Πλήθος κόσμου και μήνυμα αλληλεγγύης στο κινηματογραφικό φεστιβάλ για τη Γάζα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Δραστηριότητα
01 Δεκ, 2023

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «Studio New Star Cinema», το μονοήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ για την Διεθνή ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό από το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού και το ΜέΡΑ25.

Ο τίτλος του φεστιβάλ ήταν «Από το Απαρχάιντ στην κανονικοποίηση της γενοκτονικής βίας: Ένα σήμα παγκόσμιου συναγερμού» και προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους:

NotJustYour Picture των Anne Paq & Dror Dayan
Letter to Obama του Mohanad Salahat
Gaza: A Gaping Wound της Anne Paq & Ala Qandil
Shujayya του Μohammed Almughanni

Μετά τις προβολές ακολούθησε συζήτηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους δημιουργούς, τη σκηνοθέτιδα Ανν Πακ και τον συνάδελφο της και δημοσιογράφο, Μοχαντάν Σαλαχάτ.

 

Σημεία από τις ομιλίες:

Γιάνης Βαρουφάκης:

Οι τρεις μύθοι για το Παλαιστινιακο:

1.Δεν είναι υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Γάζας! Η Γάζα δεν είναι κράτος, είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, που μετατρέπεται σε νεκροταφείο

2.Το Ισραήλ δεν είναι ένα δημοκρατικό κράτος, είναι ένα κράτος που επιβάλλει Απαρτχάιντ, ένα κράτος τρομοκράτης. Ο πρώην επικεφαλής της μοσάντ, Ταμίρ Πάρντο, διορισμένος από τον Νετανιάχου το 2010 λέει ότι εφαρμόζουν Απαρτχάιντ, ο πρώην επικεφαλής της Δικαιοσύνης στο Ισραήλ, γενικός εισαγγελέας Μπεν-Γιαΐρ το λέει, μέλη της Κνεσσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, όπως ο Αβραάμ Μπεργκ, πρώην πρόεδρος της Κνεσέτ, το λένε.

3. Τρίτος μύθος: Το δικαίωμα του Ισραήλ στην Αυτοάμυνα. Αν μπει κάποιος στο σπίτι μου, εγώ δεν έχω δικαίωμα να σκοτώσω όλο το χωριό του. Οι συνθήκες της Γενεύης είτε ισχύουν για όλους, είτε για κανέναν.

Σε συνεντεύξεις σε δυτικά δίκτυα, με ρωτάνε: Οι Παλαιστίνιοι ψήφισαν την Χαμάς, δεν είναι συνένοχοι; Απαντώ, οι Ισραηλινοί ψήφισαν τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου, είναι συνένοχοι; Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη.

Επιμένουν, λέγοντάς μου ότι είμαι αντισημίτης. Απαντώ, υπάρχει αντισιωνισμος, υπάρχει και αντισημιτισμος. Είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Είναι σα να λέμε ότι αν δεν είσαι εθνικιστής, δεν είναι Έλληνας. Καταδικάζω τον σιωνισμό, καταδικάζω τον αντισημιτισμό, απερίφραστα. Όπως στέκομαι αλληλέγγυος, φορώντας το άστρο του Δαυίδ, σε κάθε Εβραίο που διώκεται επειδή είναι Εβραίος, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους Παλαιστίνιους, που δεν τους επιτρέπει το κράτος του Ισραήλ να ζήσουν, να υπάρξουν. Η βάση του σιωνισμού είναι: ένας λαός χωρίς γη για μια γη χωρίς λαό, terra nullius δηλαδή. Άρα οι Παλαιστίνιοι για τους σιωνιστές θεωρούνται μη άνθρωποι!

Έστω ότι δεν υπήρχε η Χαμάς. Στη Δ. Οχθη που δεν υπάρχει Χαμάς γίνονται τα ίδια από το ισραηλινό κράτος. Το μισανθρωπικό σχέδιο του ισραηλινου κράτους είναι η εξολόθρευση των Παλαιστινίων.

Ντρέπομαι. Ως Ευρωπαίος και ως Έλληνας. Παραδοσιακά, η χώρα μας υποστήριζε τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων. Τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μας έδεσαν στο ισραηλινό νατοικό άρμα.

Η γλώσσα των δυτικών μέσων: Έχετε παρατηρήσει; Σκοτώνονται παιδιά. Αν σκοτωθούν στο Ισραήλ λέγονται παιδιά από τα ΜΜΕ, στη Γάζα λέγονται ανήλικοι.

Πρέπει να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα, στο γλωσσικό, το ιδεολογικό, με την τέχνη, με μποϊκοτάζ. Γιατί αν η Παλαιστίνη δεν είναι ελεύθερη, κανείς δεν είναι ελεύθερος.

 


Ανν Πακ 

Η ταινία μου, Not Just Your Picture, αφορά το δράμα της οικογένειας Κιλάνι. Οι αρχές απέρριψαν το αίτημα τους για δικαιοσύνη για τους σκοτωμούς γερμανοπαλαιστίνιων στη Γάζα το 2014. Οι ίδιες αρχές, ανοίγουν τώρα φάκελο για την 7η Οκτωβρίου, για να καταδικάσουν τη Χαμάς. Υποκριτική αντίφαση. Άραγε πως είναι τώρα οι οικογένειες αυτές; Αυτή τη στιγμή στη Γάζα γίνεται γενοκτονία. Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι, να οργανωθούμε, να παλέψουμε. Εγώ το κάνω με την κάμερα μου. Με αφορμή την Χαμάς, η Δύση παίζει το χαρτί της ισλαμοφοβίας, ενώ χρησιμοποιεί όλα τα παράνομα λογισμικά, από spyware μέχρι κάμερες αναγνώρισης προσώπων κατά των λαών της δύσης.

