Καταδικάζουμε το ψήφισμα αναγνώρισης από το Ευρ. Κοινοβούλιο του Χουάν Γκουάιδο ως προέδρου της Βενεζουέλας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Ιαν, 2019

Το ΜέΡΑ25 εκφράζει την έντονη αντίθεση του με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα και καταδικάζει την πραξικοπηματική αναγνώριση του αρχηγού της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο ως προέδρου της Βενεζουέλας σε βάρος της σταθερότητας και της ειρήνης στη χώρα, καθώς πιστεύει ότι με την πολιτική αυτή εντείνεται το πολιτικό αδιέξοδο και δημιουργούνται εκρηκτικές προϋποθέσεις εμφυλίου στη χώρα.

Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει τις απαράδεκτες, απειλητικές δηλώσεις θεσμικών οργάνων της ΕΕ και ορισμένων κρατών μελών της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας. Καταδικάζει την κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική αποσταθεροποίηση της κοινωνικής οικονομίας της Βενεζουέλας, τον οικονομικό́ και χρηματοπιστωτικό́ αποκλεισμό́, τη διπλωματική αποσταθεροποίηση, τις αέναες προσπάθειες των Αμερικανικών κυβερνήσεων να πτωχεύσουν και να οδηγήσουν σε ασφυξία τη χώρα καθώς, βέβαια, και τα σχέδια του Προέδρου Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση.

Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 καταδικάζει την κρατική καταστολή, τη βία εναντίον άοπλων διαδηλωτών, την παραβίαση του Συντάγματος που ο λαός ενέκρινε πανηγυρικά μετά από εισήγηση της κυβέρνησης Τσάβεζ, την διάλυση της Βουλής, και τις τελευταίες εκλογές που μόνο δίκαιες και ανόθευτες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει μια ειρηνική, πολιτική λύση για το υφιστάμενο αδιέξοδο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των πολιτών της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας και χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του λαού της Βενεζουέλας, την ανάγκη για ανόθευτες εκλογές, το δικαίωμά του να ζει σε κράτος δικαίου απελευθερωμένος από τον φόβο, την φτώχεια και την υποτέλεια, καθώς και το δικαίωμα του να καθορίζει ελεύθερα το πολιτικό του καθεστώς και να επιδιώκει ελεύθερα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική του ανάπτυξη.

Τομέας Εξωτερικών & Άμυνας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο