Σάκης Ζαχάρος: Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών έχει χάσει εισοδήματα τριών μηνών τον τελευταίο χρόνο

Ράδιο ΜέΡΑ
11 Ιούν, 2022

Σε ένα ζοφερό περιβάλλον καλείται να κινηθεί ο προϋπολογισμός των ευάλωτων και μεσαίων νοικοκυριών στη χώρα μας, αφού ο πραγματικός πληθωρισμός είναι παραπάνω από διπλάσιος από το 11,3% που αντιστοιχεί στο μέσο πληθωρισμό σε ετήσια βάση για το μήνα Μάιο, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, εξηγεί εκ μέρους του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΜέΡΑ25 ο Σάκης Ζαχάρος στην εκπομπή του «Με απευθείας Ανάθεση» της 10/6, η οποία μεταδίδεται από το ΡάδιοΜέρα. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών έχει χάσει εισοδήματα τριών μηνών τον τελευταίο χρόνο. Δηλαδή, μια νέα λιτότητα μετά από 12 χρόνια μνημονίων.

Στην ίδια εκπομπή, ο Σάκης Ζαχάρος προσδιορίζει με σκληρούς αριθμητικούς όρους τις προτεραιότητες της Μητσοτάκης ΑΕ, αφού με βάση στοιχεία της EUROSTAT, το 2020 αφιέρωσε το δυσθεώρητο 1,5% του ΑΕΠ στις δυνάμεις καταστολής, το υψηλότερο σε όλη την ΕΕ. Στον αντίποδα, οι δαπάνες για πυροπροστασία δεν έφτασαν ούτε το 0,3% και ειδικότερα για τη δασοπροστασία το πενιχρό 0,04% του ΑΕΠ, σε μια χώρα που ταλανίζεται κάθε χρόνο από πυρκαγιές και είναι πολύ νωπές ακόμη οι μνήμες του περασμένου καλοκαιριού, με τις τεράστιες καταστροφές στην Εύβοια, την Αττική και αλλού. Στο ίδιο μήκος κύματος, για την παιδεία, με δαπάνες λιγότερες από το 4% του κρατικού προϋπολογισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις 18η ανάμεσα στις χώρες της Ένωσης.

Τα οικονομικά δεδομένα είναι πάντα εκεί, έγκειται όμως στη σωστή ανάγνωσή τους η αποκάλυψη της δυστοπικής πραγματικότητας που περιγράφουν. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα παρουσιαστεί βέβαια από πετσωμένα μέσα ενημέρωσης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο