Προσχηματική η «έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ» που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Φεβ, 2022

H «έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ» που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο ως προσχηματική μπορεί να εκληφθεί. Η θέση της Ελλάδας είναι προδιαγεγραμμένη, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραδώσει Γη και Ύδωρ στο ΝΑΤΟ, βλ. συμφωνίες για περαιτέρω ανάπτυξη βάσεων, με κορωνίδα για τους Αμερικανούς την Αλεξανδρούπολη, βλ. λεόντειες – δήθεν – αμυντικές συμφωνίες, βλ. αγορές του αιώνα για οπλισμό που χρεωνόμαστε γενιές για να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Ως βασικό ζήτημα λοιπόν της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ τίθεται η «ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας» μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις της αναγνώρισης από τη Ρωσία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες περιοχές. Ας είναι ειλικρινής η «Μητσοτάκης Α.Ε.»: δεν συζητούν τί θα κάνουν, έχουν ήδη πάρει εντολή από τις ΗΠΑ για το τί θα κάνουν. Η συνεδρίαση είναι το πρόσχημα για να παρουσιάσουν τις «άνωθεν εντολές» ως «αποτέλεσμα ενεργειών που σώζουν την ενεργειακή κατάσταση». Ποιες είναι οι εντολές; Αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), εξαιρετικά ακριβό, εξαιρετικά κερδοφόρο και για τους Έλληνες εφοπλιστές, που έχουν επενδύσει βαριά σε τάνκερς μεταφοράς LNG και τρίβουν τα χέρια τους με τις εξελίξεις.

Για τους πολίτες το αποτέλεσμα στην επάρκεια (αλλά και την τιμή) του ρεύματος θα είναι ολέθριο: οι λογαριασμοί ρεύματος που ήταν ήδη ένα «πάρτυ για γύπες» εξαιτίας της προφανούς αδυναμίας (ή έστω θέλησης) της κυβέρνησης να βάλει χαλινάρι στους ολιγάρχες κερδοσκόπους, θα μετατραπούν τώρα σε ένα ρωμαϊκό όργιο που θα κληθούν να πληρώσουν οι «συνήθεις σκλάβοι», οι πολίτες.

Η «Μητσοτάκης Α.Ε.» θα προσπαθήσει να το πουλήσει και αυτό σαν άλλη μια «απρόσμενη εξέλιξη που επηρεάζει όλο τον κόσμο». Δεν είναι αλήθεια. Δεν έχει κάνει «όλος ο κόσμος» τις ίδιες επιλογές, και δεν θα πληρώσει «όλος ο κόσμος» το ίδιο κόστος γι’ αυτές.

Πολύ περισσότερο που σε «όλο τον κόσμο» δε σημειώνεται η ίδια διάσταση συμφερόντων ανάμεσα στην κυβέρνηση των ολιγαρχών, και τον κόσμο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο