Πρόταση για πρόσκληση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Ιούλ, 2020

Κύριε Πρόεδρε,

Την 7η Μαΐου 2020 συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα την ενημέρωση των μελών της από τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), κύριο Κουτρομάνο. Στη συνεδρίαση εκείνη ετέθησαν μια σειρά από ζητήματα, τόσο από τον Πρόεδρο του ΕΣΡ όσο και από τα μέλη της Επιτροπής, σχετικά με τις θεσμικές και λειτουργικές δυνατότητες της Αρχής αφενός αλλά και σχετικά με το συνταγματικό ζητούμενο της διασφάλισης της πολιτικής πολυφωνίας αφετέρου.

Από πλευράς του, ο Προέδρος του ΕΣΡ παρουσίασε τις νομικές ασάφειες που δυσχεραίνουν το έργο της Αρχής και τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, οι οποίες οδηγούν στην ακύρωση από το ΣτΕ των επιβαλλόμενων προστίμων για την παραβίαση της αρχής της πολιτικής πολυφωνίας.

Ενώπιον του Προέδρου του ΕΣΡ εκφράστηκε διακομματικά η πεποίθηση ότι παραβιάζονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι διατάξεις σχετικά με την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων, ενώ υπήρξαν και κοινοβουλευτικά κόμματα που κατήγγειλαν τον αποκλεισμό τους. Ζητήθηκε δε από τον Πρόεδρο του ΕΣΡ να προσκομίσει στοιχεία σχετικά με την εκπροσώπηση των κομμάτων στα ΜΜΕ – με έμφαση στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς – αλλά και να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους, κάνοντας χρήση δημοσίων συχνοτήτων, δεν εφαρμόζουν την πρόνοια του Συντάγματος «για αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων».

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά την πάροδο δύο μηνών από εκείνη τη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου, και διαπιστώνοντας ότι τίποτα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο στο μιντιακό τοπίο, σας ζητούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία – εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων σας – για την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της από τον Πρόεδρο του ΕΣΡ για τα στοιχεία που του ζητήθηκαν σχετικά με την πολιτική πολυφωνία.

Αν ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, όπως το ΜέΡΑ25, αποκλείεται συστηματικά από τις δημόσιες συχνότητες, αν οι θέσεις και οι δράσεις του όχι μόνο δεν προβάλλονται, αλλά και διαστρεβλώνονται, όλοι αντιλαμβανόμαστε τι μοίρα περιμένει τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, ή τους εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και εν γένει διαφωνούντων με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
Θεμέλιο της Δημοκρατίας είναι η διασφάλιση της πολυφωνίας και είναι χρέος όλων μας να την υπερασπιστούμε και να τη διαφυλάξουμε.
Προσβλέπουμε στις από μέρους σας προβλεπόμενες ενέργειες.

Μετά τιμής,

Σοφία Σακοράφα
Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής
Βουλευτής ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο