Ομαδική γαλάζια ψυχανάλυση στη ΔΕΘ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Σεπ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Ο Μητσοτάκης χτες επιβεβαίωσε πως τα περιθώρια κινήσεων που του επιτρέπουν οι δανειστές είναι εξαιρετικά περιορισμένα – το μόνο μέτρο που έχει κάποιο ειδικό βάρος είναι η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, αλλά και πάλι είναι κενό γράμμα ως προς τον αναπτυξιακό ρόλο που θέλει να επιτελέσει η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο όσο παραμένει η 100% προκαταβολή φόρου, για την οποία δεν έγινε η παραμικρή αναφορά.

Η διατήρηση του αφορολογήτου στα 8.700 δυστυχώς γνωρίζουμε ότι θα ισχύσει μόνο για φέτος, συνδυάζοντάς το με την δημιουργία νέου εισαγωγικού συντελεστή στις κλίμακες φορολογίας ΦΠ, εκείνη του 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ (τώρα η εισαγωγική κλίμακα είναι 22% για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ). Το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2020 θα κινηθεί κοντά στις 6000 ευρώ, με σκοπό σε βάθος τετραετίας να εξαλειφθεί πλήρως – εξ ου και αιτιολογείται η θέσπιση νέας εισαγωγικής κλίμακας 9% για τα εισοδήματα ως 10.000, δημιουργείται φορολογητέα ύλη με την σταδιακή μείωση – μέχρι εξάλειψη – του αφορολογήτου, απλώς φέτος έθεσαν τις βάσεις με τη θέσπιση του 9%

Αντιφάσεις και Απουσίες αναφορών

Ο πρωθυπουργός μίλησε για περιβάλλον – πόσο ευαίσθητος είναι πάνω στην κλιματική αλλαγή κλπ. Λίγο νωρίτερα όμως, στην ενότητα Ανάπτυξη, στάθηκε ιδιαίτερα στις Σκουριές, λέγοντας πως ξεπάγωσε την επένδυση απλουστεύοντας τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τόνισε πως ετοιμάζουν νέα επένδυση με την Ελντοράντο Γκολντ στη Θράκη! Στην ενότητα Ανάπτυξη βέβαια το Ελληνικό ήταν η Νο1 αναφορά, αν δεν παινέσεις τον εντολέα σου ολιγάρχη, θα πέσει να σε πλακώσει. Άλλωστε τα καζίνο φέρνουν τρομερή ανάπτυξη, ως γνωστόν…

Χτες επίσης έκανε πρεμιέρα μια καινούρια ρητορική ακροβασία του Μητσοτάκη, όπου εκτός του οικολόγου πρωθυπουργού, παρουσιάστηκε χτες ο προστάτης της εργατιάς πρωθυπουργός. Θα είναι αμείλικτος στην εργοδοτική αυθαιρεσία, είπε χαρακτηριστικά. Προφανώς οι δύο τροπολογίες Βρούτση, κατάργηση βάσιμου λόγου απόλυσης και παροχή προνομίου να αυθαιρετούν εργοδοτικά οι μεγαλοεργολάβοι, κινούνται σε αυτά τα πλαίσια… Η επικοινωνιακή ομαδα Μητσοτάκη τα δίνει όλα στη διαστρέβλωση των νοημάτων, στο newspeak: ρητορικά παρουσιάζει το μαύρο ως άσπρο.

Μακεδονικό: «μετά τις εκλογές θα το έχουν ξεχάσει»

Δεν είναι ιδιαίτερα μακρινή η περυσινή ΔΕΘ, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατράνωνε πως «θα καταψηφίσει» (καλά μέχρι εδώ) και «θα ακυρώσει» (πατήστε το μηδέν) την, εν γένει θετική για το ΜέΡΑ25, Συμφωνια των Πρεσπών.  Η σιγή ιχθύος που τηρήθηκε πραγματικά εκπλήσσει, αν λάβουμε υπ’ όψιν την πατριωτική ζέση με την οποία η προεκλογική Νέα Δημοκρατία είχε επιδοθεί στον ολομέτωπο αγώνα ενάντια στη Συμφωνία. Η μόνη αναφορά που υπήρχε στην ομιλία του αφορούσε… τα μακεδονικά προϊόντα και την προστασία τους!  Το κομματικό κοινό του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φάνηκε να εκπλήσσεται από αυτήν την θορυβώδη σιωπή. Αν κάτι μας δείχνει όλο αυτό, είναι ακριβώς αφ’ενός η υποκρισία του πρωθυπουργού και αφ’ετέρου η εργαλειοποίηση ενός ζητήματος ευαίσθητου στην βόρεια Ελλάδα, με μόνο στόχο τη νίκη στις εκλογές – μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Δείχνει όμως και κάτι ακόμα πιο σημαντικό για τους πολίτες, για όλους τους πολίτες: πως πρέπει να λαμβάνουν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην φετινή ΔΕΘ με την ίδια σοβαρότητα και την ίδια φερεγγυότητα με την οποία αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως έπρεπε να λάβουν τα περσινά. Δηλαδή, απολύτως μηδενική. Ακόμα και οι λίγες, ταπεινές μετεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχουν την ίδια αξία και την ίδια βαρύτητα με τον διαπρύσιο μακεδονικό του αγώνα μόλις πέρυσι, από το ίδιο βήμα. Η εξαπάτηση των πολιτών συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο