«Ώρα να αλλάξουν όλα» στην Ιταλία: Αύριο Σάββατο 12/11, το ιταλικό MERA25 γίνεται πραγματικότητα!

Δραστηριότητα
11 Νοέ, 2022

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το DiEM25 ιδρύουν πολιτικό κόμμα στην Ιταλία

Το MERA25 Ιταλίας είναι το τρίτο εθνικό πολιτικό κόμμα του πανευρωπαϊκού κινήματος

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, από τις 11:00, το DiEM25 με τον Γιάνη Βαρουφάκη και μέλη του κινήματος από όλη την Ευρώπη, θα βρεθούν στο Acquario Romano της Ρώμης για την ίδρυση του MERA25, του κομματικού βραχίονα του DiEM25 στην Ιταλία, που θα είναι το τρίτο εθνικό πολιτικό κόμμα του πανευρωπαϊκού μας κινήματος. Επιτέλους, μια ριζοσπαστική, αξιόπιστη, ανατρεπτική, διεθνής αντιπολίτευση στην Ιταλία!

Στην εκδήλωση στο Acquario Romano θα λάβουν επίσης μέρος ο Συντονιστής του DiEM25 στην Ιταλία, Federico Dolce, και η Γραμματέας του MERA25 Γερμανίας, Julijana Zita, ενώ χαιρετισμό θα στείλουν μέσω βιντεοπροβολής προσωπικότητες όπως ο Slavoj Zizek, ο Brian Eno, ο Roger Waters και η Ece Temelkuran.

Στον απόηχο της κατάρρευσης της μη-εκλεγμένης τεχνοκρατικής κυβέρνησης του Mario Draghi, η αποτυχία των παραδοσιακών αριστερών κομμάτων στις εκλογές έφερε στην εξουσία την πιο δεξιά κυβέρνηση στη χώρα μετά τον Μουσολίνι. Το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι είναι σαφές: Τα υπάρχοντα «προοδευτικά» κόμματα δεν κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους και έχει έρθει η ώρα για τη σύσταση ενός νέου.

To ιταλικό MERA25 θα γίνει το τρίτο εθνικό κόμμα που ιδρύει το DiEM25 στην Ευρώπη και θα μοιράζεται το ίδιο όνομα με τα άλλα δύο. Υπό την ηγεσία του Γιάνη Βαρουφάκη, το MέΡΑ25 στην Ελλάδα εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο από το 2019, ενώ το MERA25 Γερμανίας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021. Κοινός στόχος όλων είναι η εκπροσώπηση των αξιών και του Μανιφέστου του DiEM25 στην κάλπη:

  • κοινωνική δικαιοσύνη
  • ανοιχτά σύνορα
  • μια Πράσινη Νέα Συμφωνία
  • ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων

«Η Ιταλία έχει μια νεοφασιστική κυβέρνηση επειδή η ιταλική αριστερά απέτυχε να παρουσιάσει μια ριζοσπαστική, ρεαλιστική, ανθρωπιστική και ευρωπαϊστική εναλλακτική στις ολιγαρχικές πολιτικές των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, τις οποίες ασπάζονται πλήρως τα κεντρώα κόμματα και οι Ιταλοί ολιγάρχες. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ιταλία σήμερα είναι ένα ακόμη ακίνδυνο, μικρό αριστερό κόμμα. Αυτό που χρειάζεται η Ιταλία είναι ένα αριστερό κόμμα με μια ριζοσπαστικά προοδευτική πανευρωπαϊκή ατζέντα και διεθνιστική οργάνωση. Το MERA25, το νέο κόμμα που θα παρουσιάσει το DiEM25 στη Ρώμη στις 12 Νοεμβρίου, φιλοδοξεί να είναι αυτό το κόμμα.» — Γιάνης Βαρουφάκης, συνιδρυτής του DiEM25 και Γραμματέας του MέΡΑ25 στην Ελλάδα

«Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Ιταλία έχει ανάγκη να υπερβεί τα ξεπερασμένα και απατηλά πρότυπα με τα οποία ο πολιτικός κόσμος και τα ΜΜΕ ακόμα επιχειρούν –και αποτυγχάνουν– να αναγνώσουν την κοινωνία. Το όραμα για το μέλλον παραμένει προσκολλημένο σε ιδανικά που παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960. Ο κόσμος όμως έχει αλλάξει, η ζωή μας έχει αλλάξει, και έτσι αποτυγχάνουμε να προσφέρουμε στους νέους και τις νέες μας μια προοπτική για την οποία αξίζει να αγωνιστούν. Πάψαμε να νοιαζόμαστε πραγματικά για τους χειμαζόμενους συμπολίτες μας, ζώντας με την αυταπάτη ότι τα προβλήματά τους δεν μας αφορούν. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας εποχής, είτε το θέλουμε είτε όχι. Είναι χρέος μας να αρθρώσουμε μια νέα, συνεκτική, ριζοσπαστική και αξιόπιστη πρόταση για το μέλλον. Όχι μόνο για αυτούς, αλλά για όλους και όλες εμάς.» — Federico Dolce, Συντονιστής του DiEM25 στην Ιταλία

Facebook

Instagram

Twitter

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο