Πλήρως αντεργατική ΚΥΑ από το Υπουργείο “Εργασίας”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Μάι, 2020

Η πρόσφατη ΚΥΑ που εκδόθηκε από τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για τα δήθεν “περαιτέρω μέτρα στήριξης των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα” είναι χαρακτηριστική των όσων δρομολογεί η Κυβέρνηση σε σύμπραξη με την παρασιτική ολιγαρχία έναντι του κόσμου της Εργασίας στο πλαίσιο του 5ου μνημονίου.

Το ζήτημα των ανεσταλμένων συμβάσεων εργασίας ανακύπτει πλέον με τον πιο καθαρό τρόπο αφού η Κυβέρνηση ουσιαστικά δίνει ένα περιθώριο 45 ημερών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας το οποίο μάλιστα ακόμα κι αυτό είναι εξαιρετικά “τρύπιο”. Καθώς αφενός μεν δεν καταλαμβάνει την “οικειοθελή αποχώρηση” με την πιθανότητα -δεδομένης και της απουσίας των σχετικών ελέγχων- να βαφτιστούν έτσι αρκετές απολύσεις, αλλά και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αφετέρου δε αφορά μόνο τις “πληττόμενες επιχειρήσεις” ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις οι απολύσεις μπορούν να γίνουν “κανονικά” και την επόμενη κιόλας μέρα της άρσης της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Το Υπουργείο “Εργασίας” όμως δεν έμεινε μόνο εκεί, μιας και σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ η δήλωση της οριστικής ανάκλησης της αναστολής λαμβάνει χώρα από τις 1 έως τις 7 Ιουνίου πράγμα που σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα του Μάϊου οι εργοδότες θα μπορούν να κάνουν “ό,τι θέλουν” με το προσωπικό τους. Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση δίνει τη “δυνατότητα” στους εργοδότες να συνεχίσουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους τη στιγμή που αυτή θα εργάζονται κανονικά ενώ θα λάβουν από το κράτος τα 534 ευρώ και την μερική κάλυψη των εισφορών των. Στην περίπτωση αυτή οι εργοδότες θα γλιτώσουν τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων τους και η Κυβέρνηση παράλληλα θα καταστήσει ως νέα “κανονικότητα” τον μειωμένο κατώτατο μισθό στα 534 ευρώ και την παντελή έστω και δυνατότητα ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Αυτή η αντεργατική μαεστρία του Υπουργείου “Εργασίας” είναι πραγματικά τρομερή, ούτε ο ΣΕΒ να έγραφε την συγκεκριμένη ΚΥΑ ή ακόμα καλύτερα ούτε να την είχε “παραγγείλει” η τρόικα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο