Στην έκτακτη συνεδρία του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου αποφασίστηκε από την κυβέρνηση «η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής» όσον αφορά το προσφυγικό.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η «αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας»: ποιές είναι αυτές οι «ήδη υφιστάμενες δομές»; Πρόκειται για κλειστά κέντρα; Σε τι συνθήκες βρίσκονται οι «ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας»;
Μίλησαν για την «αύξηση της επιτήρησης των συνόρων», με θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π. Βέβαια, όσοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο καταφέρουν να φτάσουν στη χώρα, θα αντιμετωπίσουν μια, στα όρια της νομιμότητας όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, «αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο —σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου — να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.»
Ειδικά η ρύθμιση για την κατάργηση δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου πραγματικά παίζει εν ου παικτοίς, στο θεσμικό και στο ανθρώπινη επίπεδο, βάζοντας τρικλοποδιά σε μια στοιχειώδη μέριμνα στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Όλα αυτά εντάσσονται στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία αφού δεν μπορεί να δώσει άρτο, δίνει θεάματα, εκπαιδεύοντας παράλληλα το κοινό της ως προς το ποιά θεάματα εκείνο θα επιθυμήσει. Ως εκ τούτου, η ατζέντα «νόμος και τάξη», που όπως είδαμε έχει ήδη δώσει το σήμα για μια αποθράσυνση άνευ προηγουμένου (http://mera25.gr/eisai-pistopoiimenos-fasistas/), επεκτείνεται τώρα όχι απλώς στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών γενικά, αλλά ενάντια στην ίδια την πρόνοια για δίκαιο αίτημα ασύλου. Παράλληλα, η ιδιοφυής στρατηγική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζητήμα συνοψίζεται στην… μεταφορά προσφύγων πέρα-δώθε: από τα Εξάρχεια στο Μενίδι, από τα «νησιά» στην «ενδοχώρα», με εμφανές το ερωτηματικό για την ακριβή μοίρα που τους περιμένει εκεί.
Η επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης, όμως, επηρεάζει πραγματικούς ανθρώπους και τις οικογένειές τους — και εκεί φαίνεται το μέγεθος της ανευθυνότητάς της.
Σημειώνουμε ότι η κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις δεν αποτελεί κάποια εμμονή της αντιπολίτευσης: παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις ίδιες αποφάσεις.
«Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη σοβαρή της ανησυχία για τη σημερινή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), ότι θα καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη νομιμότητα της διαδικασίας ασύλου, και να στερήσουν τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο από το δικαίωμά τους σε αποτελεσματική προστασία, όπως την εγγυώνται το Άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και το Άρθρο 39 της Οδηγίας για τις Διαδικασίες Ασύλου. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να διευκρινίσουν περαιτέρω το περιεχόμενο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, και να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα όσων αναζητούν διεθνή προστασία δεν θα υπονομεύονται προκειμένου να εφαρμοστεί η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».
Ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να φιλοδοξεί την μηντιακή αυτοπαρουσίασή του ως Βαλκάνιου Σαλβίνι απ’τα Lidl — και είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, αφού αποφάσισε να παραιτηθεί από το ενδεχόμενο ηγεσίας της χώρας προκειμένου να πουλήσει επικοινωνιακά «θεάματα χωρίς άρτο».Όμως, τι φταίνε οι πραγματικοί άνθρωποι, με σάρκα, οστά και οικογένειες, που χρησιμοποιούνται ως «μάρκες» στο παιχνίδι του; Και πρωτίστως, πότε θα αντιληφθεί πραγματικά η κυβέρνηση ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα, και ότι μόνο ως τέτοιο μπορεί να τεθεί;
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.