Ψήφισμα του Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 για το Νερό: Το δικαίωμα στο νερό είναι απολύτως απαραίτητο για μια ζωή με αξιοπρέπεια

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Μάι, 2022

Η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στην προστασία των υδάτινων πόρων και τη διασφάλισή τους για τις επόμενες γενιές. Η ανεξέλεγκτη καπιταλιστική ανάπτυξη θεωρεί εμπορεύσιμα όλα τα φυσικά και κοινωνικά αγαθά, με αποτέλεσμα, το περιβάλλον και το νερό να αποτελούν αντικείμενα υπερεκμετάλλευσης και υποβάθμισης, κυρίως για τις αδύναμες πολιτικά και οικονομικά κοινωνίες, κοινωνικές ομάδες και περιοχές.

Το νερό από μέσο επιβίωσης, φορέας πολιτισμού και όχημα ευημερίας, μεταβάλλεται σε μέσο πλουτισμού και εργαλείο μεγέθυνσης των ανισοτήτων και της αδικίας εις βάρος των αδύναμων αυτού του κόσμου.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση στο νερό, στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή και την υγεία. Το δικαίωμα στο νερό είναι απολύτως απαραίτητο για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Η αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ζωτικό και θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα. Η ιδιωτικοποίησή τους παραβιάζει το Σύνταγμα και είναι καταφανώς ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας.

Τα εγκλήματα όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και στο ζήτημα των δημόσιων αγαθών και των ΔΕΚΟ, είναι πολλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που φρόντισε να βάλει με το 3ο του μνημόνιο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.

Στηρίζουμε το κίνημα για το δημόσιο νερό που με τους πολύχρονους αγώνες του κατάφερε ώστε η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις αποφάσεις της το 2014 να κρίνει αντισυνταγματική την αποξένωση της διαχείρισης του νερού από το δημόσιο και το 2022 αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) στο Υπερταμείο.

Το Υπερταμείο και όλες οι αποικιακού τύπου συμβάσεις πρέπει να καταργηθούν και να επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου οι στρατηγικές υποδομές της χώρας. Οι εταιρείες ύδρευσης – αποχέτευσης δεν μπορούν να έχουν ως στόχο την κερδοφορία και τη διανομή κερδών στους ιδιώτες μετόχους, πρέπει να βγουν από το χρηματιστήριο και να ελέγχονται από τη Βουλή, την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία.

Η ομαλή και αδιάλειπτη υδροδότηση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, απειλείται με την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες με ΣΔΙΤ τη Διαχείριση, Λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της Αττικής. Το γεγονός αυτό αποτελεί περαιτέρω τεμαχισμό της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού της Αττικής και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση των υδραγωγείων μεταφοράς νερού, στην υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, στην αύξηση της τιμής του νερού (διεθνής εμπειρία), αυξάνει την επισφάλεια στην ομαλή υδροδότηση και στα υδραγωγεία μεταφοράς νερού και προκαλεί αβεβαιότητα στο εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων που επί σειρά ετών εργάζονται και προσφέρουν για την αδιάλειπτη λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.

Ζητάμε:

  • Την άμεση ακύρωση του Διαγωνισμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την παραχώρηση για είκοσι χρόνια με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της Αττικής  που εμπλέκει ιδιωτικά συμφέροντα στην ποιότητα και στην τιμή του νερού για τους πολίτες.
  • Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (ΣτΕ Ολ 190-1/2022) για την άμεση Επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Κράτος.
  • Την ακύρωση της σκανδαλώδους διανομής μερίσματος για τη χρήση 2021, αλλά και παρελθουσών χρήσεων της ΕΥΔΑΠ στους μετόχους και τη διάθεση των κερδών της εταιρείας στη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Ο χαιρετισμός του Γ. Αρχοντόπουλου από την Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης «Σώστε το Νερό» στο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο