Παράνομες επαναπροωθήσεις: Συμβάλλει κι άλλη χώρα στην παρανομία της Ελλάδας;

Συνεντεύξεις - videos
03 Φεβ, 2022

Οι επαναπροωθήσεις συνεχίζονται κανονικά και πλέον μαθαίνουμε ανθρώπους με το όνομά τους και την περιπέτειά τους, σημειώνει ο δημοσιογράφος του ThePressProject, Θάνος Καμήλαλης, μιλώντας στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» και στη Μπούλικα Μιχαλοπούλου. Αφορμή η περιπέτεια της Πάρβιν, μιας νεαρής γυναίκας από το Ιράν, που προσπάθησε το διάστημα Φλεβάρη – Ιούνη 2020, έξι φορές να περάσει τον Έβρο για να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά τελικά επαναπροωθήθηκε. Την έβδομη φορά τα κατάφερε. Για τα όσα βίωσε, την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου κατέθεσε προσφυγή στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έχοντας την υποστήριξη του ΗumanRights360, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕCCHR) και του διεθνούς ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture. H υπόθεσή της παρουσιάστηκε την ίδια ημέρα σε συνέντευξη Τύπου. Να σημειωθεί ότι, όπως η ίδια η Πάρβιν κατήγγειλε άθλιες συνθήκες, μη πρόσβασή της σε τουαλέτα, ότι την άφησαν νηστική, καθώς επίσης και βία κατά παιδιών, έγκυων γυναικών, πυροβολισμούς. «Μας έριξαν δακρυγόνα, βασανιστήκαμε και σχεδόν σκοτωθήκαμε. Όλα αυτά, γίνονται μυστικά», αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα στην καταγγελία της. Όπως προσθέτει ο δημοσιογράφος σε αυτή την παρουσίαση, αναδείχθηκαν και άλλα δύο γεγονότα: ότι μαζικές απελάσεις γίνονται και από την ενδοχώρα, και μάλιστα από πρόσφυγες που έχουν χαρτιά ως αιτούντες άσυλο και, σύμφωνα με καταγγελίες από ανθρώπους που συλλαμβάνονται στα σύνορα και παράνομα επαναπροωθούνται, ακούγονται και άλλες λέξεις που δεν είναι ελληνικές. Και το ερώτημα που τίθεται και πρέπει να απαντηθεί, επισημαίνει, εάν συνδράμει κι άλλο κράτος στα λεγόμενα «pushbacks».

Ο Θ. Καμήλαλης αναφέρεται και στο πώς έσωσε η Πάρβιν το υλικό: Όταν συλλαμβάνονται οι πρόσφυγες στα σύνορα τους, σημειώνει, παίρνουν τα κινητά και άλλα μέσα. Ωστόσο, το σημαντικό με την υπόθεση της Πάρβιν είναι ότι έχουμε έχουμε βιντεοληπτικό υλικό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς κατάφερε τρεις φορές να κρατήσει το κινητό της και να στέλνει υλικό την ώρα των παράνομων επαναπροωθήσεων. Τα ντοκουμέντα της Πάρβιν δόθηκαν στο διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, γνωστό στην Ελλάδα για τη συστηματική και επιστημονική του έρευνα στις υποθέσεις της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, του φονικού ξυλοδαρμού του Ζακ Κωστόπουλου αλλά και στην τεκμηρίωση προηγούμενων υποθέσεων επαναπροωθήσεων. Το Forencic Architecture ερεύνησε την υπόθεση, αναλύοντας τον χρόνο και τον τόπο του υλικού, σύγκρινε τις μαρτυρίες της Πάρβιν με πολλές άλλες υποθέσεις καταγγελιών προσφύγων και δημιούργησε μία ειδική πλατφόρμα, όπου παρουσιάζει όλα τα στοιχεία της έρευνάς του, το τι συνέβη σε κάθε επαναπροώθηση, βήμα προς βήμα, μαζί με το πρωτογενές υλικό στο οποίο αυτή βασίστηκε και το οποίο επαλήθευσε.

Τέλος, ο δημοσιογράφος του ThePressProject αναφέρεται και στα όσα έχει πει ο Νils Muiznieks, διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις αποτελούν πλέον μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας από το 2020 και ότι δεν μπορούν να γίνουν συλλογικές απελάσεις χωρίς συντονισμένη δράση πολλών διαφορετικών παραγόντων στη χώρα μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο