Υπερπλεονάσματα με δάκρυα και αίμα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Απρ, 2018

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017. Το ύψος αυτού; 4% του ΑΕΠ ήτοι 7δισ€. Να σημειώσουμε ότι ο μνημονιακός στόχος για το 2017 ήταν 1,75% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση ακολουθώντας τη μέθοδο του υποδειγματικού κρατούμενου θεωρεί πως πραγματοποιώντας υπερπλεονάσματα θα κερδίσει κάτι για το χρέος. Και πραγματικά αναρωτιόμαστε, πώς περιμένει κάτι για το χρέος όταν επιβεβαιώνει τους δανειστές πως η δική τους επιβαλλόμενη πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους – μέσω των τεράστιων μακροχρόνιων πρωτογενών πλεονασμάτων – “λειτουργεί”;

Τα υπερπλεονάσματα αυτά – αποτέλεσμα βαρύτατης φορολόγησης και ταυτόχρονης περικοπής δαπανών – βυθίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία όλο και περισσότερο στην ύφεση, οδηγώντας τη χώρα στην ερημοποίηση.

Η μέθοδος του υποδειγματικού κρατούμενου δεν είναι η λύση· η ρεαλιστική, εποικοδομητική ανυπακοή είναι η απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα. Στο ΜέΡΑ25 προτείνουμε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων πρέπει να είναι μεταξύ 0% – 1,5% του ΑΕΠ, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στόχοι που θα μειώσουν δραστικά τη φορολόγηση, συνδέοντας τις αποπληρωμές με την ανάπτυξη της χώρας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο