Οικονομικός ορθολογισμός μόνο για τους ισχυρούς

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Φεβ, 2019

Διαβάζοντας σήμερα τον διεθνή οικονομικό τύπο, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο: «Η Ευρώπη τερματίζει τη λιτότητα». Ουσιαστικά αυτό που μας λέει η εφημερίδα είναι πως παρατηρεί μια στροφή προς την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, αναφέροντας πως οι τρεις παραγωγικές μηχανές της Ένωσής μας, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, θα δαπανήσουν τουλάχιστον 0,4% του ΑΕΠ τους μέσα στο 2019 σε δημοσιονομικά μέτρα, για να αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τη διαφαινόμενη επιβράδυνση των οικονομιών τους, κοινώς θα στηρίξουν τη ζήτηση.

Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει, έστω και αυτή την ποσοτικά και ποιοτικά μικρή ως ελάχιστη, στροφή προς τη λογική. Και λέμε μικρή ως ελάχιστη ποσοτικά και ποιοτικά, επειδή πρώτον η δημοσιονομική επέκταση της τάξης που 0,4% του ΑΕΠ που επιχειρείται θα έχει αναιμική επίδραση πάνω στην τόνωση της ζήτησης, και ποιοτικά επειδή είναι μέτρα πρόσκαιρα και κυρίως λαμβάνουν χώρα ανά περίπτωση και δυνατότητα κάθε κράτους-μέλους και όχι κεντρικά, θεσμοθετημένα ως πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζεται γενικά, σε κάθε χώρα ή περιοχή που έχει ανάγκη τόνωσης της ζήτησης. Η Ευρωπαϊκή Άνοιξη, ο πλατύς συνασπισμός αδελφών, προοδευτικών κομμάτων από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του ΜέΡΑ25, που θα κατέβει στις Ευρωεκλογές με ένα κοινό πρόγραμμα, καταθέτει σε αυτό συγκεκριμένη πρόταση: €500δισ ετησίως για πέντε χρόνια σε επενδύσεις πάνω στη Πράσινη Μετάβαση στην ενέργεια, στις μεταφορές, στη βιομηχανία, στη γεωργία. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται σε όλη την Ευρώπη υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, τονώνεται η ζήτηση σημαντικά και αυτά μέσα στο πλαίσιο ενός σχεδίου Πράσινης Μετάβασης που θα βελτιώσει συνολικά την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων, προσδίδοντας στην Ήπειρό μας τα παγκόσμια πρωτεία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, κι ένα σχόλιο για την Ελλάδα. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να υιοθετεί ο ισχυρός πυρήνας της ΕΕ μέτρα τόνωσης της ζήτησης, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία, ακολουθώντας τις επιταγές των δανειστών, των ακριβώς ίδιων, να εξαναγκάζεται να περικόπτει δραματικά κάθε χρόνο τη ζήτηση στην οικονομία, αφαιρώντας το 3,5% του ΑΕΠ της, €6,2δισ, μέχρι και το 2022 και το 2,2% του ΑΕΠ της μέχρι και το 2060! Αυτά είναι χρήματα που κυριολεκτικά καίγονται, πέφτουν στη μαύρη τρύπα του χρέους, χωρίς να ανταποδίδονται στους πολίτες.

Το ΜέΡΑ25 θα θεσμοθετήσει τη δραστική μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στα επίπεδα του 0% με 1,5% του ΑΕΠ, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αναιμική ανάπτυξη σημαίνει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός (0% πρωτογενές πλεόνασμα), ισχυρή ανάπτυξη, πλεονασματικός προϋπολογισμός με ταβάνι το 1,5% του ΑΕΠ.

Η χώρα που έχει μεγαλύτερη ανάγκη για τόνωση της ζήτησης στην οικονομία της σε όλη την Ευρώπη είναι η Ελλάδα, με τους δανειστές να της επιβάλλουν το ακριβώς αντίθετο, τη μονιμοποίηση, μέχρι και το 2060, της περικοπής της ζήτησης, την διαρκή λιτότητα. Έχει επομένως δίκιο ο Γιάνης Βαρουφάκης όταν ονομάζει την Ελλάδα “το δυστοπικό εργαστήρι των Βρυξελλών για τη δοκιμή των πιο μισανθρωπικών πολιτικών”.

Τομέας Οικονομίας & Οικονομικών ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο