Πρόληψη και προστασία – Οχι χατίρια στους εργολάβους του κ. Μητσοτάκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Σεπ, 2023

Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της προηγούμενης Βουλής, τον Ιούλιο του 2019, το ΜέΡΑ25 είχε θέσει επιτακτικά το μείζον ζήτημα της κλιματικής καταστροφής και της ανάγκης για προστασία της κοινωνίας από τα εντεινόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε προτείνει από το βήμα του Κοινοβουλίου την ανάδειξη της Κλιματικής Καταστροφής ως κύρια προτεραιότητα της νέας τότε Βουλής.

Δύο πράγματα σημαίνει αυτό στην πράξη:

  • Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και απαγόρευση των εξορύξεων και
  • Δημόσιες Υποδομές – Πρόληψη – Προστασία απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ένα ευρύ δηλαδή πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τη θωράκιση και επέκταση των δημόσιων υποδομών. Πρόληψη δηλαδή πραγματική, ουσιαστική προστασία της ανθρώπινης ζωής, του μόχθου των πολιτών, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος και όχι εργαλειοποίηση των καταστροφών, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης, προωθώντας ΣΔΙΤ και απευθείας αναθέσεις στους γνωστούς εργολάβους, που νέμονται τις υποδομές και τα δημόσια έργα μονοπωλιακά και ληστρικά. Μόνο το Δημόσιο μπορεί να προστατεύσει την κοινωνία και αυτό φαίνεται με τραγικό τρόπο σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία 13 χρόνια, στα οποία το δημόσιο εκχωρείται στην εγχώρια και διεθνή επιχειρηματική ελίτ, για να κερδοσκοπεί στις πλάτες μας, παίζοντας με τις ζωές μας.

Ένα τρέχον παράδειγμα: Ιανός και ΤΕΡΝΑ

Από το 2020, για την αποκατάσταση από την κακοκαιρία «Ιανός», δεσμεύτηκαν και διατέθηκαν 800 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε έργα 110 εκατ. ευρώ σε ποτάμια και 143 εκατ. ευρώ σε υποδομές στους Δήμους αρμοδιότητας της στην Π.Ε. Καρδίτσας – Αργιθέας, στην Καρδίτσα και το Μουζάκι. Μέχρι σήμερα έχει λάβει άλλα 150 εκ περίπου, συμπληρωματικά των παραπάνω ποσών. Τα έργα έχουν μεγάλες καθυστερήσεις σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα και σήμερα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έρχονται αντιμέτωποι με νέο κύμα καταστροφής.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο