Σχολεία για όλα τα παιδιά στα Χανιά

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Ανακοινώσεις Οργανώσεων
17 Ιαν, 2024
Ανακοίνωση της ΟΒ Χανίων του ΜέΡΑ25:

Οχι στη μεθόδευση για κατάργηση Γενικού Λυκείου στα Χανιά

Ως Οργάνωση Βάσης Χανίων εκφράζουμε έντονη ανησυχία και αγανάκτηση του για το σκηνικό που εκτυλίσσεται σχετικά με την κατάργηση Λυκείου της πόλης προκειμένου να λειτουργήσει ως Πειραματικό Λύκειο.

Οι αρμόδιοι φορείς (τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και η Δημοτική Αρχή) γνωρίζουν το πρόβλημα σχολικής στέγης που υπάρχει στην πόλη μας αλλά όπως αποδεικνύεται κάνουν άλλες επιλογές. Δεν τους ενδιαφέρει το χτίσιμο σχολείων όλων των βαθμίδων (χρειάζονται τουλάχιστον 40 νέα κτίρια μέχρι το 2030). Προτεραιότητα τους είναι οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις (ξενοδοχεία, μαρίνα Νέας Χώρας) και ό,τι άλλο αφορά τη λεγόμενη για αυτούς «ανάπτυξη».

Με μερεμέτια για τη συντήρηση των υπαρχόντων σχολικών μονάδων προσπαθούν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι, ρίχνοντάς μας στάχτη στα μάτια. Τι κι αν σε όλα τα σχολεία γίνεται μάθημα σε αίθουσες προκάτ (και μάλιστα κακοσυντηρημένα), σε αποδυτήρια, σε τμήματα με 30 και πλέον μαθητές και με ελλείψεις διδακτικού προσωπικού; Ο υπουργός Παιδείας σχεδιάζει μπίζνες με μη κρατικά ΑΕΙ. Το δημόσιο σχολείο εγκαταλείπεται στη μοίρα του, εφόσον δε δέχεται να «σωθεί» με χορηγίες, με μη μόνιμο προσωπικό και με την περιβόητη αξιολόγηση.

Τα σχέδια τους για το μέλλον περιλαμβάνουν ένα ακόμα πιο ταξικό Γενικό Λύκειο με διαρκείς εξετάσεις, με τράπεζες θεμάτων και με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενώ ετοιμάζονται για την μεγάλη καμπάνια της δήθεν αναβάθμισης την τεχνικής εκπαίδευσης. Θα προσπαθήσουν να στρέψουν μεγάλες μάζες μαθητών στη φτηνή «κατάρτιση» καθιστώντας τους αντικείμενο εκμετάλλευσής στην αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή κόπτονται για την ίδρυση Πειραματικού Λυκείου στην πόλη μας σε συνέχεια του πρόχειρα ιδρυμένου Πειραματικού Γυμνασίου. Ασφαλώς λέμε ναι στο να έχουν όλα τα παιδιά σχολείο. Όμως η προκλητική μεθόδευση για την κατάργηση ενός Γενικού Λυκείου για τη δημιουργία Πειραματικού δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Δεν μπορούμε να μην σημειώνουμε και την προφανή μεθόδευση της κυβέρνησης για τη μετατροπή των πειραματικών σχολείων σε σχολεία «αριστείας», χωρίς μόνιμες θέσεις για τους εκπαιδευτικούς, με αναζήτηση χορηγιών, με συνεχή αξιολόγηση κτλ.

Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να τους χαλάσει τα σχέδια. Προς αυτή την κατεύθυνση κινητοποιούνται οι σύλλογοι καθηγητών, οι μαθητικές κοινότητες, οι φοιτητικοί σύλλογοι κόντρα στην πολιτική που υποβαθμίζει και καταργεί βασικά κοινωνικά αγαθά προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε αυτές τις αγωνιστικές δράσεις και παλεύουμε για δημόσια δωρεάν Παιδεία στο ύψος των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Για τα δικαίωμα στην μόρφωση για όλους χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες. Για καθολική δωρεάν πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο