Οι Έλληνες με έναν από τους χαμηλότερους μέσους μηνιαίους μισθούς στην Ευρώπη πληρώνουν τα ακριβότερα τεστ: Δημόσια, δωρεάν τεστ τώρα για όλους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Δεκ, 2021

Με την πανδημία να σαρώνει τη χώρα μας μετά και το νέο κατάμαυρο ρεκόρ χθες με πάνω από 20.000 κρούσματα που ανέτρεψε ακόμα και τις διακοπές του ανέμελου Πρωθυπουργού στην Ήπειρο και τις διαρκείς ανατροπές των μέτρων της Κυβέρνησης ακόμα και εντός 24ωρών, το ΜέΡΑ25 πέρα από την ενίσχυση του ΕΣΥ που ζητάει από την πρώτη στιγμή και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, από την αρχή της πανδημίας τονίζει την ανάγκη ενός δημοσίου δικτύου τεστ.

Αξίζει να δούμε τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ποια είναι η διαφορά του κόστους των τεστ και των μέσων μισθών σε αυτές τις χώρες συγκριτικά με την Ελλάδα.

Στην Αυστρία τα Rapid και PCR tests είναι δωρεάν, κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, αυστριακός ή μη πολίτης, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους «Teststrasse», σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Στη Γερμανία κάθε Γερμανός πολίτης ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την ημέρα.

Στη Δανία οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test και αυτό φυσικά ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες στη χώρα.

Στην Κύπρο τα Rapid Test είναι δωρεάν σε όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, ενώ κοστίζουν €5 για τους ανεμβολίαστους. Το δε PCR Test επίσης κοστίζει €20.

Στην Ισπανία τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες όμως μόνο (θεσμικός ρατσισμός στην Ισπανία).

Στην Αγγλία ισχύει ό,τι και στην Αυστρία.

Και τέλος στη Γαλλία τα τεστ είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ €50 κοστίζει το PCR Test για τους ανεμβολίαστους, όσο δηλαδή και στην Ελλάδα, με τη διαφορά ότι ο μέσος μισθός στη Γαλλία είναι υπερδιπλάσιος της Ελλάδα, 2,4 φορές υψηλότερος για την ακρίβεια!

Στη χώρα μας τώρα το σελφ τεστ όταν δεν το δίνει μια φορά το χρόνο δωρεάν η Μητσοτάκης Α.Ε., κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ, το ράπιντ γύρω στα 10 και το pcr από 50 έως 60 περίπου ευρώ και όλα αυτά όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα είναι στα 1.161 ευρώ.

Τη στιγμή που στην Αγγλία, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι €2.313 (£1.950), στη Γαλλία €2.791, στην Αυστρία 3.104 ευρώ, στη Δανία 3.914 ευρώ, στη Γερμανία 2.952 ευρώ, στην Κύπρο 1.658 ευρώ και στην Ισπανία 1.753 ευρώ.

Δεν ξέρουμε λοιπόν πόσες σέλφεις θα βγάλει σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης στα σούπερ μάρκετ των Βορείων Προαστίων, αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ιδιαίτερα με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πανδημία, να μην στηθεί εδώ και τώρα ένα δημόσιο δίκτυο, για μαζικά, δωρεάν, τακτικά ράπιντ τέστ σε όλες και όλους (εμβολιασμένους και μη, Έλληνες πολίτες και μη) και ένα αυστηρό πλαφόν σημαντικά μειωμένο για τις τιμές στα pcr.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο