Προκήρυξη Συμπαράστασης του ΜέΡΑ25 στους εργαζόμενους του ΕΣΥ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Νοέ, 2020

Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παίζουν σήμερα το ρόλο που τον Νοέμβρη του 1973 έπαιξαν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο: Μέσα από τον αγώνα τους εξιλεώνουν την κοινωνία μας, κόντρα στην αναλγησία μιας κυβέρνησης που παραδίδεται στην καλπάζουσα πανδημία αφήνοντας πολίτες και υγειονομικούς στην τύχη τους. Όπως οι εξεγερμένοι φοιτητές ξέπλυναν τη ντροπή της έως τότε χαλαρής αντίστασης στο φασισμό, έτσι σήμερα οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αντισταθμίζουν την χαλαρή αντίσταση στον κορωνοϊό μιας εξουθενωμένης κοινωνίας.

Το ΜέΡΑ25 εκδίδει σήμερα τούτη την Προκήρυξη Αγωνιστικής Συμπαράστασης στους εργαζόμενους του ΕΣΥ ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς τους, αλλά και συστράτευσης στα καίρια αιτήματά τους.

Η Ελλάδα δεν είναι μια «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα. Μετά από δέκα χρόνια μνημονιακών πολιτικών που δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και αποψίλωσαν το ΕΣΥ, η χώρα μας ήταν πολύ πιο ανέτοιμη από άλλες να αντιμετωπίσει την πανδημία – υγειονομική και οικονομική. Κι ενώ το πρώτο κύμα προσπέρασε την ευρύτερη περιοχή, όταν ήρθε το δεύτερο το (κατ’ επιλογήν της κυβέρνησης Μητσοτάκη) ανοχύρωτο ΕΣΥ στάθηκε όρθιο μέσα από τον ηρωισμό των εργαζόμενων σε αυτό.

Το ΕΣΥ δεν είναι μόνο οι υποδομές. Είναι πρωτίστως οι άνθρωποί του.

Πολιτικές που έβαλαν στο στόχαστρο κάθε τι δημόσιο προς όφελος του ιδιωτικού τομέα συνοδεύτηκαν από την απαξίωση των ανθρώπων του ΕΣΥ – αυτούς τους ίδιους ανθρώπους που μέρα-νύχτα κερδίζουν μάχες μεγάλες εναντίον του κορωνοϊού: ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικοί και εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τραπεζοκόμοι και τραυματιοφορείς, εργαζόμενοι στην παροχή άμεσης βοήθειας, μια μακρά ανθρώπινη αλυσίδα, μια εμπροσθοφυλακή σε αγώνα άνισο.

Σήμερα, η τίμια καταγραφή της κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας θα θύμιζε πολεμικό ανακοινωθέν. Ανταποκρίσεις από μέτωπο όπου οι άνθρωποι του ΕΣΥ ρίχνονται χωρίς τα απαραίτητα πολεμοφόδια. Από την αρχή σήμαναν συναγερμό για τις ελλείψεις και τις αναγκαίες παρεμβάσεις εν όψει του επερχόμενου δεύτερου κύματος. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν από μια κυβέρνηση παραδομένη στους κλινικάρχες και στον παροξυσμό της ιδιωτικομανίας.

Το ελάχιστο που εμείς, ως ΜέΡΑ25, μπορούμε να κάνουμε, πέραν του να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική σας, είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας για άμεση κατάθεση τροπολογίας από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τέσσερα πράγματα που πρέπει να γίνουν σήμερα:

• Άμεση ένταξη στην μονάδα που υπηρετούν των επικουρικών του ΕΣΥ με εμπειρία και ειδικότητα.
• Άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού από τους καταλόγους που ήδη έχει το Υπουργείο.
• Τουλάχιστον εβδομαδιαία τεστ όλου του προσωπικού του ΕΣΥ.
• Επίταξη (και όχι ενοικίαση) με σκοπό την άμεση ένταξη στο ΕΣΥ των ιδιωτικών μέσων που μπορούν να βοηθήσουν.

Στο ΜέΡΑ25, με όλες μας τις δυνάμεις, θα είμαστε δίπλα σας. Για αυτά που πρέπει να γίνουν σήμερα, όσο η πανδημία καλπάζει. Και για την ανοικοδόμηση του ΕΣΥ μόλις κοπάσει η πανδημία.

Με ειλικρινή θαυμασμό, Γιάνης Βαρουφάκης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο