγραφή και ιδιαίτερη επικινδυνότητα.

Μέσω του διαδικτύου διαπιστώνονται με ευκολία αντίστοιχα περιστατικά και αναφέρουμε ενδεικτικά :

Σε καταχώρηση στον ιστότοπο YouTube.com η εμφανιζόμενη, αυτοπροσδιοριζόμενη ως «Ομολογητής» (sic) αναφέρει ότι τέτοια δήλωση έχει επιδοθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Παύλου Μελά Π.Ε. Θεσσαλονίκης με αριθμό πρωτοκόλλου 1016/92/ 66/ 29-5-2018.

Σε άλλη καταχώρηση από την περιοχή της Παραμυθιάς, το Φθινόπωρο 2018, εμφανίζεται πωλητής λαϊκής αγοράς να αρνείται έλεγχο αστυνομικών οργάνων και επικαλούμενος το γεγονός ότι έχει επιδώσει ανάλογη δήλωση στον οικείο Δήμο αρνείται να υποβληθεί σε αγορανομικό έλεγχο και ζητεί τα στοιχεία των αστυνομικών για να τους επιβάλει πρόστιμο.

Σε τρίτη καταχώρηση από 10 Φεβρουαρίου 2021, εμφανίζονται δύο πρόσωπα με παραστρατιωτική εμφάνιση, σε καλά φυλασσόμενο χώρο, μεταξύ τριών περιπολικών της ΕΛΑΣ, στην περιοχή του Έβρου, τα οποία, υπό το βλέμμα αξιόλογης αλλά άπρακτης δύναμης αστυνομικών, προβαίνουν σε ξενοφοβικές, αντιπροσφυγικές και ρατσιστικές δηλώσεις και διακηρύσσουν ότι έχουν καθαιρέσει τους αστυνομικούς «που υπακούουν σε προδότες» και «θα περάσουν όλοι δίκη στον Άρειο Πάγο» αναφέροντας ότι έχουν «επιδώσει νόμιμα» ανάλογες «ιερές δηλώσεις» .

Επίσης, υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για κατάθεση πολλών παρομοίων δηλώσεων σε αστυνομικά τμήματα σε διάφορα μέρη της Επικράτειας (π.χ. στη Μαγνησία, περίπου 15).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Προτίθεται το Υπουργείο και η ΕΛ.ΑΣ. να προβεί στην απαραίτητη έρευνα στα αρχεία των Αστυνομικών Τμημάτων, για την ανεύρεση δηλώσεων και στοιχείων, όπως οι αναφερόμενες στην Εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την αποστολή τους προς τις Εισαγγελικές Αρχές, για να διενεργηθούν τα νόμιμα ;
  2. Υπάρχει ζήτημα κίνησης της νόμιμης διαδικασίας αναζήτησης και απόδοσης πειθαρχικών ή και ποινικών ευθυνών, για τις περιπτώσεις αδικαιολόγητης ανοχής και πλημμελούς άσκησης αστυνομικών καθηκόντων, ως προς την αντιμετώπιση των αναφερομένων περιπτώσεων;

Επίσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής των Ελλήνων και για την ενημέρωση του Σώματος

Καλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει

Τα έγγραφα του αναφερόμενου είδους και περιεχομένου και με οιονδήποτε τίτλο, όπως «ιερές δηλώσεις» ή «διατάγματα επιτάξεως» κ.λ.π. στα οποία αναφέρεται και η Εγκύκλιος του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που έχουν κατατεθεί σε οιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα της Επικράτειας (όπως, ενδεικτικά, το με αριθμό πρωτοκόλλου 1016/92/ 66/ 29-5-2018 στο Α.Τ. Παύλου Μελά Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης).

Η Ερωτώσα και Αιτούσα Βουλευτής

Σοφία Σακοράφα

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο