Παρέμβαση του Συντονιστή της ΚΕ του ΜέΡΑ25, Νίκου Θεοχαράκη, στην εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τον Julian Assange

Δραστηριότητα
06 Μαρ, 2024

Παρέμβαση του Συντονιστή της ΚΕ του ΜέΡΑ25, Νίκου Θεοχαράκη, στην εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας «Julian Assange: Η ελευθερία του τύπου στο εδώλιο» την Τρίτη 5-3-2024, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, στην Αθήνα:

Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει ιδιαίτερα θερμά τη σημερινή εκδήλωση και την πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όπως επεσήμαναν και οι προηγούμενοι ομιλητές, η δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση Assange – μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του τύπου – είναι εντελώς δυσανάλογη με τη σοβαρότητα και τη σημασία της υπόθεσης. Δυστυχώς, τα ελληνικά ΜΜΕ τα «σκιάζει η φοβέρα» και τα «πλακώνει η σκλαβιά» και, χωμένα καθώς είναι βαθιά στη διαπλοκή, έχουν αποσιωπήσει το θέμα αυτό. Όπως είπε ο Βάρναλης, «λιβανίζουν τη μπόχα του βούρκου».

Όπως γνωρίζετε, ο Julian Assange είναι ιδρυτικό μέλος του DIEM25 – μέλος του οποίου αποτελεί το ΜέΡΑ25 – και ο Γραμματέας του κόμματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης, είναι στενός φίλος του Julian. Μάλιστα, πριν από δυο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της δίκης, ήταν αυτός που, μαζί με τη Stella Assange, τη σύζυγο του Julian Assange, και τον Roger Waters, επισκέφθηκαν τον Julian Assange στις φυλακές του Belmarsh στην Αγγλία.

Ο Γιάνης μας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της υγείας του Julian και τη μεταχείρισή του που, είναι χειρότερη από αυτήν των άλλων φυλακισμένων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα. Ενδεικτικά, του επιτρέπουν να «προαυλίζεται» μια ώρα το 24ωρο – αν μπορεί να θεωρηθεί προαυλισμός η μεταφορά σε έναν εσωτερικό χώρο διαφορετικό από την απομόνωση του. Η υγεία του είναι τόσο βεβαρημένη που πρόσφατα έσπασε ένα πλευρό μετά από βήχα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Julian είναι κρατούμενος για 14 χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί πότε. Προφυλακίστηκε με κάποιες χαλκευμένες κατηγορίες για βιασμό που στη συνέχεια αποσύρθηκαν, μετά την πρεσβεία του Εκουαδόρ από την οποία αναγκάστηκε να φύγει όταν αποχώρησε ο προεδρος Rafael Correa και αντικαταστάθηκε από τον Lenin – τρομάρα του – Moreno. Έκτοτε λιώνει, υπό απαράδεκτες συνθήκες, στις αγγλικές φυλακές.

Η κ. Λαμπρινή Θωμά περιέγραψε με εναργή και παραστατικό τρόπο τα «γυμνάσια» στα οποία το αγγλικό δικαστικό σύστημα υποβάλλει αυτές και αυτούς που θέλουν να καλύψουν τη δίκη. Ας μου επιτρέψει όμως να μη συμμερίζομαι την αισιοδοξία της, δεδομένου ότι ο ένας από τους δυο δικαστές έχει clearance για απόρρητα έγγραφα της ΜΙ6 και εκπροσώπησε το Υπουργείο Άμυνας στο παρελθόν.

Ελπίζω και εγώ οι δικαστές να μην υποχωρήσουν τόσο εύκολα στην εκδικητικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και η αντίδραση των πολιτών και των δημοσιογράφων να είναι τόσο δυνατή που να μην τους το επιτρέψει.

 

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο