Πάνος Παπανικολάου, γεν. γραμματέας ΟΕΝΓΕ: Απέναντι σε κυβερνητικές μεθοδεύσεις και αναλγησίες, οι αγώνες των εργαζομένων στα νοσοκομεία έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα

Συνεντεύξεις - videos
15 Ιαν, 2022

Σε παρέμβασή του στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» ο νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, στηλίτευσε τα ψεύδη, τις ανακρίβειες και την έλλειψη ενσυναίσθησης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Ενώπιος Ενωπίω», ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι αγώνες των εργαζομένων, αφού είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν κάποια θετικά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο:

Η κυβέρνηση προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις στον τομέα της υγείας μόνο όταν εξαναγκάζεται από τον αγώνα των υγειονομικών. Για παράδειγμα, παρά τον περιορισμό των χειρουργείων έως και 80% που διατάχθηκε στις 22 Νοεμβρίου του ‘21 λόγω της αύξησης των κρουσμάτων covid, σε πολλά από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας η διαταγή αυτή δεν εφαρμόστηκε, αφού οι νοσοκομειακοί γιατροί ανέλαβαν τη σχετική ευθύνη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές από τη λοιπή νοσηρότητα. Σαν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από τους γιατρούς η κ. Γκάγκα υποχώρησε.

Ακόμη πιο πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η λειτουργία του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, το οποίο θα μετατραπεί αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο. Παρά την παρέλαση στελεχών της διοίκησης, της ΥΠΑ και του υπουργείου για τις μετρήσεις και την οριοθέτηση υποτίθεται του εμβολιαστικού κέντρου, σε γενική συνέλευση στις 13 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, παρουσία εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και του ΙΣΑ, αποφάσισαν ομόφωνα την κήρυξη απεργίας με μοναδική αίτημα την πραγματοποίηση της εφημερίας για την ίδια μέρα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Στην περίπτωση αυτή είχαμε το εξής τραγελαφικό: το απόγευμα της 13ης Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης βγήκε να πανηγυρίσει ότι η απεργία, που παρεμπιπτόντως είχε ήδη ολοκληρωθεί, κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο, ενώ παράλληλα στο επίσημο σάιτ του υπουργείου το Παίδων Πεντέλης φαινόταν να εφημερεύει κανονικά. Οι υγειονομικοί είχαν μια πρώτη νίκη σε αυτήν την επίθεση που δέχτηκαν, όμως μένει να δούμε και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στην πορεία και η κυβέρνηση.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να μας ενημερώσει τι σχέδια τελικά έχει για ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, το οποίο έχει έναν τεράστιο αριθμό αναφοράς, που περιλαμβάνει τη Βόρεια και Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια και όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Παπανικολάου εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο