Ο χειμώνας για μία ακόμα φορά βρίσκει τους αιτούντες διεθνή προστασία στα νησιά υπό ασφυκτικές συνθήκες. Σύμφωνα με πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία (7/1/2019), στα κέντρα υποδοχής και σε άλλους κατάλληλους για διαμονή χώρους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου διαμένουν 14765 αλλοδαποί ενώ η συνολική χωρητικότητα των χώρων διαμονής είναι για περίπου 8.900 άτομα. Ειδικά στη Μόρια της Λέσβου, διαμένουν 5064 άτομα ενώ η χωρητικότητα του κέντρου είναι για 3100 άτομα. Μάλιστα, διαπιστώθηκε πρόσφατα, ο θάνατος ενός αιτούντος διεθνή προστασία μέσα στη Μόρια υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η υποχρεωτική παραμονή των αλλοδαπών στα νησιά για απροσδιόριστο χρόνο συνδέεται με τον γεωγραφικό τους περιορισμό που έχει επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση λόγω της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και της καθυστέρησης των διαδικασιών διεθνούς προστασίας από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.
Το ΜέΡΑ25 διεκδικεί την άμεση κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού των αιτούντων διεθνή προστασία στα νησιά και την μεταφορά τους στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα εντός των αστικών ιστών. Είναι η μόνη άμεση λύση προς όφελος της αξιοπρεπούς διαβίωσης των αιτούντων διεθνή προστασία και της απεμπλοκής των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό αιτούντων διεθνή προστασία που υποχρεώνονται να διαμένουν εκεί.
Παράλληλα, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για μία ολοκληρωμένη συμφωνία κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με τον πληθυσμό, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και την ανεργία του κάθε κράτους μέλους σε αντικατάσταση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας που αποτέλεσε καίριο πλήγμα στο νομικό και πολιτικό πολιτισμό της Ευρώπης και είναι υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το ΜέΡΑ25 θα αγωνιστεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.