Μοχαντάν Σαλαχάτ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ναμπλούς. Βίωσα το Απαρτχάιντ. Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση έγινε χειρότερη. Το Απαρτχάιντ σκληρότερο, οι διωγμοί εντονότεροι. Ολόκληρη η Δυτική Όχθη έχει μετατραπεί σε χωματερή τοξικών αποβλήτων για το ισραηλινό κράτος. Όλοι λένε για τη Χαμάς. Η Χαμας είναι αποτέλεσμα της κατοχής. Είναι συνέπεια της ισραηλινής γενοκτονίας. Η ρίζα του προβλήματος είναι το Απαρτχάιντ του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ:

Letter to Obama (2014) του Mohanad Salahat, 7′.

Ο Mohanad Salahat είναι ανεξάρτητος Παλαιστίνιος/Σουηδός κινηματογραφιστής, ερευνητής, δημοσιογράφος και συγγραφέας που γεννήθηκε στη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη το 1981. Μετακόμισε στην Ιορδανία το 2001, όπου σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και συντάκτης σε διάφορες αραβικές εφημερίδες, περιοδικά και εταιρείες μέσων ενημέρωσης. Από το 2005 εργάζεται στα μέσα ενημέρωσης και στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής.

Περίληψη:
Σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, δύο αγόρια αποφασίζουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μέσω της σελίδας του στο Facebook. Του ζητούν, ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, να παρέμβει και να τερματίσει την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας και τον καλούν μαζί με τη σύζυγό του να επισκεφθούν τη Λωρίδα και να γίνουν μάρτυρες των δυσκολιών των ανθρώπων εκεί. Αλλά δεν λαμβάνουν ποτέ απάντηση. Αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν μια μικρή βιντεοκάμερα για να καταγράψουν ένα πολύ θυμωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απευθύνεται στον Μπαράκ Ομπάμα από τους ανθρώπους του καταυλισμού.

Not Just Your Picture (2016) των Anne Paq & Dror Dayan, 55′.

Η Anne Paq (Γαλλία) είναι μια βραβευμένη φωτογράφος και κινηματογραφίστρια με υπόβαθρο στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έζησε και εργάστηκε στην Παλαιστίνη για πάνω από μια δεκαετία και είναι μέλος της φωτογραφικής κολεκτίβας Activestills από το 2006. Αυτή τη στιγμή εδρεύει στο Παρίσι. Το 2017 κέρδισε το βραβείο “International Photographer of της χρονιάς” για το βραβευμένο διαδικτυακό ντοκιμαντέρ της “ObliteratedFamilies” ,για τις οικογένειες στη Γάζα που διαλύθηκαν από τη στρατιωτική επίθεση του 2014. Ο Dror Dayan (Γερμανία/GB) γεννήθηκε το 1981 στην Ιερουσαλήμ και είναι κινηματογραφιστής, πολιτικός και σκηνοθέτης, ακτιβιστής και μελετητής του κινηματογράφου με έδρα το Βερολίνο και το Λίβερπουλ.

Περίληψη:
Το “Not Just Your Picture” αφηγείται την ιστορία των αδελφών Layla (24 ετών) και Ramsis (26), που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην πόλη Siegen της Γερμανίας. Ο Παλαιστίνιος πατέρας τους, Ibrahim, ήρθε για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στη Γερμανία τη δεκαετία του ’80, αλλά επέστρεψε στη Λωρίδα της Γάζας μετά το διαζύγιό του από τη Γερμανίδα μητέρα τους. Στη συνέχεια ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε πέντε παιδιά. Το καλοκαίρι του 2014, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στη Γάζα, ο Ibrahim, η σύζυγός του και τα πέντε παιδιά τους σκοτώθηκαν όταν το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και κατέρρευσε.
Η θλίψη της Layla και του Ramsis τους οδήγησε σε ένα ταξίδι πολιτικής αφύπνισης. Κινούμενη μεταξύ Γάζας και Γερμανίας, παρελθόντος και παρόντος, η ταινία παρακολουθεί την επιθυμία της οικογένειας να επανενωθεί, να θρηνήσει τους αγαπημένους της και να αναζητήσει την ανέφικτη δικαιοσύνη.

 

 

Gaza: A Gaping Wound (2016) της Anne Paq & Ala Qandil, 13′

Μια προσωπική ιστορία για μια ξαφνική απώλεια, τον πόνο και τα επακόλουθα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης του 2014

Shujayya ( 2018) του Mohammed Almughanni, 20′

O Mohammed Almughanni είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κινηματογραφιστής. Γεννήθηκε το 1994 στη Γάζα της Παλαιστίνης. Απέκτησε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του στη σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου του Łódź στην Πολωνία. Τα τελευταία χρόνια γύρισε ταινίες σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως η Κούβα, η Παλαιστίνη, η Δανία, η Κίνα, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Πολωνία και η Γερμανία. Είναι δημιουργός ντοκιμαντέρ και αφηγηματικών ταινιών. Οι ταινίες του επιλέχθηκαν και βραβεύτηκαν σε πολυάριθμα κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Περίληψη:
Στη Γάζα, τα μέλη μιας τυπικής οικογένειας βρίσκονται σε σύγχυση μετά από μια σειρά βομβαρδιστικών επιθέσεων που κατέστρεψαν το σπίτι τους, σκότωσαν μερικούς από τους ενοίκους και άφησαν άλλους σοβαρά τραυματισμένους.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο