Πανδημία ανευθυνότητας από την Κυβέρνηση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Μαρ, 2020

Όλη η Ελλάδα περίμενε από το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη να ακούσει ένα υπεύθυνο Πρωθυπουργό να ανακοινώνει δύο πράγματα: Πώς θα προστατευτούν οι πολίτες, και πώς θα προστατευτεί η οικονομία από την επέλαση του Κορωνοϊού.

Και στα δύο ο Πρωθυπουργός πήρε κάτω από τη βάση.

Το επικοινωνιακά άψογο καθησυχαστικό του ύφος, συγκάλυπτε μια εγκληματική ατολμία δυσανάλογη με τις περιστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

Ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας, ο Πρωθυπουργός ξόδεψε δυσανάλογα μεγάλο μέρος του διαγγέλματός του σε ό,τι αφορά την Εκκλησία και τους πιστούς της. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό από πλευράς ζύγισης πολιτικού κόστους, και απόλυτα ανεπαρκές σαν διαχείριση υγειονομικού συναγερμού. Γιατί ο Πρωθυπουργός της χώρας αρκέστηκε στην καλή πίστη και συνεργασία μιας Εκκλησιαστικής Ηγεσίας που ήδη έδωσε δείγματα γραφής εγκληματικά ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας. Την ανευθυνότητα αυτή συμμερίζονται και διαδίδουν από κανάλια υψηλής τηλεθέασης πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης όπως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Συνεπώς το να επαφίεται ο κ. Μητσοτάκης στην καλή θέληση για συνεργασία της Εκκλησιαστικής ηγεσίας είναι μυωπικός πολιτικαντισμός. Η εκκλησία είναι είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπως και τα πανεπιστήμια. Στα πανεπιστήμια η κυβέρνηση έπραξε ό,τι επιτάσσει η δημόσια υγεία. Η σοβαρότητα της επιδημίας δεν επιτρέπει να υπάρχουν αδύναμοι κρίκοι στο δίχτυ προστασίας.

Στα οικονομικά τώρα, η ατολμία του κυρίου Μητσοτάκη είναι διπλή. Τα ημίμετρα που ανακοίνωσε, τελούν υπό την αίρεση ότι θα δεχτεί η Ε.Ε. «αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες.» «Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό θα γίνει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει γρήγορα ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της.» συνέχισε ο κ. Πρωθυπουργός, αγνοώντας τόσο τα ιστορικά δεδομένα του πόσο αναποτελεσματικά χειρίστηκε η Ε.Ε. όλες τις μεγάλες κρίσεις της, από την Κρίση του 2008 μέχρι το Brexit, όσο και την ήδη καταγεγραμμένη αντίδρασή της στο θέμα του Κορωνοϊού: στο τελευταίο Eurogroup, οι Ευρωπαίοι στους οποίους βασίζεται ο κ. Μητσοτάκης συναποφάσισαν ότι το θέμα είναι τόσο σοβαρό που… θα περιμένουν και δε θα κάνουν τίποτα.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι ο “πατριωτισμός” της Κυβέρνησης για άλλη μια φορά πηγαίνει περίπατο όταν έχει να αντιμετωπίσει όχι κατατρεγμένους (τους οποίους παρεμπιπτόντως παρομοίασε με απάνθρωπο τρόπο με την επιδημία μιας φονικής αρρώστιας), αλλά το ιερατείο των Βρυξελλών.

Απαιτείται άμεση και μονομερής νομοθέτηση γενναίων μέτρων που αρμόζουν στη σοβαρότητα της έκτακτης συνθήκης. Δε χρειάζεται καν να τα σκεφτεί: το ΜέΡΑ25 κατέθεσε τεκμηριωμένη πρόταση 7+1 Μέτρων της τάξης των 3,6 δις ευρώ, που δε χρειάζονται ούτε ένα ευρώ νέας χρηματοδότησης. Αρκεί να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 1,5%, μέγεθος άλλωστε που ο κ. Σταϊκούρας έχει αποδεχτεί ως το λογικό.

Κάθε μέρα που περνάει και δεν νομοθετούνται μονομερώς αυτά τα μέτρα, απλά αυξάνει το λογαριασμό που η ίδια η πραγματικότητα θα αναγκάσει τον κ. Μητσοτάκη να πληρώσει, σε βάρος φυσικά του Ελληνικού λαού. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά να μην το χρησιμοποιούμε, περιμένωντας να δούμε… πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Η κατάσταση είναι όμως ήδη πολύ σοβαρή. Το ίδιο απαιτούμε κι απ’ τον Πρωθυπουργό.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο