Σεραφείμ Σεφεριάδης: «Δεν αρκεί να ζητάς μεταρρυθμίσεις, αν δεν ετοιμάζεσαι για τη ρήξη»

Δραστηριότητα, Προς τις 9 Ιουνίου...
03 Ιούν, 2024

Εξαιρετικά επιτυχημένη, τόσο από άποψη προσέλευσης κόσμου όσο και από άποψη ποιότητας της συζήτησης, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στο χώρο Sabir στον Κεραμεικό για τη σημασία που έχει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα η ενίσχυση του συνδυασμού σε αυτές τις εκλογές.

Ως κεντρικός ομιλητής, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και μέλος της Π.Γ. του ΜΕΡΑ25 Σεραφείμ Σεφεριάδης αναφέρθηκε εκτενώς στο εγχώριο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας τη σημασία της στήριξης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 Ι Ανατρεπτική-Οικολογική Αριστερά.

Συμμετείχαν επίσης, η υποψήφια ευρωβουλεύτρια Δέσποινα Κέντρου (με κείμενο που διαβάστηκε), η συναγωνίστρια Αλέκα Μακρή, ο Δημήτρης Κατσορίδας, και πολλοί εκπρόσωποι κινημάτων (φεμινιστικό, φοιτητικό, οικολογικό) που πήραν το λόγο.

Μεταξύ τους η υποψήφια ευρωβουλεύτρια Πάτυ Βαρδάμη, που ανέδειξε τα θέματα των μεταναστών και της αλβανικής κοινότητας και η επίσης υποψήφια και συντονίστρια της Κ.Ε. του ΜΕΡΑ25 Ηρώ Διώτη.

Ακολουθεί σύνοψη της εισήγηση του Σεραφείμ Σεφεριάδη:

Στις εκλογές αυτές επείγει η καταδίκη της καταστρεπτικής λιτότητας που εφαρμόζει το ακραίο κέντρο και έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε απόλυτη παρακμή και εκβαρβαρισμό –ένα θλιβερό παρακολούθημα του ΝΑΤΟ με μια ανάπηρη δημοκρατία που όλο και συρρικνώνεται αν δεν έχει ήδη καταργηθεί. Η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται – στόχος μας είναι η ανατροπή, όμως δεν αρκεί να το φωνάζουμε πρέπει και να συγκροτήσουμε τη μαζική μαχητική Αριστερά που θα το πραγματοποιήσει. Πρόκειται για ιστορικό καθήκον, ειδικά αν αναλογιστούμε τον τεράστιο κίνδυνο της ακροδεξιάς.

Στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι γνωστές: αυτό το απίστευτα αντιαισθητικό συνονθύλευμα φαυλότητας και διαφθοράς που αντιπροσωπεύεται στην κυβέρνηση. Ξέρουμε όλες και όλοι ότι ο μήνας δε βγαίνει, ότι τα νέα ζευγάρια δε μπορούν να βρουν σπίτι, και ότι οι νέες και νέοι ψάχνουν ευκαιρία για να φύγουν απ’ τη χώρα. Ξέρουμε ότι όχι μόνο μας κλέβουν αλλά και μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας…

Όμως έχει σημασία να αναλογιστούμε και τις μεγάλες ευθύνες της κατ΄ όνομα Αριστεράς, της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» (των τριών μετα-ΠΑΣΟΚ). Των ανθρώπων που

  • έχουν λερώσει χέρια τους με εγκλήματα απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες (στον Έβρο, στη Μόρια, στο Αιγαίο)
  • έχουν ψηφίσει αντεργατικούς νόμους
  • έχουν ποινικοποιήσει κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς
  • έχουν νομοθετήσει το ψευτο-Χρηματιστήριο Ενέργειας
  • έκαναν την αντιπολίτευση που έκαναν το 19-23, και τόσα άλλα χωρίς ποτέ να κάνουν κανενός είδους αυτοκριτική.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, μας κουνούν σήμερα και το δάχτυλο.

Υπάρχει βέβαια και το ΚΚΕ που καταγγέλλει την ΕΕ και συχνά-πυκνά χρησιμοποιεί όρους και φράσεις όπως πρέπει «να ξεσηκωθούμε», ότι «έχει έρθει η ώρα του λαού», ότι πρέπει να «αντιπαλέψουμε τη δικτατορία του κεφαλαίου»! Αυτά που δεν λέει ποτέ όμως είναι το πώς. Πώς θα ξεσηκωθούμε, πώς θα έρθει η ώρα του λαού κτλ. Και όταν έχουμε κινήματα το ΚΚΕ αρνείται το συντονισμό και την κλιμάκωση. Κορυφαία ήταν η απουσία του στο Δημοψήφισμα του 2015, παρόμοια όμως στάση κράτησε και μετά το έγκλημα των Τεμπών, καθώς και στις πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις. Το ΚΚΕ επιδιώκει εκλογικά οφέλη χωρίς να βοηθά τους αγώνες που ξεσπούν. Μιλάει ενάντια στο σύστημα όμως δεν το απειλεί ούτε και θα το απειλήσει ποτέ.

Υπάρχουν όμως και πολλές εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις που με ανιδιοτέλεια παρεμβαίνουν και έχουν ανατρεπτικές προθέσεις. Είναι άνθρωποι που, όπως κι εμείς, δε συμβιβάζονται, και βλέπουν την πολιτική ως όχι ως μέσο προβολής αλλά ως αποστολή. Όμως δεν αρκεί ο πληθωρισμός των προθέσεων, χρειάζονται ποιοτικά μεταβατικά αιτήματα και ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα πάλης. Αυτά τα δυο είναι που κάνουν τη διαφορά και εκεί, δυστυχώς, υπάρχει πρόβλημα, όπως πρόβλημα που ρίχνει βαριά σκιά είναι και η πολυδιάσπαση του κινηματικού χώρου.

Η Ενωτική μας πρωτοβουλία παλεύει για να καλύψει αυτά τα κενά. Έχουμε γειωμένο οραματικό λόγο, προτάσσοντας τη δημοκρατία στην παραγωγή (το πραγματικό νόημα του σοσιαλισμού). Αλλά έχουμε επίσης δείξει στην πράξη πως εννοούμε ό,τι λέμε με προωθημένα μεταβατικά αιτήματα(λ.χ., την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του ΗΡΑΚΛΗ, του Υπερταμείου κ.α.), ενώ πάντα καλούμε τις κινηματικές οργανώσεις στη συγκρότηση ενός πραγματικά μαχητικού μετώπου που, αν συγκροτηθεί, θα μπορέσει να μεταβάλλει τα κοινωνικά και πολιτικά ισοζύγια πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι μερικοί φαντάζονται.

Αυτό είναι το νόημα της ψήφου στην Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 Ι Ανατρεπτική-Οικολογική Αριστερά: Να ανοικοδομήσουμε μια μαχητική ανατρεπτική Αριστερά επί τη βάσει των βιωμάτων μας.

Επί τη βάσει της γνώσης ότι:

  • στον καπιταλισμό της εποχής μας δεν μπορείς να ζητάς μεταρρυθμίσεις, πρέπει να ετοιμάζεσαι για τη ρήξη
  • για την ανατροπή χρειάζεται πρόγραμμα πάλης και μέτωπο ανατροπής που θα επεξεργάζεται καθημερινά τα αιτήματα και τους ειδικούς στόχους του
  • δεν αρκεί η κατάθεση του οράματος, απαιτείται και η σύνδεσή του με την τρέχουσα πραγματικότητα και τη συνείδηση των καθημερινών ανθρώπων
  • πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάμε τα πράγματα ως το τέλος

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο