Ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή οι συμβάσεις για την ολοκλήρωση του 5ου μνημονίου από την Μητσοτάκης ΑΕ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Ιούλ, 2021

Σήμερα στη Βουλή ψηφίζονται οι συμβάσεις που αποτελούν το χρηματοδοτικό σκέλος του 5ου Μνημονίου, το οποίο εισήχθει με το Μεσοπρόθεσμο, στο πλαίσιο του λεγόμενου σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, βλ. εκ νέου μονιμοποιημένη λιτότητα με εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,7%, μετά το δημοσιονομικό διάλειμμα της Πανδημίας. Ο δε τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση να εισάγει το εν λόγω χρηματοδοτικό σκέλος του 5ου Μνημονίου, με την ελλιπή και ταχεία διαδικασία κοινοβουλευτικά της Κύρωσης Σύμβασης, αλλά και η ησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αυτό, αποτελεί ενδεικτικό της συμπαιγνίας του μνημονιακού τόξου. Την ίδια ησυχία είχαν επιδείξει και στο Μεσοπρόθεσμο, business as usual για το μνημονιακό τόξο.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ με βάση το σχέδιο που υπέβαλε, κατευθύνει το σύνολο της δανειακης στήριξης στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλων επιχειρήσεων της χωρας, αποκλείοντας τελείως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαραβατος ορος ήταν η χορήγηση αυτων των δανείων να γίνει με ορους αγορας. Με απλα λογια, αυτος που θα έπαιρνε το δάνειο για να προβεί σε μια παραγωγική επένδυση θα έπρεπε να μπορούσε να δανειοδοτηθεί και από μια εμπορικη τραπεζα, να είναι δηλαδή bankable, διαθέτοντας μεγέθη, τζίρο και κέρδη που να εγγυώνται την αποπληρωμή του δανείου. Ως γνωστο όμως, με βάση τις πρόσφατες τοποθετήσεις των Διοικήσεων των 4 συστημικών τραπεζων της χωρας, η συντριπτικη πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (περίπου 800,000) δεν συγκεντρώνουν τα στοιχεία αυτά που συνθέτουν το λεγόμενο τραπεζικο προφιλ. Είναι φανερο λοιπόν ότι το συγκεκριμένο σχήμα δεν αφορά επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν από πριν τραπεζικο προφίλ και αποδοτικο επενδυτικο σχέδιο, δεν αφορά δηλαδή τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας, όπου απασχολείται συντριπτικά το εργατικό δυναμικό.

Η Ελληνικη Κυβέρνηση, λοιπόν, θα αυξήσει τον ήδη υπέρογκο δανεισμο της χωρας κατα 12,7 δις ευρώ φορτώνοντας στις πλάτες των πολιτων τα ευνοικα μακροπρόθεσμα δάνεια προς την εγχώρια ολιγαρχία.

Σε ότι αφορα τη πρωτη συμβαση υψους 17,8 δις ευρω που αφορα άμεσες επιδοτήσεις, η Κυβερνηση μας εχει ηδη προϊδεασει για τις προθεσεις της, μεσω της δημοσιοποίησης του σχεδιου «Ελλαδα 2.0». Με βάση το σχέδιο αυτό, το μη επιστρεπτέο τμημα της χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί σε 4 πυλωνες: Πρασινη μεταβαση, Ψηφιακη μεταβαση, Απασχοληση, Δεξιοτητες, Κοινωνικη Συνοχη και Ιδιωτικες Επενδυσεις και Μετασχηματισμος της Οικονομιας. Είναι ολοφάνερο ότι η χρήση των παραπάνω ορισμών σε σχέση με τους 4 πυλώνες είναι καθαρά ψευδεπίγραφη με βάση τον μέχρι στιγμής βιο και πολιτεία της Μητσοτάκης ΑΕ.

Τέλος, σημειώνουμε πως στη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει όρος που ορίζει ύπαρξη σε κάθε κράτος μέλος δημόσιας αρχής υπεύθυνης για την παρακολούθηση του προγράμματος. Υπενθυμίζουμε πως πριν δυο μήνες ο Κ. Μητσοτάκης σύστησε κυβερνητική επιτροπή, με τον ίδιο επικεφαλής, που θα παρακολουθεί την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο πρόγραμμα χρηματοδότησής και την πορεία υλοποίησής τους. Η Μητσοτάκης ΑΕ, λοιπόν, θα μοιράσει προσωπικά την πίτα, για όσους είχαν αμφιβολίες ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι κάτι άλλο από ένα ακόμα πάρτυ της Ολιγαρχίας στην υγειά των πολιτών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο