Σοφία Σακοράφα – Ομιλία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 15/12/19

Ομιλίες ολομέλειας
15 Δεκ, 2019

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Ο προϋπολογισμός κάθε κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η ταυτότητά της.

Ο φετινός προϋπολογισμός, όμως, έχει μια ιδιαίτερη βεβαρημένη σημειολογία

Είναι ο δέκατος μνημονιακός προϋπολογισμός, που υπακούει ακριβώς σε όσα έχουν ψηφισθεί και με τα τέσσερα μνημόνια.

Και εδώ θα παρακαλέσω,

αφενός τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να πάψουν να μυρηκάζουν το παραμύθι της εξόδου από τα μνημόνια

και αφετέρου την Κυβέρνηση να πάψει να αφηγείται το παραμύθι της εφαρμογής, δήθεν, δικής της πολιτικής.

Σ’ αυτά τα δέκα χρόνια όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις ανήλθαν στην εξουσία με σημαία τους την καταγγελία των μνημονίων και την υπόσχεση εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής.

Σημαία, που την άλλη ημέρα των εκλογών υποστελλόταν άρον-άρον και εφαρμοζόταν η ίδια καταστροφική πολιτική, με το σύνολο των κοινωνικών ομάδων να είναι απέναντι .

Με αυτόν τον τρόπο, δυστυχώς, λειτούργησε η Δημοκρατία μας τους κρίσιμους αυτούς καιρούς για τη χώρα μας.

Με αλλεπάλληλες εξαπατήσεις και με εφαρμογή πολιτικών σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα.

Ο στόχος ήταν συγκεκριμένος:

Όχι απλά να πεισθεί ο Ελληνικός Λαός ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή πολιτικής, αλλά να του αφαιρεθεί και η δυνατότητα επιλογής άλλης πολιτικής, εξοβελίζοντας και δαιμονοποιώντας οποιαδήποτε διαφορετική φωνή, για να ακυρωθεί κάθε ελπίδα.

Η σημερινή συζήτηση αντανακλά με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο αυτή την πραγματικότητα.

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – που σε τίποτα δεν είναι νέα – αντιπαρατίθεται με την απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – λείπουν οι ΑΝΕΛ – της πρώτης φοράς Αριστερά, σε μια αντιπαράθεση χωρίς περιεχόμενο.

Πέρα από την απογοήτευση που μπορεί να γεννά αυτή η εικόνα είναι και επικίνδυνο για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία υποθετικά εκφράζουν διαφορετικά κοινωνικά – και για τους παλιούς συντρόφους ταξικά – συμφέροντα, συμπεριφέρονται ως εξής :

Η Νέα Δημοκρατία καυχιέται ότι προωθεί την κοινωνική ατζέντα πατώντας πάνω στα συντρίμμια που άφησε το τέταρτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας πείσει ότι αν δεν είχε χάσει τις εκλογές θα ήταν μια καλύτερη Νέα Δημοκρατία.

Πέρα όμως από ιλαροτραγικό είναι και Ύβρις προς τον Ελληνικό Λαό.

Είναι ύβρις, όταν π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία για επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις μέσω του ΤΑΙΠΕΔ – αλήθεια είναι ! – το οποίο, όμως, ο ίδιος δημιούργησε, εκχωρώντας το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές για 100 χρόνια.

Είναι ύβρις όταν π.χ. καταψηφίζει σήμερα το εγκληματικό σχέδιο Ηρακλής, που χαρίζει 12 δις στα κοράκια των ίδιων τραπεζιτών που χρεωκόπησαν τις τράπεζές τους, όπως η INTRUM της Πειραιώς, η ΣΕΠΑΛ της ALPHA και η FSP της EUROBANK, έχοντας χθες, ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώσει το νόμο Κατσέλη, έχοντας επιτρέψει στις τράπεζες να πουλάνε τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια και έχοντας νομοθετήσει τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό.

Είναι υποκρισία να εγκαλεί σήμερα τη Νέα Δημοκρατία για αντιφάσεις και αμηχανία στο χειρισμό των Ελληνοτουρκικών – το οποίο είναι σωστό – ο ίδιος που χθες είχε 3,5 ώρες ιδιωτική συζήτηση αγνώστου περιεχομένου με τον Ερντογάν, ο ίδιος που συμμάχησε με «τον φίλο του τον Μπίμπι» – τον Νετανιάχου, όπως θυμάστε, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ – του κράτους τρομοκράτη της Μέσης Ανατολής.

Όταν, τέλος, αφού παρέδωσε χθες πανηγυρικά υπογεγραμμένες όλες τις συμβάσεις για εξορύξεις στη Νέα Δημοκρατία, αναρωτιέται σήμερα μήπως έκανε λάθος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα μπορούσα να συνεχίσω επί μακρόν, αλλά δεν έχω το χρόνο.

Επιτρέψτε μου σαν επιστέγασμα όλων αυτών που θα ήθελα να πω να μνημονεύσω ένα στίχο του Μπρεχτ.

«Έτσι το Παλιό έκανε την εμφάνισή του μασκαρεμένο σε Νέο,

μα έφερε το Νέο μαζί του

στη θριαμβευτική του κατοχή

να το παρουσιάσει σαν Παλιό».

Αυτό ακριβώς αντανακλά ο σημερινός προϋπολογισμός που συζητάμε.

Τη διαχρονική εξυπηρέτηση, από όλες τις κυβερνήσεις, μιας παρασιτικής εγχώριας ολιγαρχίας, η οποία είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνη για την κατάντια της χώρας αλλά και προκλητικά ωφελούμενη από αυτή την κατάσταση, με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Όσο και να διαφέρουν η συσκευασία και οι ονομασίες το περιεχόμενο είναι το ίδιο.

Ο Λαός συνεχίζει να αφαιμάζεται και οι ελάχιστοι να πλουτίζουν.

Δυστυχώς, το υπερβάλλον διακύβευμα σε αυτή την εξίσωση είναι ο διαγραφόμενος κίνδυνος για εθνικά ζητήματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από την πρώτη στιγμή που αντιτάχθηκα στα μνημόνια, στήριξα την πολιτική μου στάση στη βαθιά μου πίστη ότι και υπάρχει εναλλακτική πολιτική και είναι εφικτή και υλοποιήσιμη στην παρούσα συγκυρία.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανη και ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο Ελληνικός Λαός στο ΜέΡΑ25, ώστε να υπάρχει σήμερα μια διαφορετική φωνή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μια διαφορετική φωνή, που ακυρώνει στην πράξη την απόπειρα φίμωσης οποιασδήποτε άλλης πολιτικής πρότασης εκτός από την πρόταση του εξτρεμιστικού νεοφιλελευθερισμού.

Η σημερινή συζήτηση επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό έκφρασης μιας πολιτικής, που αντιστοιχεί στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Αυτήν θέλουμε και δεσμευόμαστε να εκφράσουμε με εντιμότητα και συνέπεια, προσπαθώντας σε κάθε ευκαιρία να τεκμηριώνουμε ότι η ρεαλιστική ανυπακοή είναι μια πολιτική πρόταση που δίνει διέξοδο στο παρόν και πραγματικό όραμα για το αύριο.

Στο παρόν π.χ., όταν απέναντι στην ανασφάλεια με τις λοβιτούρες στις πλάτες των ανίσχυρων δανειοληπτών, που προτείνει η κυβέρνηση, αντιπροτείνουμε τη δημιουργία της κακής τράπεζας που θα εκκαθαρίσει τα κόκκινα δάνεια, χωρίς κανένα πλειστηριασμό και καμία έξωση και με ισχυρή αίσθηση ασφάλειας για τον κάθε δανειολήπτη ότι δεν θα χάσει το σπίτι του ή το μαγαζί του.

Στο παρόν π.χ., όταν προτείνουμε την κατάργηση της προκαταβολής του 100% του φόρου εισοδήματος – που κοροϊδευτικά έγινε 95% – με αντιστάθμισμα την ελάχιστη φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου – facebook, google, amazon, Netflix κ.λπ. – που κερδίζουν τεράστια ποσά και στη χώρα μας χωρίς να αφήνουν ούτε ένα ευρώ.

Μια πολιτική πρόταση, που δίνει διέξοδο στο παρόν και πραγματικό όραμα για το μέλλον, όταν λέμε ρητά και ξεκάθαρα όχι στις εξορύξεις που καταστρέφουν το περιβάλλον και είναι αποδεδειγμένα αιτίες αντιπαραθέσεων και κινδύνου για την ειρήνη.

Στο παρόν και για το μέλλον όταν μιλάμε για την πράσινη μετάβαση – το GREEN NEW DEAL – καλώντας για ριζικό επαναπροσανατολισμό πολιτικών και δράσεων, μέσα από το πανευρωπαϊκό κίνημα του DiEM25.

Στο παρόν και στο μέλλον με την Προοδευτική Διεθνή, μαζί με όλους όσους συστρατεύονται παγκοσμίως και έχουν τις ίδιες αγωνίες με εμάς όπως ο Μπέρνι Σάντερς, η Ναόμι Κλάιν, η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, ο Μπράιαν Ήνο και πολλοί άλλοι.

Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών,

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην Υπουργός Οικονομικών θα τεκμηριώσει την πολιτική μας θέση και με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο του προϋπολογισμού, αν και είμαι βέβαιη ότι τα γνωρίζετε και εσείς πάρα πολύ καλά.

Η αντίθεσή μας, λοιπόν, και η καταψήφιση του προϋπολογισμού από πλευράς μας δεν αφορά απλά στις προβλέψεις και τους αριθμούς του παρόντος προϋπολογισμού, αλλά εκφράζει την κάθετη αντίθεσή μας με την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Δεν καταγγέλλουμε απλά αυτήν την πολιτική.

Καταθέτουμε στον Ελληνικό Λαό συνολική τεκμηριωμένη πρόταση ανατροπής της και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να γίνει κτήμα του, πεποίθησή του και απόφασή του.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο