Πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς ευρωβουλευτές για να μην υπογράψουν επιστολή της LIBE που καταδικάζει τα pushbacks στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Ιούν, 2022

Όχι μόνο προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού για τις παράνομες και καταδικαστέες πράξεις τις οποίες αναγκάζει το ελληνικό λιμενικό σώμα να διαπράξει, αλλά τώρα διασύρει την χώρα μας πανευρωπαϊκά ασκώντας πίεση σε εκλεγμένους εκπροσώπους άλλων λαών για να κρύψει την κατρακύλα της χώρας μας επί των ημερών του σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία εκφράζει νέα ανησυχία σχετικά με τις αναφορές σε απωθήσεις μεταναστών (pushbacks) στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η επιστολή υποστηρίζει ότι άνθρωποι που ζητούν διεθνή προστασία και οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα κοντά στον Έβρο απωθούνται στα σύνορα.

«Υπό το πρίσμα των πολυάριθμων ανησυχητικών αναφορών από τα μέσα ενημέρωσης και την ‘κοινωνία των πολιτών’, η Επιτροπή LIBE θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθήκον και ευθύνη να καταδικάσει κάθε χρήση βίας και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι το κράτος δικαίου τηρείται από τα κράτη μέλη», αναφέρει η επιστολή, που συντάχθηκε από τον Ισπανό ευρωβουλευτή Juan Fernando López Aguilar.

Υπάρχουν μαρτυρίες για πίεση σε ευρωβουλευτές της επιτροπής LIBE από την Ελληνική κυβέρνηση για να μην υπογράψουν το γράμμα προς την Κομισιόν. Επισήμως η Ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε με οργή στην παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι οι πληροφορίες της LIBE είναι άνευ πηγών και βασίζονται σε τουρκικές πληροφορίες. Παρά την ντροπιαστική παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέλη της LIBE αποφάσισαν να στείλουν την επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία αναμένεται απάντηση εντός των ημερών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στριμώχνεται όλο και περισσότερο σε έναν τομέα που της προσφέρει εσωτερικά ένα παυσίπονο στις διαρροές της προς τα ακροδεξιότερα, αλλά της στοιχίζει όλο και περισσότερο σε έναν τομέα που ο πρωθυπουργός θεωρεί προνομιακό του: την «έξωθεν καλή μαρτυρία». Θα ήταν κωμικό να παρακολουθεί κανείς την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να ισορροπήσει σ’ αυτές τις δύο βάρκες, αν δεν αφορούσε ψυχές ανθρώπων, και την ψυχή μιας χώρας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο